Hyppää pääsisältöön

Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme

Riikka Pelon teos Jokapäiväinen leipämme kertoo venäläisestä runoilijasta, Marina Tsvetajevasta ja hänen tyttärestään Aljasta. Naiset pakenevat köyhyyttä ja nälänhätää Eurooppaan ja palaavat Neuvostoliittoon vuonna 1939 Stalinin vainojen aikaan.

Vuonna 1892 syntynyt Marina Tsvetajevasta oli yksi merkittävimpiä venäläisrunoilijoita. Pelo tutustui Tsvetajevan runouteen jo opiskeluaikana. Asuessaan Prahassa Pelo luki Tsvetajevan teoksia, jotka runoilija oli kirjoittanut Prahan vuosinaan.

Myöhemmin Pelo uppoutui Tsvetajevan tyttären Ariadna (Alja) Efronin elämäntarinaan ja tutustui hänen kirjeenvaihtoonsa runoilija Boris Pasternakin kanssa.

Kirjassa kuvataan historiaa vahvasti henkilöiden kautta. Keskiössä on äidin ja tyttären sielun maisema ja heidän monimutkainen suhteensa. Molemmat kantavat sisällään suuria menetyksiä ja surua joutuen samalla elämään poliittisten myllerrysten keskellä toisiinsa turvautuen.

Jokapäiväinen leipämme on Riikka Pelon toinen romaani. Se voitti vuoden 2013 Finlandia-palkinnon.

Teksti: Heidi Sommar

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto