Hyppää pääsisältöön

Hyötiö, rasitto ja ahnarit ovat sanoja nimettömille ilmiöille

Ahkerat kielenkäyttäjät Kaarina Hazard, Heikki Salo, Pauliina Raento ja Toni Wirtanen etsivät Sanakirja.Nyt -ohjelmassa uusia kuvailevia sanoja erilaisille ilmiöille ja asioille, joita ei vielä mikään sana kuvannut.

Ohjelmalla ei ollut katsojia, vaan ajanmukaisesti asiakkaita. Asiakas on uudissana eli se on tekemällä tehty käyttötarkoitukseensa. Se on joku, jolla on asiaa. Samalla tavalla kuin varakkaalla on varaa.

Mikael Agricolan juhlavuonna 2007 tehty ohjelma etsi sanoja ilmiöille, joille niitä ei vielä ole. Ohjelma on ankara ja sen tuomarit tiukkoja. Väli-inserteissä tutustutaan muun muassa nykysanojen agraariseen perintöön ja kielitoimistoon. Tiesitkö, että pääoma ja pohtiminen ovat viljanpuintiin liittyviä sanoja.

Ohjelmassa kaksi joukkuetta eli Hazard ja Salo sekä Raento ja Wirtanen miettivät aikamme ilmiöille sanoja.

Yritys, joka vastaanottaa yhteiskunnan tukiaisia ja samalla uhkailee lähtevänsä muihin maihin, on hyötiö. Rasitto taasen on kuvaavampi sana modernille työväenluokalle.

Mutta mitä ovatkaan ahnarit? No, se on tunnetta kuvaava termi. Se on se tunne, joka tulee kun on shoppailemassa kaikennäköistä, jota ei välttämättä tarvitse.

"Tulipa kauheet ahnarit."

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit