Hyppää pääsisältöön

Riikka Pelo kuvaa äidin ja tyttären sielunmaisemaa teoksessaan Jokapäiväinen elämämme

Riikka Pelon teos Jokapäiväinen elämämme kertoo venäläisestä runoilijasta, Marina Tsvetajevasta ja hänen tyttärestään Aljasta. Naiset pakenevat köyhyyttä ja nälänhätää Eurooppaan ja palaavat Neuvostoliittoon vuonna 1939 Stalinin vainojen aikaan. Pelo on Aamun kirja -ohjelman vieraana (2013) keskustelemassa teoksestaan.

Vuonna 1892 syntynyt Marina Tsvetajevasta oli yksi merkittävimpiä venäläisrunoilijoita. Pelo tutustui Tsvetajevan runouteen jo opiskeluaikana. Asuessaan Prahassa Pelo luki Tsvetajevan teoksia, jotka runoilija oli kirjoittanut Prahan vuosinaan.

Myöhemmin Pelo uppoutui Tsvetajevan tyttären Ariadna (Alja) Efronin elämäntarinaan ja tutustui hänen kirjeenvaihtoonsa runoilija Boris Pasternakin kanssa.

Kirjassa kuvataan historiaa vahvasti henkilöiden kautta. Keskiössä on äidin ja tyttären sielun maisema ja heidän monimutkainen suhteensa. Molemmat kantavat sisällään suuria menetyksiä ja surua joutuen samalla elämään poliittisten myllerrysten keskellä toisiinsa turvautuen.

Jokapäiväinen elämämme on Riikka Pelon toinen romaani. Se voitti vuoden 2013 Finlandia-palkinnon.

Teksti: Heidi Sommar & Sirpa Jegorow

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto