Hyppää pääsisältöön

Musiikkikriitikko Seppo Heikinheimon sanansäilä iski välillä kipeästi

Seppo Heikinheimo tunnettiin teräväsanaisena Helsingin Sanomien musiikkikriitikkona, joka mielipiteissään oli usein ehdoton ja jyrkkä. Oli vain hyvää tai pahaa. Musiikkimaailman värikäs vaikuttaja ja kulttuurielämän hyvin tuntenut musiikkitieteilijä onnistuikin suututtamaan monet näkemyksillään säveltaiteesta.

Heikinheimon kesäasunnolla kuvatussa dokumentissa vuonna 1994 seurataan kriitikon askelia ja ajatuksia eri vuodenaikoina. Toimelias mies esittelee musiikillisten näkemystensä ohessa myös kesäasuntoaan, joka joutui yllättäen remonttiin vesivahingon vuoksi.

Seppo Heikinheimo (1938 - 1997) osoitti jo koulupoikana omintakeista luonteenlaatua ja lahjakkuutta. Niin opettajat kuin oppilastoveritkin joutuivat nopeasti sen tosiasian eteen, että Heikinheimo oli oman tiensä kulkija, jonka kielellinen lahjakkuus ei jäänyt huomaamatta.

Musiikista tuli kuitenkin Heikinheimon leipälaji. Hänen kiinnostuksensa musiikkiin sai alkunsa kotoa. Hänen isänsä oli pianisti, jonka johdolla Heikinheimo aloitti pianonsoiton opiskelun. Omien sanojensa mukaan "hän kasvoi musiikkiin isänsä flyygelin alla." Jo ennen teini-ikää hän päätti kuitenkin lopettaa pianonsoiton opiskelun, koska piti sitä "tyttöjen hommana". Pesäpallo oli paljon kiinnostavampaa. Mutta myöhemmin hän päätti aloittaa opintonsa uudelleen, mutta tällä kertaa Erik Tawaststjernan johdolla. Pianistia Heikinheimosta ei siltikään tullut, mutta sen sijaan musiikkitieteilijä ja musiikkikriitikko, joka kirjoitti myös kirjoja ja käänsi niitä.

Heikinheimo aloitti toimittajauransa Uudessa Suomessa, mutta jo muutaman vuoden kuluttua, 1960-luvun alussa siirtyi Helsingin Sanomiin, jossa hän loi maineensa musiikkitoimittajana. Yksi Heikinheimon lehtikirjoitteluun suivaantunut on professori Einojuhani Rautavaara, joka Seppo Heikinheimosta kertovassa henkilödokumentissa ei säästele sanojaan eikä peittele tunteitaan, kun hän puhuu musiikkikriitikosta ja hänen "epäpätevästä kirjoittelustaan".

Heikinheimo sen sijaan ottaa itseensä kohdistuneen kritiikin tyynesti vastaan. Hän korostaa, että "musiikki on kansainvälinen kieli eikä Suomessa tässä mielessä eletä kielimuurin takana missään onnellisessa Impivaarassa kuten ehkä kirjallisuudessa". On siis hyväksyttävä se, että niin esittäjää kuin säveltäjääkin verrataan kansainväliseen kenttään ja kun ottaa esityksestään maksun, on varauduttava siihenkin, että joutuu arvostelun kohteeksi. Heikinheimo pitääkin ongelmallisena sitä, että suomalaismuusikon ulkomailla saamat kielteiset arviot eivät saavu koskaan Suomeen. Sen sijaan ylistävät kirjoitukset löytävät tiensä kotimaiseen mediaan. Hän myös muistuttaa, että yksi arvostelija ei tee taiteilijaa eikä tuhoa taiteilijaa. Toisaalta huippulahjakkuus ei yhdestä arvostelusta masennu.

Vaikka Heikinheimon ammatillinen asenne olikin usein äärilaitoja hipova, moni muistaa hänet myös sydämellisenä ja humoristisena ihmisenä, joka tarkoituksella halusi hämmentää.

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto