Hyppää pääsisältöön

Leena Krohn: Hotel Sapiens (Teos)

Leena Krohn. Kuva: Katri Lassila
Leena Krohn. Kuva: Katri Lassila Kuva: Katri Lassila leena krohn

Vapaus merkitsee sitä, että voi valita väärin. Kallisarvoisinta, mitä emme omista, on aika. Näen unta, olen siis olemassa.

Nämä ajatukset ovat Hotel Sapiensin merkillisten asukkaiden oivalluksia. Tuo paikka on ihmisten tarha ja turvapaikka. Siellä asustavat esimerkiksi hulluksi tullut diplomiterapeutti, sokea silmälääkäri ja isännästään itsenäistynyt varjo.

Leena Krohn kertoo Hotel Sapiensissa pienten kertomusten ja värikkään väkensä kautta isoista asioista, ajasta, kuolemasta ja ihmisyydestä.

Seppo Puttonen, Nadja Nowak

 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri