Hyppää pääsisältöön

Kullankaivajan jouluaatto Lemmenjoella vuosina 1972 ja 1985

Ylä-Lapin kaamos kehystää pimeydellään kahta suoraa radiolähetystä Lemmenjoen kultamailta. Toimittaja Jouko Blomberg vieraili kahtena jouluaattona Heikki Pihlajanmäen kämpässä Miessinjoella Lemmenjoen kansallispuistossa.

Tietolaatikko

Huh hah hei: säv. Tapio Aarre-Ahtio, san. Esa Kujala
Tuijotan tuleen: säv. Tapio Aarre-Ahtio, san Esa Kujala

Ohjelma vuodelta 1985 ei ole ladattavissa musiikkisisältönsä vuoksi.

Vuonna 1972 mukana olivat myös toimittaja Juhani Lihtonen ja Pihlajanmäen vieraat Veikko Nevala ja Reino Äärelä sekä Jaakko Isola. Erämaassa ei joulunkaan tuloa välttämättä huomaa.

Pihlajanmäki on asunut erämaassa jo 23 vuotta. Kesäisin hän kaivaa kultaa, syksyisin metsästää, talvella makaa kaamosta ja keväällä pyytää riekkoja.

Ohjelma lähetettiin suomalaisille hyvin poikkeuksellista reittiä. ULA-2 ketjuun rakennettiin Jäkäläpää-tunturille väliasema, josta lähetys meni Utsjoelle. Sieltä Norjan yleisradioyhtiö NRK:n Vesisaaren asema poimi sen ja lähetti NRK:n paluuyhteyttä Osloon. Oslosta lähetys lähetettiin ohjelmalinjaa pitkin Helsinkiin. Vuonna 1972 Lapista ei ollut Helsinkiin ohjelma-paluuyhteyttä.

Vuoden 1985 suoraa lähetystä rytmittävät Tapio Aarre-Ahtion esittämät ja Esa Kujalan sanoittamat laulut kullankaivajien elämästä.

Kämpän isäntä Pihlajanmäki on lämmittänyt saunan. Siellä toimittaja ja kullankaivaja miettivät elämää ympärivuotisesti erämaassa. Rauha ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä.

Saunaa ennen muutkin vieraat eli kullankaivaja Timo Lehtonen, naapurinisäntä Telilä ja muusikko Aarre-Ahtio kertovat miksi ja miten ovat päätyneet Miessinjoelle.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit