Hyppää pääsisältöön

Saako reumaan hyvää hoitoa?

Nivelreuma on ollut aiemmin sairaus, joka invalidisoi suurimman osan potilaista. Niin näytti käyvän myös Sari Kiiverille. Hän sairastui nivelreumaan ja elämä muuttui totaalisesti.

– Olin todella huonossa kunnossa, en päässyt sängystäkään ylös ja rappuset oli vaikea kulkea. En pystynyt liikkumaan enkä nukkumaan. Olin myös pitkillä sairaslomilla ja kuntoutuksessakin, Kiiveri kertoo.

Sari Kiiverin hoito aloitettiin perinteisillä reumalääkkeillä ja tauti saatiin jotenkin kuriin. Hän oli kuitenkin edelleen kivulias ja joutui olemaan pitkillä sairaslomilla.

– On potilaita joille perinteiset lääkeyhdistelmätkään ei riitä tai ne eivät sovi. Ennen sellaisten potilaiden tilanne olisi ollut todella huono, mutta nyt meillä on pelastusveneenä biologiset lääkkeet, reumatologian ylilääkäri Markku Kauppi, Päijät-Hämeen keskussairaalasta kertoo.

Kiiverille aloitettiin biologinen lääkehoito ja sen avulla hän pystyi nukkumaan, kivut ja turvotukset vähenivät nivelissä. Hän on pystynyt olemaan töissä siitä lähtien.

Yle Akuutti

– Biologiset lääkkeet ovat turvallisia, mutta ne ovat myös vahvoja ja siksi niitä ei kannatta aloittaa lievässä taudissa. Niihinkin liittyy infektioriskejä ja muita ongelmia. Siksi punnitaan aina lääkkeen hyödyt ja mahdolliset riskit, sekä toki hintaa myös, Kauppi selventää.

Sari Kiiverin kohdalla biologiset lääkkeet toivat suuren muutoksen sairauden kanssa elämiseen.

– Nykyään harrastan monipuolisesti liikuntaa. Käyn uimassa säännöllisesti, pelaan sählyä, juoksen, hiihdän ja teen kaikkea mitä tulee mieleen. Reuma ei ole minulle esteenä liikkumisen suhteen, Kiiveri iloitsee.

Reumatologeista pula

Reuman hoitotilanne ei ole täysin tasapuolinen Heinolan reumasairaalan konkurssin jälkeen. Suomessa on pula reumalääkäreistä. Sekä Tampereen yliopisto että Helsingin yliopisto tekivät viime vuonna virallisen selvityksen omien alueittensa reumalääkäritilanteesta ja totesivat, että eläkkeelle jää todella paljon reumalääkäreitä lähivuosina ja vastaavasti koulutuksessa olevia reumalääkäreitä on liian vähän.

– Tähän pitäisi päättäjien herätä. Kouluttajien pestejä pitäisi saada lisää ja toisaalta koulutuspaikkoja pitäisi olla riittävästi tarjolla, Kauppi painottaa.

Kauppi on kuitenkin tyytyväinen, että reuman hoito on kehittynyt monella tavalla. Hän on vakuuttunut, että ihminen, joka tänä päivänä sairastuu reumaan, voi hyvin luottavaisena suhtautua siihen, että hoidot tehoavat.

Yle Akuutti

– Erittäin suurella todennäköisyydellä reuman tulehdus saadaan kuriin eikä silloin synny vaurioita, tule pitkiä sairaslomia eikä tarvita ortopediankaan apua, Kauppi vakuuttaa.

Sari Kiiveri voi alleviivata Kaupin sanat.

– Nyt kun olen alkanut käyttämään biologista lääkettä, olen saanut elämäni takaisin. Minulla on nyt mahdollisuus tehdä mitä haluan!

Asiantuntija: MARKKU KAUPPI, ylilääkäri, reumatologia Päijät-Hämeen keskussairaala


Toimittaja: NINA MALMBERG

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 2.2.2016