Hyppää pääsisältöön

Vapaastilentävät lennokit Jämijärvellä

Jämijärvellä oli nostetta ilmassa kun lukuisat lennokkiharrastajat kokoontuivat kisailemaan painovoimaa ja toisiaan vastaan.

Tietolaatikko

Toka on suomalaisen Olavi Lumeksen kehittämä helposti rakennettava perussiipiliidokki. Se sopiikin hyvin aloittelijalle. Vapaastilentävien lennokkien kilpailutoiminta on aktiivista. Lennokkiurheilua voi harrastaa myös siima- ja radio-ohjattavilla koneilla.

Ohjelmassa seurataan liidokkien lennättämistä valtakunnallisissa Toka -liidokkikisoissa kesäkuussa 1992 Jämijärvellä, Satakunnan maakunnassa.

Kilpailussa tavoiteena oli saavuttaa mahdollisimman pitkä lennon kestoaika. Jokainen kilpailija teki kolme lentosuoritusta, joiden yhteenlaskettu aika ratkaisi paremmuuden. Liidokit lähetettiin ilmavirtauksien armoille heittämällä taikka hinaamalla.

Liidokit lensivät parhaimmillaan yli kolmen kilometrin päähän, silmän kantamattomiin, mutta patsasteluun ei ollut aikaa, sillä seuraava suoritus oli tehtävä tunnin sisällä. Tosin monen huippusuorituksen tehneen kilpailijan liidokki jäi marjanpoimijoiden löydettäväksi.

Ohjelmassa kuullaan myös Toka-liidokin kehittäjää Olavi Lumesta, joka kertoo lennokkiurheilusta Suomessa.

Teksti: Antti Majala