Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kynttilän laatu selviää vain polttamalla – tai nenällä

Possukynttilöitä
Possukynttilöitä Kuva: Yle joulu

Kynttilöiden laatua on hankala saada selville. Raaka-aineita ei aina kerrota pakkauksissa, eikä aineiden puhtaudesta ei ole takeita. Varsinais-Suomen Yläneellä kynttiläpajaa pitävä Maija Peltonen vinkkaa haistamaan kynttilää, jos se vain kaupassa onnistuu. Varmuudella laatu selviää vain kynttilää polttamalla.

Kynttilän valmistuksessa tärkeintä on oikeiden mittasuhteiden löytäminen. Kynttilämassan, kynttilän koon ja sydänlangan pitää osua yksiin.

Kynttiläntekijä työssään
Maija Peltonen käyttää steariinin ja parafiinin seosta muotokynttilöissään. Kynttiläntekijä työssään Kuva: Yle maalaus

- Olo on vähän kuin Milla Magialla, välillä kaikki onnistuu, välillä ei, Maija Peltonen naurahtaa kahden vuosikymmenen kokemuksella.

- Kun kaikki osuu nappiin, sydänlangan pää palaa samaa tahtia kuin kynttiläkin. Silloin kynttilää ei tarvitse mitenkään hoivailla.

Pöytäkynttilöitä Peltonen vinkkaa polttamaan kerralla niin pitkään, että sula massa ulottuu reunoihin asti. Näin kynttilän keskelle ei muodostu syvenevää ”kraateria”.

Turvallisin tapa sammuttaa kynttilä on tukahduttamalla. Sydänlangan voi taittaa sulaan vahaan ja nostaa heti takaisin. Näin lankaan jää valmiiksi vahakerros.

Nenä tunnistaa kynttilän raaka-aineen

Kynttilöiden yleisimmät raaka-aineet ovat steariini ja parafiini. Materiaalin saattaa tunnistaa haistelemalla. Puhtaassa steariinissa on perinteinen ”kynttilän tuoksu”. Hyvälaatuinen parafiinikynttilä taas ei tuoksu millekään. Huonosti puhdistettu parafiini taas tuoksuu pahalle.

Laadukas kynttilä palaa tasaisesti, savuttamatta ja loppuun asti. Sydänlangan päähän kertyvä musta kökkäre kertoo siitä, että kynttilässä on kuona-aineita.

- Yleisin syy kynttilän savuttamiseen on huonolaatuinen parafiini. Steariini on palo-ominaisuuksiltaan keskimäärin parempaa, Maija Peltonen kertoo.

Steariini on palo-ominaisuuksiltaan keskimäärin parempaa

Tuikkukynttilät tehdään yleensä parafiinista. Esimerkiksi iso suomalainen kynttilänvalmistaja Suomen Kerta kertoo käyttävänsä parafiinia ja steariinia kynttilätuotannossaan suunnilleen yhtä paljon. Yhtiö tekee mm. Havi-kynttilöitä sekä jonkin verran kynttilöitä kaupan omille merkeille.

Raaka-aineet käyttäytyvät eri tavalla

Steariini ja parafiini käyttäytyvät eri tavoin myös palaessaan.

- Steariinikynttilä pysyy suorana eikä sen malli muutu, Peltonen kertoo.

- Parafiininen kynttilä taas muuttuu sulaessaan pehmeäksi ja se voi pehmetä myös auringon paahteessa. Parafiinikynttilän varressa valo hohtaa, läpikuultamattomassa steariinissa eri niinkään, Peltonen selventää eroja.

Maija Peltonen käyttää itse eniten parafiinin ja steariinin seosta. Se sopii parhaiten hänen muotokynttilöihinsä.

Parafiinikynttilä
Parafiinikyknttilä muuttuu sulaessaan pehmeäksi. Parafiinikynttilä Kuva: Yle liekki

Soijavaha on muodikas raaka-aine. Se on kuitenkin muotokynttilöihin liian pehmeää, joten siitä Peltosella ei ole kokemusta. Hänen mukaansa raaka-aineiden kuningas on mehiläisvaha.

- Mehiläisvaha on kovaa ja palaa kauniisti. Mutta mehiläiset tuottavat sitä vain oman määränsä ja se on siksi kallista, kynttiläntekijä kertoo.

Parafiini syntyy öljynjalostuksen sivutuotteena, joten se ei ole uusiutuva raaka-aine. Steariini voi olla eläinperäistä, esimerkiksi teurasjätteeksi jäävää talia ja vastaavaa pidetään uusiutuvana luonnonvarana. Kasvisperäistä steariinia tehdään palmuöljystä.

Muutamilla kaupan kynttilämerkeillä on pakkauksessa vihreä joutsenmerkki. Tämä pohjoismainen ympäristömerkki annetaan vain kynttilöille, joiden raaka-aineista 90 prosenttia on uusiutuvia. Palmuöljyä saa olla, mutta sitä ei saa tuottaa uhanalaisissa metsissä.

Ammattilaiset turvavinkit

 • Riittävän iso, palamaton alusta kynttilöiden alle.
 • Laita kynttilät riittävän etäälle toisistaan.
 • Varo kuvilla päällystettyjä kynttilöitä - kuva ja sen liima roihuavat helposti liekkiin

Pienhiukkasia syntyy aina

Kynttilät eivät ole sisäilmaongelmien suurin aiheuttaja. Silti ne tuottavat aina pienhiukkasia. Hiukkaspäästöistä huolestuneelle kynttiläpakkauksen joutsenmerkki on hyvä apu, sillä se asettaa rajoja nokipäästöille ja ylimääräisille lisäaineille. Tuoksukynttilät eivät joutsenmerkkiä voi saada.

Terveille ihmisille kynttilöiden "kohtuukäytöstä" ei ole valtavaa haittaa. Mutta allergikon ja astmaatikon kannattaa aina polttaa kynttilät ulkona. Puhtaimmin palaa kynttilä, joka on tehty puhtaista raaka-aineista. Kynttiläntekijä Maija Peltonen kertoo, miksi hintalappua kannattaa katsoa.

- Kynttilän laatua ei oikeastaan näe päältä. Mutta jos kynttilä on kovin halpa, se ei voi olla kovin hyvä.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.