Hyppää pääsisältöön

Voita ja Sokeria -resepti: Peltsin paistetut ahvenfileet

Voita ja Sokeria -resepti: Peltsin paistetut ahvenfileet. Kuva: Yle

Mikko "Peltsi" Peltola on tunnettu Erätulilla-kalamies ja varsin monipuolinen tv-kasvo. Nyt nähdään, kuinka käy Peltsiltä ahvenen fileoiminen, kun hän tekee Aamu-tv:n Voita & Sokeria -sarjassa mieliruokaansa ahvenfileitä ja perunamuusia.

Peltsin paistetut ahvenfileet

ahvenia
ruiskorppujauhoja
pippuria
suolaa
parsakaalia
pottua
voita
kirsikkatomaattia
kurkkua
paprikaa
salaatinlehtiä
rucolaa
basilicaa
oliiviöjyä
balsamicoa

Ahvenet fileoidaan ruodottomiksi. Jos ahvenia ei ole suomustettu, niistä poistetaan nahka. Suomustetun ahvenen nahan voi hyvin syödä – ja nahan poisto ilman suomujen antamaa tukea on vaikeaa. Ahvenet suolataan kevyesti ripottelemalla hienoa suolaa tai sormisuolaa fileitten päälle. Fileet kieritellään hapankorpuista tai kuivatusta ruisleivästä tehdyissä korppujauhoissa. Fileet paistetaan voissa tai kirkastetussa voissa. Kala jatkaa kypsymistään pannusta otettunakin, joten paistamisessa kannattaa käyttää malttia.

Perunat keitetään pienessä vesimärässä, jossa on suolaa noin 1 tl puolta perunakiloa kohden. Kun perunat ovat kypsiä, vesi otetaan talteen. Peruna survotaan perunasurvimella tasaiseksi seokseksi, johon lisätään voita maun mukaan. Keittovettä lisätään massaan vatkaimella sekoittaen, kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Veteen keittämällä muusista tulee maukkaampaa kuin maitoon tehtynä.

Salaattiainekset paloitellaan ja sekoitetaan. Kastikkeena käytetään oliiviöljyä ja balsamico-etikkaa.

Peltsi kokkaa Voita & Sokeria -ohjelmassa kello yhdeksän jälkeen lauantaina 7.12. TV1:ssä.

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka