Hyppää pääsisältöön

Hauturi Olli Karonen pilkki soppakalat Kekkoselle

Jämptisti 40 vuotta hautausurakoitsijana toiminut Olli Karonen kertoo Kotimaan katsauksessa työstään ja intohimostaan maalaamiseen. Lisäksi Karosella on aikamoisia kalajuttuja kerrottavanaan: hän on esimerkiksi pilkkinyt Kekkoselle kerran soppakalat, kun presidentillä itsellään ei ollut kalaonnea.

Olli Karosesta tuli hautausurakoitsija, kun hän jatkoi puutarhuri-vanhempiensa perustaman kukkakaupan hoitamista Ylivieskassa. Intohimot olisivat tehneet miehestä taidemaalarin, mutta Karonen kertoo innostuksen kasvaneen jo hieman liian suureksi:

"Mä olin liian innokas, ei tullu enää leipätyötä tehtyä. Piti päivälläkin ottaa paletit."

Huolimatta vakavasta työstään, kotikaupungissaan Karonen tunnetaan tarinarikkaana huumorimiehenä.

Erityisesti miehen kalajutut ovat vertaansa vailla. Karonen kertoo, kuinka Alaskassa kalastaessaan joutui luovuttamaan saaliinsa ja onkimisvälineensä valtiolle, sillä hän oli kalastanut liian suuria vonkaleita. Grönlannissa 1970-luvulla hänellä ja kirjailija-toimittaja Ilmari Turjalla menivät reput ja viinakset iloisesti sekaisin, ja erilaiset juomistottumukset aiheuttivat kalamiesten kesken tietysti suurta hämmennystä.

Ehkä kuitenkin kaikista makoisin kalajuttu liittyy presidentti Urho Kekkoseen. Karonen kun sattui olemaan Kekkosen kanssa samaan aikaan Enontekiöllä pilkkimässä. Hauturilla oli kalaonnea – toisin kuin "rakkaalla Urkilla". Karosen kävi valtionpäämiestä niin sääliksi, että hän päätti lahjoittaa tälle osan saaliistaan.

Hauturin hyväntahtoisuudesta innostuneena ja hänen puolestaan presidentille lähettiin pyyntö, että josko presidentti kutsuisi soppakalamiehen Linnan juhliin. Vastauksena tuli, että kaikki kutsut oli jo lähetetty, mutta Karonen vaimoineen lisättäisiin jonotuslistalle.

"Minä olen vieläkin jonotuslistalla", mies nauraa vuonna 2005.