Hyppää pääsisältöön

Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme (Teos)

Riikka Pelo. Kuva Heini Lehväsaho
Riikka Pelo. Kuva Heini Lehväsaho Kuva: Heini Lehväsaho riikka pelo

Kahden maailmansodan välisessä myllerryksessä ihmiset yrittävät selvitä, rakastaa ja olla pettämättä. Se kertoo myös siitä, miten sanoilla määritellään maailmaa, ja mitä pahaa niillä voi tehdä.

Romaanin päähenkilöinä ovat oikeat historialliset henkilöt: venäläinen runoilija Marina Tsvetajeva (1812-1941), ja hänen tyttärensä Ariadna Efron (1912-1975). He muuttivat ensin v. 1923 Neuvostoliitosta Prahaan, ja sieltä Pariisiin, josta he palasivat Neuvostoliittoon keskelle Stalinin vainoja.

Marina Tsvetajeva oli voimakastahtoinen runoilija, jota monet aikalaiskirjailijat arvostivat. Riikka Pelo kirjoittaa Marinasta kuitenkin ihmisenä ristiriitaisen, vaimona itsekkään ja äitinä jopa raa’an. Romaanin Marina ei elä kuten kirjoittaa, ja hän pettää miestään. Pienestä tytöstä alkaen Ariadna joutuu olemaan äitinsä kannattelija ja oikuttelujen kohde.

Jokapäiväinen elämämme on huikaisevan kaunis ja iso romaani maailmasta, jossa sanat eivät enää suojaa.

Seppo Puttonen, Nadja Nowak

Kommentit
  • Ihmisen elämä on yksi iso treenileiri

    Aimo ja Köpi soutavat 700 km Kustavista Hailuotoon parissakymmenessä vuorokaudessa. Näin teki myös Juha Hurme ystävänsä kanssa. Fyysisen rutistuksen aikana miehet keskustelevat taiteesta ja yleensäkin ihmisenä olemisesta. Näin syntyi Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset. - Kyllä se hiukan raskasta oli, mutta se oli myös ihanaa.

  • Meri Kuusisto: Amerikkalainen

    Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Uusimmat sisällöt - Kirjat