Hyppää pääsisältöön

Vuoden 2012 Pisa-tutkimuksen tulokset julki - matematiikan osaaminen laskussa

Koululaisia
Koululaisia. Kuva: Heli Sorjonen. Koululaisia Kuva: Heli Sorjonen. koulu,koululaiset,oppiminen,oppilaat

Aasian maiden koululaiset ovat kirineet suomalaisten ohi matematiikan osaamisessa tuoreimmasta Pisa-tutkimuksessa. Nyt Suomi löytyy matematiikan osaamisessa 12. sijalta, kun vuonna 2003 Suomen sijoitus oli toinen.

Tietolaatikko

Suomen sijoitukset Pisa-tutkimuksissa

2000
Lukutaito 1.
Matematiikka 4.
Luonnontieteet 3.

2003
Lukutaito 1.
Matematiikka 2.
Luonnontieteet 1.

2006
Lukutaito 2.
Matematiikka 2.
Luonnontieteet 1.

2009
Lukutaito 3.
Matematiikka 6.
Luonnontieteet 2.

2012
Lukutaito 6.
Matematiikka 12.
Luonnontieteet 5.

Koululaisten osaamista mittaavan Pisa-tutkimuksen tulokset julkaistiin 3.12. Vertailussa painotus oli matematiikassa, mutta selvityksessä olivat mukana myös lukutaito ja luonnontieteet. Aasian maat menestyivät parhaiten.

Kärkisijoilla kaikissa kategorioissa olivat Shanghai, Singapore, Hongkong, Japani ja Korea. Lukutaidossa Suomi on sijalla 6. Matematiikassa sijalla 12 ja luonnontieteissä sijalla 5.

Tutkimuksessa arvioitavana 65 maan koululaiset

Pisa-tutkimusohjelmassa arvioidaan 15-vuotiaiden nuorten oppimistuloksia lukutaidossa sekä matematiikan ja luonnontieteiden osaamisessa.

Kolmen vuoden välein suoritettavaan tutkimukseen osallistuu yhteensä 65 maata, mukaan lukien OECD:n 34 jäsenvaltiota.

Pisa-tutkimuksia on tehty vuodesta 2000. Suomen menestys Pisassa kääntyi laskuun vuonna 2009.

Yle Uutiset: Suomi pudonnut matematiikassa 10 sijaa yhdeksässä vuodessa

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?