Hyppää pääsisältöön

Talvivaaran pitkä oppimiskäyrä

Roddy Campbell
Roddy Campbell Kuva: Yle, Mot roddy campbell

”Pekka Perä on fantastinen myyntimies, mutta kun häntä kättelee kannattaa tarkistaa onko kello tallessa”. Näin kuvailee Talvivaaran perustajaa ja nykyistä toimitusjohtajaa Pekka Perää Roddy Campbell, joka on vuosia seurannut Talvivaaran kehitystä muun muassa sijoitusrahaston johtajana.

Campbell ihmettelee kuinka Pekka Perän markkinointikampanjat onnistuivat vuodesta toiseen sekä Suomessa että maailmalla. Talvivaara onnistui keräämään huikeat 1,9 miljardia euroa sijoittajilta, ja hatarin perustein, Campbell väittää. Hänen väitettään tukee luottamuksellinen sijoitusmuistio vuodelta 2006, eli vuosi ennen Talvivaaran listautumista Lontoon pörssiin, jossa se keräsi sijoittajilta 302 miljoonaa euroa.

J P Morganin laatimassa muistiossa biokasaliuotusta mainostettiin halvaksi ja ympäristöystävälliseksi menetelmäksi.

”Talvivaaran operatiivisten kustannusten odotetaan olevan alhaisemmat kuin useimmilla kilpailijoilla. Talvivaara on siis kannattavampi ja vähemmän altis hintavaihteluille”, MOT:n haltuun saamassa sijoitusmuistiossa todetaan.

Muistion lupaukset ovat vuosien varrella saaneet rajuja kolauksia. Noin 1,9 miljardin euron rahavirroillakaan kaivosta ei ole saatu tuottavaksi. Pekka Perän mukaan nikkelin hintavaihtelu on ollut suurin syy Talvivaaran talousongelmiin. Talvivaaran ympäristöongelmat alueen vesistöissä ovat jo useita vuosia järkyttäneet paikallisia.

Talvivaaran biokasaliuotuksen äiti, yhtiön entinen tekninen johtaja Marja Riekkola-Vanhanen sanoo MOT:n haastattelussa, että tässä ollaan selvästi vielä oppimiskäyrällä. ”Ehkä olimme liian optimistisia ja lähdettiin liian isossa mittakaavassa liikkeelle”.

Viisi vuotta on pitkä aika oppimiskäyrälle, jos panoksena on ympäristötuho ja miljoonasijoitukset veronmaksajien rahoilla.

Lue myös: The Billion Dollar Mining Experiment, artikkeli Talvivaarasta ICIJ:n sivuilla >

Kommentit