Hyppää pääsisältöön

Perintönä köyhyys

Simo Sipolan dokumentti vuodelta 2012 kertoo kolmannen polven köyhistä Jonista ja Mirasta sekä heidän äideistään. Elämään kuuluu ruokajonoissa seisoskelua, tukihakemusten täyttämistä ja pienen Sami-pojan hoitoa.

Dokumenttiprojektin Perintönä köyhyys on tarina suomalaisesta köyhyydestä. Joni Forsgren ja Mira Vihtamäki eivät köyhyytensä puolesta ole kaikkein lohduttomimmassa asemassa: heillä on sinisilmäinen Sami-poika, katto pään päällä ja auttavaiset äidit. He elävät kuitenkin täysin yhteiskunnan tukien ja ruoka-avun varassa. Samille säästetään rahaa tuttipullossa, joka toimii myös tarvittaessa hätäpankkina jääkaapin ja tilin ollessa tyhjiä.

Jonille on sovittu palkkatukisopimus vuodeksi, mutta sitä ennen hänen täytyy saada lääkäriltä lausunto hänen vajaakuntoisuudestaan. Mira puolestaan on kotiäiti.

Sekä Miralle että Jonille köyhyys on tullut vanhempien perintönä. Miran äiti Nina kertoo, että hänen lapsuudessaan leivän pöytään toi yksityisyrittäjä-isä katsastamalla ja myymällä käytettyjä autoja. Nina joutui jo nuorena tyttönä ottamaan vastuuta perheestään, koska vanhemmat järjestivät ryyppyjuhlia kotona. Nykyään hän kärsii paniikkihäiriöistä ja syö vaivaan lääkkeitä.

Jonin äiti Carola työskentelee näkövammaisten työkeskus Iiris-talossa 134 euron viikkorahalla.

"Sillähän pärjää ihan hyvin yks ihminen mun mielestä", Carola sanoo.

Myös Carolan perheessä oli alkoholismia: hän muistelee joskus juosseensa siskonsa kanssa humalaista isäänsä karkuun Myllypurosta Pukinmäkeen.

Vaikka dokumentin päähenkilöt elävät kädestä suuhun, Mira muistuttaa, että aina on löydyttävä maitorahaa eli kaikkia senttejä ei voi kuluttaa.

Arki on aina arkea, mutta Mira ja Jonikin saavat välillä vaihtelua siihen, kun Sami haetaan hoitoon ja he pääsevät illaksi ulos. Joulunaikaan syödään riisipuuroa kanelin kera, ja aattona Sami pääsee istumaan joulupukin polvelle. Jouluna arki myös helpottuu veronpalautusten myötä, ja Joni saa kauan odottamansa puhelun Helsingin työvoiman palvelukeskuksesta.

Teksti: Sonja Fogelholm

Tietolaatikko

Musiikki: Dave Lindholm (säv). Otto Donner (sov). Otto Donner ja Janne Malén (miksaus 2012).

Kommentit