Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Ostoksen palautusoikeus on kirjattu lakiin vain etäkaupassa

Myymälässä virheettömän tavaran palautukseen ja kaupan perumiseen ei ole oikeutta, siellä palautusmahdollisuus on aina kaupan asiakaspalvelua. Kotimaisessa verkkokaupassa taas laki takaa kuluttajalle oikeuden palauttaa tuote ja saada rahat takaisin. EU-maiden verkkokaupoissa lakisääteinen aika palautukseen ja kaupan purkuun vaihtelee viikosta kahteen viikkoon.

Virheettömän ja käyttämättömän tavaran palauttaminen on mahdollista monissa kaupoissa. Usein kaupan voi purkaa ja rahansa saada takaisin, yleensä ainakin vaihto toiseen tuotteeseen onnistuu.

Kaupan ei kuitenkaan ole pakko tarjota oikeutta kaupan purkuun ja palautuksen ehdot määrittelee aina kauppias.

Palautusmahdollisuus pitää varmistaa aina erikseen. Esimerkiksi vaateketjujen palautusehdoissa on eroja.

Vaatekaupassa vaikea pärjätä ilman palautusmahdollisuutta

KappAhlissa tuotteen saa palauttaa kuittia vastaan 30 päivän ajan. Rahansa saa takaisin jos tulee katumapäälle. Alennetuilla tuotteilla palautusaika on 7 päivää. Vaatteen pitää olla siisti ja käyttämätön.

KappAhlin tuotekoordinaattori Tuija Ritari
KappAhlin tuotekoordinaattori Tuija Ritari KappAhlin tuotekoordinaattori Tuija Ritari haastateltava
KappAhlin tuotekoordinaattori Tuija Ritarin mukaan vaatekaupassa on jo vaikea pärjätä, ellei palautusmahdollisuutta asiakkaille tarjoa.

- Palautusmahdollisuus on sekä kaupan että asiakkaan etu. Kun ostosta voi sovittaa rauhassa kotona muiden vaatteiden kanssa, kaupankäynti helpottuu kummankin osapuolen kannalta.

Joustoa palautusmahdollisuuden suhteen löytyy erityisesti lahjojen kohdalla. Vaihto toiseen tuotteeseen voi onnistua myös ilman kuittia, jos vaatteessa on koko- ja hintalaput tallella. Epäsopivan lahjan kanssa kannattaa käydä kaupassa neuvottelemassa, vaikka kuitti olisikin jäänyt lahjan antajalle.

Varmempi tapa osua oikeaan on lahjakortti.

Lahjan antajaa Ritari vinkkaa jättämään vaatteisiin aina kaikki kaupan laput kiinni. Halutessaan hinnan voi leikata pois tai peittää.

Alusvaatteilla ei yleensä vaihto- eikä palautusoikeutta hygieniasyistä ole. Varmempi tapa osua oikeaan onkin lahjakortti.

Jos kauppa ei palautusmahdollisuutta tarjoa, voi neuvotella avokaupasta. Avokaupan ehdot, kuten harkinta-ajan pituus, kirjataan kuittiin.

Kotimaisessa verkkokaupassa laki suojaa katumapäälle tulijaa

Laissa luetellut etämyynnin tuoteryhmät, joissa ei ole peruutusoikeutta:

 • sinetöidyt cd-/dvd-levyt, jos sinetti rikottu
 • mittatilaustavarat
 • sanoma- ja aikakauslehdet, jos niitä ei ole myyty puhelimitse myyjän aloitteesta
 • nopeasti pilaantuvat tuotteet
 • yksittäistilattut ja kotiin kuljetetut päivittäistavarat
 • palvelut, joiden toimitus sähköisesti on ostajan luvalla aloitettu ennen peruuttamisajan päättymistä
 • majoitus-, kuljetus- ja vapaa-ajan palvelut, jotka on sovittu tietyksi ajankohdaksi
 • vedonlyönti- ja arvontapalvelut

Lue lisää kilpailu- ja kuluttajaviraston sivulta

Kotimaisessa verkkokaupassa, samoin kuin puhelin- tai postimyynnissä, tuotteisiin tutustuminen on kuvien ja tekstin varassa. Tässä, ns. etämyynnissä lopullista ostopäätöstä ei tarvitsekaan tehdä, ennen kuin on saanut tavaran nähtäväkseen. Oikeus palauttaa tuote ja peruuttaa kauppa on kirjattu kuluttajansuojalakiin.

Verkosta ostettua tuotetta saa kokeilla ja sovittaa samalla lailla kuin myymälässäkin: Pakkauksen saa avata ja uusilla kengillä kävellä - sisällä. Sähkölaitteet voi koekäyttää ja kirjoja on lupa selailla.

Suomalaisesta verkkokaupasta tehdyn ostoksen saa perua 14 päivän kuluessa. Kaupan perumisen syytä tarvitse perustella. Oikeus koskee myös alehintaisia tuotteita. Kauppa ei itse voi rajata tiettyjä tuotteita peruutusoikeuden ulkopuolelle. Tuoteryhmät, joilla peruutusoikeutta ei ole, on lueteltu laissa.

Ulkomaisissa verkkokaupoissa peruutusehdot vaihtelevat

Ulkomaisissa verkkokaupoissa kaupan perumisaika vaihtelee - myös Euroopassa. EU-maissa palautukselle on aikaa vähintään 7 päivää. Tätä minimiä noudattavat mm. monet ranskalaiset ja englantilaiset verkkokaupat. Suomen lisäksi 14 päivän määräaikaa noudattavat mm. Saksa ja Ruotsi.

Kuva: scyther5 Shutterstock verkkokauppa
Peruutusoikeudessa on myös maakohtaisia rajoituksia. Esimerkiksi hotellivarauksia, autonvuokraa tai lentolipputilauksia ei voi perua, ellei verkkokauppa toisin ilmoita.

Verkkokaupan peruutusajat EU-maissa voi tarkistaa Euroopan kuluttajakeskusten Howard- verkkokauppa-apurilla.

EU:n ulkopuolisen verkkokaupan tai esim. kuluttajien välisen verkkohuutokaupan ehdot pitää selvittää tapauskohtaisesti.

Harva kauppias perii palautuksen kuluja

Kesällä 2014 voimaan tullut uusi kuluttajansuojalaki muutti kotimaisen verkkokaupan palautusoikeuden sääntöjä.

Uuden lain myötä verkkokauppa, tai posti- ja puhelinmyyjä, voi periä palautettavan tuotteen palautuskustannukset asiakkaalta. Tosin harva kotimainen verkkokauppa oikeuttaan on käyttänyt. Kuluttajat ovat jo tottuneet ilmaiseen palautusoikeuteen, joten sen poistaminen voisi karkottaa asiakkaita muihin kauppoihin.

Vain, jos palautettava tuote esim. kokonsa puolesta vaatii erityiskuljetusta, voi kauppa vaatia asiakasta palautuskulujen maksajaksi.

Lakiuudistuksen jälkeen tilauksen peruuttamisesta on myös erikseen ilmoitettava kaupalle. Aiemmin pelkkä tavaran palautus on riittänyt peruuttamisilmoitukseksi.


Päivitetetty 11.12.2013 (lisätty video)
Päivitetty 29.12.2014: päivitetty kuluttajasuojalain uudistuksen tiedot.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.