Hyppää pääsisältöön

Vapaat vaalit lopettivat apartheidin lopullisesti Etelä-Afrikassa

Basil ja June Zondi viettivät vuonna 1994 historiallista päivää Sowetossa, Etelä-Afrikassa. He pääsivät ensimmäistä kertaa äänestämään vapaissa parlamenttivaaleissa, kun rotusorron laillistanut apartheid-politiikka löystyi ja lopulta lakkasi olemasta.

Tietolaatikko

Apartheidin jälkeen -klipistä on poistettu alusta pieni osa ja Huomenna Etelä-Afrikassa -ohjelmasta osia tekijän- ja käyttöoikeuksien vuoksi.

Rodun mukaan eroteltu kansa oli elänyt rinnakkaista, mutta toisistaan erillistä elämää. Valkoinen Gousin perhe koki äänestyspaikalle jonottamisen yhdessä mustien kanssa jännittävänä ja positiivisena. Ensimmäisen kerran mukana äänestyspaikalla oli myös perheen musta palvelija.

Keski-ikäiset Gousit uskovat tottuvansa uuteen Etelä-Afrikkaan, mutta vanhemmille valkoisille muutos oli järkytys. Nuorille uuden yhteiselon ei pitäisi olla ongelma.

"He ovat kasvaneet tähän uuteen aikaan, toisin kuin me, jotka ehdimme tottua entiseen. Lapsilla tuskin on vaikeaa", kotiäiti Leonie Gous pohti Ykkösjutun ohjelmassa Sota vai rauha Etelä-Afrikalle.

Sowetossa asuvat Zondit taas toivoivat muutoksen tuovan parannuksia mustien koulutusmahdollisuuksiin. Erillinen koulutusjärjestelmä on ollut epätasa-arvoinen.

Kansainvälisen yhteisön asettama taloussaarto Etelä-Afrikkaa kohtaan oli rapauttanut maan talouden. June Zondi toivoi, että järjestelmän muuttuessa myös saarto poistettaisiin.

"Toivottavasti talousjärjestelmämme uusittaisiin, koska useimmilla ei ole työtä taloustilanteen vuoksi. Jos talouspakotteet poistetaan, tulevaisuus on valoisa", hän kertoi ajatuksistaan.

Vaalit lopulta voitti Afrikan kansalliskongressi eli ANC. Aiemmin valtaa pitänyt kansallispuolue oli toiseksi suurin ja kolmanneksi suurin Inkatha-vapauspuolue.

Verinen tie pois apartheidista

Tie kohti vaaleja ei ollut helppo. Apartheid-järjestelmä lopetettiin Etelä-Afrikassa vuonna 1991. Tie vapaisiin vaaleihin vei siis kolme vuotta.

Ulkolinjan dokumentissa Huomenna Etelä-Afrikassa vuodelta 1993 kuvataan poliittista sekaannuksen tilaa, joka maassa vallitsi ennen vaaleja. ANC:n vaalivoitto tai edes menestyminen oli välillä epätodennäköistä.

Etelä-Afrikan eri alueilla toimivat poliittiset järjestöt ja johtajat pitivät valtaa ja järjestystä yllä. Bishon alueella valtataistelu päättyi hurjaan joukkomurhaan, kun aluetta hallinneet joukot avasivat tulen ANC:n mielenosoittajiin Ciskein kaupungissa.

Moni musta kertoi äänestävänsä valtaapitävää kansallispuoluetta, koska uskovat valkoisten johtajien tarkoittavan turvallisuutta. Myös eteläafrikkalaisten syvä uskonnollisuus näkyi epäilynä ANC:ia kohtaan, sillä ideologisesti ANC on sosialistinen demokratialiike.

Teksti: Juhana Säilynoja

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

 • Elämä chileläispakolaisena Suomessa oli sopeutumista, kaipuuta ja kipeitä muistoja

  Chilen pakolaiset Suomessa 1970-luvulla.

  Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilessä alkoi vallankaappaus, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä lähti maasta pakoon. Osa pakolaisista tuli myös Suomeen. Chileläissyntyisen ohjaajan Angelina Vasquezin ohjaama Kaksi vuotta Suomessa (1975) ja Matti Ijäksen ohjaama Vieras poika (1974) kertovat chileläispakolaisista Suomessa ja heidän lähtönsä syistä sekä taustoista.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

  Aulikki Rautawaara oli häikäisevä kaunotar ja kansainvälinen sopraano, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

 • "Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa" – Chilen kansainvälinen solidaarisuusliike alkoi Helsingistä 1973

  Suomessa reagoitiin voimakkaasti Chilen verisiin tapahtumiin

  Presidentti Salvador Allenden hallituksen väkivaltaiseen kaatamiseen reagoitiin voimakkaasti pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Chilen vallankaappaus 11.9.1973 järkytti suuresti ja sai suomalaiset osoittamaan tukeaan Chilen kansalle välittömästi. Suomalaisten aktiivisuuden ansiosta kansainvälinen solidaarisuusliike järjestäytyi Helsingissä jo syyskuun lopussa 1973. Artikkeliin on koottu televisio- ja radioreportaaseja vallankaappauksen jälkeisien kuukausien ajalta.

 • Outi Nyytäjän kuunnelmat kuvaavat luonnikkaasti vallan ytimiä

  Outi Nyytäjän radiodraamoja nyt Areenassa

  Dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Nyytäjä meni päin väkeviä aiheita. Huhtikuun 25. päivä 2017 kuolleen Nyytäjän radiotuotanto tarjoaa sarjoja, pistekuunnelmia ja kulttikirjojen dramatisointeja. Teksteissä punnitaan usein ihmisten välillä olevaa valtaa. Kuka saa tilaa – kuka ottaa tilan. Ja mitä siitä seuraa? Kieli ja valta ovat keskiössä Nyytäjän radiodraamoissa.

 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.