Hyppää pääsisältöön

Riikka Pelo kuvaa äidin ja tyttären sielunmaisemaa teoksessaan Jokapäiväinen elämämme

Riikka Pelon teos Jokapäiväinen elämämme kertoo venäläisestä runoilijasta, Marina Tsvetajevasta ja hänen tyttärestään Aljasta. Naiset pakenevat köyhyyttä ja nälänhätää Eurooppaan ja palaavat Neuvostoliittoon vuonna 1939 Stalinin vainojen aikaan. Pelo on Aamun kirja -ohjelman vieraana (2013) keskustelemassa teoksestaan.

Vuonna 1892 syntynyt Marina Tsvetajevasta oli yksi merkittävimpiä venäläisrunoilijoita. Pelo tutustui Tsvetajevan runouteen jo opiskeluaikana. Asuessaan Prahassa Pelo luki Tsvetajevan teoksia, jotka runoilija oli kirjoittanut Prahan vuosinaan.

Myöhemmin Pelo uppoutui Tsvetajevan tyttären Ariadna (Alja) Efronin elämäntarinaan ja tutustui hänen kirjeenvaihtoonsa runoilija Boris Pasternakin kanssa.

Kirjassa kuvataan historiaa vahvasti henkilöiden kautta. Keskiössä on äidin ja tyttären sielun maisema ja heidän monimutkainen suhteensa. Molemmat kantavat sisällään suuria menetyksiä ja surua joutuen samalla elämään poliittisten myllerrysten keskellä toisiinsa turvautuen.

Jokapäiväinen elämämme on Riikka Pelon toinen romaani. Se voitti vuoden 2013 Finlandia-palkinnon.

Teksti: Heidi Sommar & Sirpa Jegorow