Basil ja June Zondi viettivät vuonna 1994 historiallista päivää Sowetossa, Etelä-Afrikassa. He pääsivät ensimmäistä kertaa äänestämään vapaissa parlamenttivaaleissa, kun rotusorron laillistanut apartheid-politiikka löystyi ja lopulta lakkasi olemasta.
Tietolaatikko
Apartheidin jälkeen -klipistä on poistettu alusta pieni osa ja Huomenna Etelä-Afrikassa -ohjelmasta osia tekijän- ja käyttöoikeuksien vuoksi.
Rodun mukaan eroteltu kansa oli elänyt rinnakkaista, mutta toisistaan erillistä elämää. Valkoinen Gousin perhe koki äänestyspaikalle jonottamisen yhdessä mustien kanssa jännittävänä ja positiivisena. Ensimmäisen kerran mukana äänestyspaikalla oli myös perheen musta palvelija.
Keski-ikäiset Gousit uskovat tottuvansa uuteen Etelä-Afrikkaan, mutta vanhemmille valkoisille muutos oli järkytys. Nuorille uuden yhteiselon ei pitäisi olla ongelma.
"He ovat kasvaneet tähän uuteen aikaan, toisin kuin me, jotka ehdimme tottua entiseen. Lapsilla tuskin on vaikeaa", kotiäiti Leonie Gous pohti Ykkösjutun ohjelmassa Sota vai rauha Etelä-Afrikalle.
Sowetossa asuvat Zondit taas toivoivat muutoksen tuovan parannuksia mustien koulutusmahdollisuuksiin. Erillinen koulutusjärjestelmä on ollut epätasa-arvoinen.
Kansainvälisen yhteisön asettama taloussaarto Etelä-Afrikkaa kohtaan oli rapauttanut maan talouden. June Zondi toivoi, että järjestelmän muuttuessa myös saarto poistettaisiin.
"Toivottavasti talousjärjestelmämme uusittaisiin, koska useimmilla ei ole työtä taloustilanteen vuoksi. Jos talouspakotteet poistetaan, tulevaisuus on valoisa", hän kertoi ajatuksistaan.
Vaalit lopulta voitti Afrikan kansalliskongressi eli ANC. Aiemmin valtaa pitänyt kansallispuolue oli toiseksi suurin ja kolmanneksi suurin Inkatha-vapauspuolue.
Verinen tie pois apartheidista
Tie kohti vaaleja ei ollut helppo. Apartheid-järjestelmä lopetettiin Etelä-Afrikassa vuonna 1991. Tie vapaisiin vaaleihin vei siis kolme vuotta.
Ulkolinjan dokumentissa Huomenna Etelä-Afrikassa vuodelta 1993 kuvataan poliittista sekaannuksen tilaa, joka maassa vallitsi ennen vaaleja. ANC:n vaalivoitto tai edes menestyminen oli välillä epätodennäköistä.
Etelä-Afrikan eri alueilla toimivat poliittiset järjestöt ja johtajat pitivät valtaa ja järjestystä yllä. Bishon alueella valtataistelu päättyi hurjaan joukkomurhaan, kun aluetta hallinneet joukot avasivat tulen ANC:n mielenosoittajiin Ciskein kaupungissa.
Moni musta kertoi äänestävänsä valtaapitävää kansallispuoluetta, koska uskovat valkoisten johtajien tarkoittavan turvallisuutta. Myös eteläafrikkalaisten syvä uskonnollisuus näkyi epäilynä ANC:ia kohtaan, sillä ideologisesti ANC on sosialistinen demokratialiike.
Teksti: Juhana Säilynoja
Katso myös
- Mitä apartheid meille kuuluu?
- Apartheidia perusteltiin Jumalan tahdolla
- Runoja apartheidslummista
- Raportti poliisivaltiosta
- Etelä-Afrikan kuristettu sanoma
- Lähetyssaarnaajia syytettiin apartheidin hyväksymisestä Namibiassa 1960-luvulla
- Etelä-Afrikan väriaita
- Etelä-Afrikassa vain valkoinen sai olla eri mieltä
- Nelson Mandela kävi kahdesti kiittelemässä Suomea
- Afrikan kansalliskongressi (ANC) (fi.wikipedia.org)
- Apartheid (fi.wikipedia.org)