Hyppää pääsisältöön

Vapaastilentävät lennokit Jämijärvellä

Jämijärvellä oli nostetta ilmassa kun lukuisat lennokkiharrastajat kokoontuivat kisailemaan painovoimaa ja toisiaan vastaan.

Tietolaatikko

Toka on suomalaisen Olavi Lumeksen kehittämä helposti rakennettava perussiipiliidokki. Se sopiikin hyvin aloittelijalle. Vapaastilentävien lennokkien kilpailutoiminta on aktiivista. Lennokkiurheilua voi harrastaa myös siima- ja radio-ohjattavilla koneilla.

Ohjelmassa seurataan liidokkien lennättämistä valtakunnallisissa Toka -liidokkikisoissa kesäkuussa 1992 Jämijärvellä, Satakunnan maakunnassa.

Kilpailussa tavoiteena oli saavuttaa mahdollisimman pitkä lennon kestoaika. Jokainen kilpailija teki kolme lentosuoritusta, joiden yhteenlaskettu aika ratkaisi paremmuuden. Liidokit lähetettiin ilmavirtauksien armoille heittämällä taikka hinaamalla.

Liidokit lensivät parhaimmillaan yli kolmen kilometrin päähän, silmän kantamattomiin, mutta patsasteluun ei ollut aikaa, sillä seuraava suoritus oli tehtävä tunnin sisällä. Tosin monen huippusuorituksen tehneen kilpailijan liidokki jäi marjanpoimijoiden löydettäväksi.

Ohjelmassa kuullaan myös Toka-liidokin kehittäjää Olavi Lumesta, joka kertoo lennokkiurheilusta Suomessa.

Teksti: Antti Majala

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto