Hyppää pääsisältöön

Vapaastilentävät lennokit Jämijärvellä

Jämijärvellä oli nostetta ilmassa kun lukuisat lennokkiharrastajat kokoontuivat kisailemaan painovoimaa ja toisiaan vastaan.

Tietolaatikko

Toka on suomalaisen Olavi Lumeksen kehittämä helposti rakennettava perussiipiliidokki. Se sopiikin hyvin aloittelijalle. Vapaastilentävien lennokkien kilpailutoiminta on aktiivista. Lennokkiurheilua voi harrastaa myös siima- ja radio-ohjattavilla koneilla.

Ohjelmassa seurataan liidokkien lennättämistä valtakunnallisissa Toka -liidokkikisoissa kesäkuussa 1992 Jämijärvellä, Satakunnan maakunnassa.

Kilpailussa tavoiteena oli saavuttaa mahdollisimman pitkä lennon kestoaika. Jokainen kilpailija teki kolme lentosuoritusta, joiden yhteenlaskettu aika ratkaisi paremmuuden. Liidokit lähetettiin ilmavirtauksien armoille heittämällä taikka hinaamalla.

Liidokit lensivät parhaimmillaan yli kolmen kilometrin päähän, silmän kantamattomiin, mutta patsasteluun ei ollut aikaa, sillä seuraava suoritus oli tehtävä tunnin sisällä. Tosin monen huippusuorituksen tehneen kilpailijan liidokki jäi marjanpoimijoiden löydettäväksi.

Ohjelmassa kuullaan myös Toka-liidokin kehittäjää Olavi Lumesta, joka kertoo lennokkiurheilusta Suomessa.

Teksti: Antti Majala

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto