Hyppää pääsisältöön

Isien ja poikien leiri Valkeekiven rannoilla

Vuonna 1979 taltioitu ohjelma näyttää laatuaikaa isien ja poikien kesken perinteisellä isien ja poikien leirillä Ylöjärvellä.

Tampereen seurakuntien järjestämä isien ja poikien leiri järjestettiin kymmenennen kerran vuonna 1979. Leirimaisemat löytyivät Valkeekiven lahden rannoilta Ylöjärveltä.

Yöt vietettiin metsän keskellä teltoissa. Niiden pystyttäminen oli monille pojille leirin ensimmäinen oppitunti – ja uuden oppimista leiri olikin täynnä. Pojat pääsivät muun muassa melomaan kajakeilla ja kanooteilla, onkimaan ja tunnistamaan metsän floraa ja faunaa.

Leirin isät olivat monien eri ammattien osaajia. Leireilemässä oli lääkäreitä, tehtaan työmiehiä, autonkuljettajia ja toimitusjohtajia. Osa isä-poika-pareista on käynyt leirillä joka vuosi.

Vaikka isien ja poikien ikiomalla leirillä oltiinkin, täysin ilman naisia ei sentään tarvinnut olla: vastarannalla pidettiin äitien ja tyttärien leiriä, jolla piti tietysti käydä vierailemassa.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto