Hyppää pääsisältöön

"Me ollaan punk as fuck", sanoi Apulanta

"Jos joku täällä on punk niin se ollaan me", vakuutti Apulannan Toni Wirtanen. "Mut ei me kyllä mikään punk-bändi olla", lisäsi Tuukka Temonen Talking Heads -ohjelmassa vuonna 1996.

Tuona vuonna ilmestyi bändin toinen levy Ehjä. Parikymppiset bändin pojat miettivät mitä punk tarkoittaa. Sex Pistolsin takaisin tuleminen sai heiltä kovasti kritiikkiä. Punk on nuorten muusikoiden laji.

"Ihmiset ku vanhenee, niin se tavallaan muuttuu sitä mukaan. Tuo on tuommosta vanhojen pierujen säälittävää räpellystä tuo Sex Pistolsin comeback", mietti Sipe Santapukki.

Sipe Santapukki Talking Heads -ohjelmassa 1996.
Sipe Santapukki Talking Heads -ohjelmassa 1996. Sipe Santapukki Talking Heads -ohjelmassa 1996. Kuva: Yle kuvanauha Simo Santapukki,Apulanta,1996,kuvakaappaus,sipe santapukki

"Ja joku Pellen ja Tumpin uusi comeback. -- Pojat hyppii jossain studiossa. Herranen aika, jos on neljäkymmentä niin sitten on ihminen neljäkymmentä ja se on voivoi", kommentoi Wirtanen.

Näyttääkseen aitoa punkkiutaan bändin pojat virtsasivat kadulle heidän managerinsa Arskan haastattelun aikana.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto