Myymälässä virheettömän tavaran palautukseen ja kaupan perumiseen ei ole oikeutta, siellä palautusmahdollisuus on aina kaupan asiakaspalvelua. Kotimaisessa verkkokaupassa taas laki takaa kuluttajalle oikeuden palauttaa tuote ja saada rahat takaisin. EU-maiden verkkokaupoissa lakisääteinen aika palautukseen ja kaupan purkuun vaihtelee viikosta kahteen viikkoon.
Virheettömän ja käyttämättömän tavaran palauttaminen on mahdollista monissa kaupoissa. Usein kaupan voi purkaa ja rahansa saada takaisin, yleensä ainakin vaihto toiseen tuotteeseen onnistuu.
Kaupan ei kuitenkaan ole pakko tarjota oikeutta kaupan purkuun ja palautuksen ehdot määrittelee aina kauppias.
Palautusmahdollisuus pitää varmistaa aina erikseen. Esimerkiksi vaateketjujen palautusehdoissa on eroja.
Vaatekaupassa vaikea pärjätä ilman palautusmahdollisuutta
KappAhlissa tuotteen saa palauttaa kuittia vastaan 30 päivän ajan. Rahansa saa takaisin jos tulee katumapäälle. Alennetuilla tuotteilla palautusaika on 7 päivää. Vaatteen pitää olla siisti ja käyttämätön.
KappAhlin tuotekoordinaattori Tuija Ritarin mukaan vaatekaupassa on jo vaikea pärjätä, ellei palautusmahdollisuutta asiakkaille tarjoa.- Palautusmahdollisuus on sekä kaupan että asiakkaan etu. Kun ostosta voi sovittaa rauhassa kotona muiden vaatteiden kanssa, kaupankäynti helpottuu kummankin osapuolen kannalta.
Joustoa palautusmahdollisuuden suhteen löytyy erityisesti lahjojen kohdalla. Vaihto toiseen tuotteeseen voi onnistua myös ilman kuittia, jos vaatteessa on koko- ja hintalaput tallella. Epäsopivan lahjan kanssa kannattaa käydä kaupassa neuvottelemassa, vaikka kuitti olisikin jäänyt lahjan antajalle.
Varmempi tapa osua oikeaan on lahjakortti.
Lahjan antajaa Ritari vinkkaa jättämään vaatteisiin aina kaikki kaupan laput kiinni. Halutessaan hinnan voi leikata pois tai peittää.
Alusvaatteilla ei yleensä vaihto- eikä palautusoikeutta hygieniasyistä ole. Varmempi tapa osua oikeaan onkin lahjakortti.
Jos kauppa ei palautusmahdollisuutta tarjoa, voi neuvotella avokaupasta. Avokaupan ehdot, kuten harkinta-ajan pituus, kirjataan kuittiin.
Kotimaisessa verkkokaupassa laki suojaa katumapäälle tulijaa
Laissa luetellut etämyynnin tuoteryhmät, joissa ei ole peruutusoikeutta:
- sinetöidyt cd-/dvd-levyt, jos sinetti rikottu
- mittatilaustavarat
- sanoma- ja aikakauslehdet, jos niitä ei ole myyty puhelimitse myyjän aloitteesta
- nopeasti pilaantuvat tuotteet
- yksittäistilattut ja kotiin kuljetetut päivittäistavarat
- palvelut, joiden toimitus sähköisesti on ostajan luvalla aloitettu ennen peruuttamisajan päättymistä
- majoitus-, kuljetus- ja vapaa-ajan palvelut, jotka on sovittu tietyksi ajankohdaksi
- vedonlyönti- ja arvontapalvelut
Kotimaisessa verkkokaupassa, samoin kuin puhelin- tai postimyynnissä, tuotteisiin tutustuminen on kuvien ja tekstin varassa. Tässä, ns. etämyynnissä lopullista ostopäätöstä ei tarvitsekaan tehdä, ennen kuin on saanut tavaran nähtäväkseen. Oikeus palauttaa tuote ja peruuttaa kauppa on kirjattu kuluttajansuojalakiin.
Verkosta ostettua tuotetta saa kokeilla ja sovittaa samalla lailla kuin myymälässäkin: Pakkauksen saa avata ja uusilla kengillä kävellä - sisällä. Sähkölaitteet voi koekäyttää ja kirjoja on lupa selailla.
Suomalaisesta verkkokaupasta tehdyn ostoksen saa perua 14 päivän kuluessa. Kaupan perumisen syytä tarvitse perustella. Oikeus koskee myös alehintaisia tuotteita. Kauppa ei itse voi rajata tiettyjä tuotteita peruutusoikeuden ulkopuolelle. Tuoteryhmät, joilla peruutusoikeutta ei ole, on lueteltu laissa.
Ulkomaisissa verkkokaupoissa peruutusehdot vaihtelevat
Ulkomaisissa verkkokaupoissa kaupan perumisaika vaihtelee - myös Euroopassa. EU-maissa palautukselle on aikaa vähintään 7 päivää. Tätä minimiä noudattavat mm. monet ranskalaiset ja englantilaiset verkkokaupat. Suomen lisäksi 14 päivän määräaikaa noudattavat mm. Saksa ja Ruotsi.
Peruutusoikeudessa on myös maakohtaisia rajoituksia. Esimerkiksi hotellivarauksia, autonvuokraa tai lentolipputilauksia ei voi perua, ellei verkkokauppa toisin ilmoita.Verkkokaupan peruutusajat EU-maissa voi tarkistaa Euroopan kuluttajakeskusten Howard- verkkokauppa-apurilla.
EU:n ulkopuolisen verkkokaupan tai esim. kuluttajien välisen verkkohuutokaupan ehdot pitää selvittää tapauskohtaisesti.
Harva kauppias perii palautuksen kuluja
Kesällä 2014 voimaan tullut uusi kuluttajansuojalaki muutti kotimaisen verkkokaupan palautusoikeuden sääntöjä.
Uuden lain myötä verkkokauppa, tai posti- ja puhelinmyyjä, voi periä palautettavan tuotteen palautuskustannukset asiakkaalta. Tosin harva kotimainen verkkokauppa oikeuttaan on käyttänyt. Kuluttajat ovat jo tottuneet ilmaiseen palautusoikeuteen, joten sen poistaminen voisi karkottaa asiakkaita muihin kauppoihin.
Vain, jos palautettava tuote esim. kokonsa puolesta vaatii erityiskuljetusta, voi kauppa vaatia asiakasta palautuskulujen maksajaksi.
Lakiuudistuksen jälkeen tilauksen peruuttamisesta on myös erikseen ilmoitettava kaupalle. Aiemmin pelkkä tavaran palautus on riittänyt peruuttamisilmoitukseksi.
Päivitetetty 11.12.2013 (lisätty video)
Päivitetty 29.12.2014: päivitetty kuluttajasuojalain uudistuksen tiedot.