Hyppää pääsisältöön

Vuonna 1985 keksittiin uusia keinoja torjua nuorisotyöttömyyttä

YK:n julistamaa nuorisovuotta vietettiin Suomessa ja muualla maailmalla vuonna 1985. Suomessa suurennuslasin alla oli kasvava nuorisotyöttömyys. Ajankohtainen kakkonen vieraili neljällä paikkakunnalla tapaamassa työttömiä nuoria sekä aikuisia, jotka halusivat laittaa stopin nuorisotyöttömyydelle.

Tietolaatikko

Nuorten yhteiskuntatakuujärjestelmässä määriteltiin, että kunnan on tarjottava työ- tai harjoittelupaikka yli kolme kuukautta työttömänä olleelle nuorelle. Nuorisotakuun kokeilu aloitettiin vuonna 1981 ja siihen osoitettiin 13 miljoonaa markkaa.

Ohjelmasta on poistettu osia tekijän- ja käyttöoikeuksien vuoksi.

Toimittaja Pertti Nuutinen tenttaa reportaasissa työvoimaministeri Urpo Leppästä ja projektipäällikkö Heikki Rinnettä. Kummatkin luottavat Rinteen kehittämään malliin, jossa pitkäaikaistyöttömiä työllistetään yksityisiin yrityksiin yhteiskunnan tuella. Heikki Rinteestä osalla nuorista työnhaku saattaa tyssätä, jos he ovat ”intiaaneja”, jolloin heidän ulkoinen olemuksensa arveluttaa työnantajia. Intiaaneilla Rinne kaiketi tarkoittaa irokeesein ja lävistyksin varusteltuja punkkareita. Kaksikolta eivät työt kesken lopu heidän keksiessään keinoja työllistää 45 000 työtöntä suomalaisnuorta.

Lunta pyryttävällä Suomussalmella kokonaistyöttömyys on 25,4 prosenttia ja nuorten luku sitäkin korkeampi. Suomussalmen ja koko Kainuun työttömien määrän arvellaan tulevaisuudessa kasvavan entisestään, sillä tuhansia suomalaisia Neuvosto-Karjalassa työllistänyt Kostamuksen rakennusprojekti on päättymäisillään. Suomussalmelainen Saija Pyykkönen alkoi hakea töitä heti ylioppilaaksi kirjoitettuaan, puoli vuotta myöhemmin hän on edelleen työtön. Pyykkösen mukaan paikkakunnalla ei ole tarjota töitä ylioppilaille ja lähin kauppaopistokin löytyy 120 kilometrin päästä Kajaanista. Ammatinvalintapsykologi Tuuli Romppainen kehottaakin nuoria hakemaan muualle Suomeen töihin, jotta he näkisivät mitä vaihtoehtoja todellisuudessa on.

Jotta nuoret saataisiin sujuvasti työelämään, on keksittävä uusia tapoja toimia. Jyväskylässä on aloitettu työpaja- ja verstastoiminta. Työskentelyn ohessa nuorille tarjotaan yritystietoa ja koulutusapua. Nuorisosihteeri Jussi Rautalampi pitää Jyväskylän kokeilua ainutlaatuisena, sillä kaupunki antaa nuorille yrittäjille korvauksetta tilat ja työhön tarvittavat koneet vuoden 1986 loppuun asti. Työpajalla kangaspuiden ääressä kutova Sirpa Saukko pitää kokeilua hyvänä. Etenkin ilmaisesta työtilasta Saukko on kiitollinen, kangaspuut nuorella kutojalla on jo omasta takaa. Työtön Eija-Marja Luoto toivoo työpajan kautta saavansa rahaa muualtakin kuin kortistosta, suunnitelmissa on ruveta verhoilemaan ja entisöimään huonekaluja.

Edistyksellistä Jyväskylässä ovat myös kaupungin vuosia järjestämät työleirit työttömille nuorille. Parhaillaan meneillään on pariviikkoinen kudontaleiri kuudelle työttömälle nuorelle. Siru Ihanainen päätyi leirille saatuaan työvoimatoimistosta lapun. Leirillä Ihanainen on ommellut koneella, kutonut ja päällystänyt huonekaluja, hän ei kuitenkaan varsinaisesti haaveile tekstiilialan töistä. ”Ihan kiva tämmöistä on tehdä ja piristää hirveästi, kun on ollut työttömänä, niin välillä olla jossain”, Ihanainen tuumaa.

Nuorisovuoden komitean raportissa todetaan, että työllisyyspolitiikalla tulisi tukea myös nuorten omia työ- ja tuotantoyhteisöjä. Esimerkkinä raportin maalailemasta vaihtoehtoyhteisöstä esitellään Keski-Suomessa Kintauden kylässä toimiva soitinverstas. Punaisen puutalon uumenissa työskentelee kahdeksan soitinrakentajaa. Verstaan vetäjä Jyrki Pölkki näkee viranomaisten asioihin puuttumisen vastakkaisena työtapaan, jossa ihmisten oma-aloitteisuus on merkittävässä asemassa. ”Jos siinä on vähääkään ylhäältäpäin annetun tai ohjatun makua, niin ei se onnistu. Sillä ei vapauteta ihmisten omaa luovuutta ja aloitteellisuutta.” Vierailun lopuksi verstaan oma yhtye Arbeit macht frei esittää satiirisen kappaleen Kurssitetaan. "Kurssi vihoviimeinen nyt mua odottaa, siellä opetetaan jengi työttöminä olemaan. Siellä meidät opetetaan työttöminä olemaan”, lurittelee solisti Mikko Perkoila.

Ohjelman toimittaja Pertti Nuutinen peräänkuuluttaa kunnollista yhteiskuntatakuujärjestelmää, joka takaa jokaiselle nuorelle työ-, koulutus- tai harjoittelupaikan. Yhteiskuntatakuun kehittämiseksi tarvitaan uusia kokeiluja. Mäntän kaupungissa on käynnistymässä valtion ja kunnan rahoittama yrityskokeilu, jossa nuorten työtupa tuottaa erilaisia palveluja. Kokeilussa koulutetaan alle 25-vuotiaita ammattiin valmistuneita nuoria mahdollisiksi tulevaisuuden yrittäjiksi.

Teksti: Mira Sharma

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.