Hyppää pääsisältöön

Valokuvan voimaa -sarja

Yhteiskuva
Yhteiskuva Kuva: Yle valokuvan voimaa

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Elämään liittyy hallitsemattomuutta, jonka jokainen perheenjäsen kokee aivan eri tavalla. Se, mikä on läheiselleni korjaavaa ja tärkeää, voi olla minulle loukkaavaa – ja toisin päin. Näin vain tapahtuu, eikä se ole kenenkään vika. Miten voimme siitä huolimatta löytää halun kuulua samaan perheeseen?

Voiko valokuvan avulla korjata perhesuhteiden jännitteitä?

Siskokset Ninni ja Tiina etsivät ehjää lapsuutta ja ison perheen suruun rikkoutunutta sisarusyhteyttä, menneisyysmatkalta Pohjois-Karjalan syrjäkylille. Jakso 1. Yle Teema ma 3.2. klo 21 ja su 9.2. klo 20.15. ninni ja tiina

Valokuvan voimaa on seitsemänosainen, dokumentaarinen sarja, jossa voimauttavan valokuvan menetelmän ja Maailman ihanin tyttö -projektin äiti, Miina Savolainen, luotsaa erilaisia perheitä parantamaan suhteitaan ja etsimään keskinäistä ymmärrystä ja anteeksiantoa. Sarjassa kuusi aikuista sisarus- sekä vanhempi-lapsi-paria lähtevät etsimään voimauttavan valokuvan menetelmän avulla kykyään katsoa elämäänsä ja toisiaan uusin silmin. Koskaan ei ole myöhäistä korjata sitä, mikä on mennyt rikki! Sarjassa valokuvat tekevät näkyväksi sen, mikä on ehjää ja läheisyyttä tuovaa.

Eero ja Kerttu
Eero ja Kerttu korjaavat rikkoutunutta luottamusta sekä jumiutunutta, äidin ja aikuistuvan pojan suhdettaan astumalla uusiin rooleihin ja uudenlaiseen katsomisen tapaan. Jakso 2. Yle Teema Ma 10.2. klo 21, ja su 16.2. klo 20.15 Eero ja Kerttu valokuvan voimaa

Voimauttavan valokuvan menetelmässä valokuvaamisen dynamiikka käännetään päälaelleen: kuvaaja joutuu kuuntelemaan, miten hänen kuvaamansa ihminen haluaa tulla nähdyksi. Vastavuoroisuus ja kuunteleminen on kaikkein vaikeinta sen ihmisen kanssa, joka on lähellä ja johon liittyy paljon omia tarpeita ja kaipuuta nähdyksi tulemisesta. Kuvaajan on vaikea luopua omasta näkemyksestään ja juuri tähän hän joutuu voimauttavan valokuvan menetelmässä: katsomaan maailmaa kuvaamansa ihmisen silmin.

Franz ja Kim
Lapsena erotetut veljekset Franz ja Kim päivittävät aikuisena suhdettaan toisiinsa ja tekevät matkan vain Kimin elämässä mukana olleen isän luo. Jakso 3. Yle Teema, ma 17.2. klo 21 ja su 23.2. klo 20.15 Franz ja Kim valokuvan voimaa

Voinko hyväksyä hänet niidenkin ominaisuuksien kanssa, jotka loukkaavat minua tai joita en ymmärrä?

Kuka on ollut sinulle toisia näkymättömämpi viime aikoina? Kuka perheenjäsenistäsi ei tiedä, että hän on yhtä rakas kuin toiset? Kenelle olisit valmis antamaan anteeksi?

Marianna ja Greta
Marianna ja Greta etsivät keskenään täysin erilaisen äidin ja teini-tyttären yhteistä kieltä sekä keinoja keskinäisten riitojen rauhoittamiseen. Jakso 4. Yle Teema, ma 24.2. klo 21, ja su 2.3. klo 20.15 Marianna ja Greta valokuvan voimaa
Roosa ja Vilma
Luonteiltaan vastakkaiset siskokset Roosa ja Vilma etsivät ymmärrystä ja arvostusta toistensa erilaista maailmaa kohtaan, ensimmäisellä yhteisellä matkallaan. Jakso 5, Yle Teema, ma 3.3. klo 21, ja su 9.3. klo 20.15 Roosa ja Vilma valokuvan voimaa

Valokuvan voimaa -sarjan päähenkilöt, Ninni, Eero, Marianna, Franz, Roosa ja Johanna ovat osallistuneet ohjelmaan, koska ovat halunneet lähentää suhdettaan juuri siihen perheenjäseneen, johon liittyy etäisyyttä ja jännitteitä. Suhteeseen on voinut myös sisältyä asioita, joita on vaikea ymmärtää tai antaa anteeksi. Jokainen heistä on eri tavoin prosessiin lähtiessään kaivannut salaa sydämessään tulla perheenjäsenensä kohtaamaksi uudella tavalla. Yhdeksän kuukautta kestävässä prosessissa kaipuu omasta nähdyksi tulemisesta keikahtaa päälaelleen ja päähenkilöiden tehtäväksi tulee laittaa omat tarpeet ja kaipuut hetkeksi syrjään ja nähdä perheenjäsensä siten, kuin tämä kaipaa tulla nähdyksi. Perheenjäsen ei muutu, mutta päähenkilö ja hänen oma tapansa katsoa, muuttuu.

Johanna-tytär ja Hannu-isä korjaavat menneisyyden tapahtumien vuoksi rikkoutunutta suhdettaan menneisyysmatkalla isän elämänhistoriaan. Jakso 6, Yle Teema, ma 10.3. klo 21, ja su 16.3. klo 20.15 johanna ja hannu
Päätösjaksossa Franz, Johanna, Roosa, Marianna, Ninni ja Eero palaavat yhdeksän kuukautta kestäneen prosessin merkitysten äärelle. Miten juurruttaa opitut asiat arkeen? Yle Teema, ma 17.3. klo 21 ja su 23.3. klo 20.15. aihesivupaatosjakso

Miten katson itseäni ja toisia?

Prosessin aikana ohjelman päähenkilöt kääntävät peilin omaa itseä kohti: miten he katsovat itseään ja näyttäytyvät omille läheisilleen? Onko oma tapa katsoa itseä ja toisia, ollut rakastava vai vaativa? Ohjelman kuluessa päähenkilöt opettelevat olemaan läheisilleen puhtaita peilejä ja arvostamaan tämän kokemusta, huolimatta siitä, että se on erilainen, kuin heidän omansa. Muutos perheessä tapahtuu siis paradoksin kautta, luopumalla odottamasta toisen muuttumista – hyväksymällä hänet sellaisena, kuin hän on.

Kuvatessa se on helpompaa kuin arjessa. Kuvaajana toimiva päähenkilö saa lumoutua näkemästään; elämän jälkien sävyttämästä kauneudesta ja rakkaan ihmisen katseesta näkyvästä sisäisestä maailmasta: ilosta, surusta, kivusta ja kaipuusta. Kuvaajassa syntyy kiitollisuutta siitä luottamuksesta, jota hänelle on osoitettu, ja niistä hauraista asioista, joita hänelle on näytetty. Kuvausretkiltä ja valokuvien merkityksistä perheet löytävät kyvyn katsoa korjaavalla tavalla elämään väistämättä sisältyviä, rikkovia tapahtumia, jotka jokainen perheenjäsen kokee ja ymmärtää eri tavalla.

Valokuvausprosessin vahvuus on se, ettei se perustu valmiiksi latautuneisiin sanoihin, vaan yhteiseen tekemiseen, joka on innostavaa, syvällistä ja uusia näkökulmia tuovaa. On mahdollista, että perheenjäsenestä lähestyminen ei ensimmäistä kertaa tunnu sisältävän rivien väliin piilotettua syytöstä tai vaatimusta. Kun prosessi alkaa toimia erehdysten ja onnistumisten vaihdellessa, kokee perheenjäsen vähitellen tulevansa nähdyksi kuuntelevammin ja arvostavammin, omilla ehdoillaan. Perheenjäsenten välille yhteinen prosessi tuo herkistymistä toisen kokemusmaailmalle ja persoonalle. Syntyy pehmeyttä, läheisyyttä, luottamusta - uudenlaista kohtaamisen ja katsomisen tapaa. On helpompi katsoa silmiin - olla toisen lähellä - hengittää vapaampaa ilmaa.

Ohjelman päähenkilöitä katsotaan arvostavasti

Valokuvan voimaa sarjan perheitä katsotaan arvostavasti. Jokainen ihminen kärsii perimmäisestä kyvyttömyydestä kohdata toista kuuntelevasti. Sarjaa seuraamalla voi opetella uudenlaista perhevalokuvaamisen ja kohtaamisen tapaa. valokuvan voimaa -päähenkilöt

Ohjelmassa perheitä katsotaan arvostavasti ja lempeästi, tasapuolisesti jokaisen näkökulmasta. Päähenkilöillä ja heidän pareillaan on kullakin omat vahvuutensa ja vaikeutensa toisen kohtaamisessa, mutta he uskaltavat silti avata nämä asiat vieraiden ihmisten nähtäväksi uskoen, että prosessi itsessään on opettavainen ja arvokas myös katsojille. Perhetarinoissa ei ole hyviksiä ja pahiksia - vaikeat ja ristiriitaisetkin asiat näyttäytyvät ymmärrettävinä ja perusteltuina, kun niitä katsoo toisen elämän näkökulmasta.

Prosessissa on sallittua olla haavoittuvainen ja erehtyväinen. Rakastava ilmapiiri, rakentaa tilan, jossa itse kukin meistä voi uskaltautua katsomaan miten näyttäydymme läheisillemme. Jokaisen kuuluu voida omassa tahdissaan itse oivaltaa ne asiat, joissa haluaa kasvaa ja muuttua. Ihmisten välillä tapahtuu peilaamista. Hyväksyvä ja pehmeä lähestyminen herättää myös lempeää vastakaikua, epäluottamus peilaa epäluottamusta. Siksi voin valita, miten itse tulen kohdatuksi. Ohjelman katsojina ja verkkoyhteisön jäseninä voimme pyrkiä luomaan voimauttavan valokuvan hengen mukaisen katsomisen tavan, jossa halutaan nähdä hyvä, silloinkin, kun se ei näyttäydy helposti.

Miina opastaa katsojia menetelmän käyttöön verkossa

Ohjelmasarjan aikana, keväällä 2014, Miina Savolainen on läsnä verkossa keskustelemassa katsojien merkityksellisistä kuvista. Hän on läsnä näillä sivuilla myös sarjan jaksojen lähetysaikoina maanantaisin klo. 21 ja sunnuntaisin klo. 20.15 alkaen 3.2., Voit osallistua siemenkuvaketjun kautta voimauttavaan valokuvaan: liitä ketjuun merkityksellinen kuvasi ja lyhyt tarinasi siitä.
Vinkkien ja viikottain vaihtuvien teemakolumnien avulla hän opastaa katsojia myös soveltamaan menetelmää nykyajan perhesuhteisiin, joissa läpikäydään perhevalokuvaamisen rakennemuutosta: siirtymää maagisten mustavalkokuvien maailmasta sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan identiteettityöhön. Voimauttavan valokuvan menetelmä pyrkii palauttamaan perhevalokuvaamiseen merkityksellisyyttä: ”Perhekuvat ovat rakkaudellisia vain, jos ne ovat vastavuoroisia”, toteaa Miina Savolainen.

Ohjelmasarja on katsottavissa Areenasta 3.2. klo. 21.00 alkaen.

Tutustu sarjan perheiden valokuvaprosesseihin:

NINNI & TIINA
EERO & KERTTU
MARIANNA & GRETA
FRANZ & KIM
ROOSA & VILMA
JOHANNA & HANNU

siemenkuva-harjoitus
Voimauttavan valokuvan menetelmä
Vantaan Taidemuseon näyttely
Miinan viikkokolumni

Miinan kotisivut:
www.voimauttavavalokuva.net
Facebook: Voimauttava valokuva:
https://www.facebook.com/pages/Voimauttava-valokuva/167631063431092?fref=ts

Kommentit
  • Valokuvan voimaa ja Maailman ihanin tyttö -näyttelyt Vantaan taidemuseossa

    Vantaan taidemuseo 29.1. alkaen.

    Valokuvan voimaa -sarja, -verkkoyhteisö ja -näyttely ovat osa voimauttavan valokuvan menetelmän viisitoistavuotisjuhlavuotta. Valokuvan voimaa -sarjan perheiden upeimmat kuvat ovat esillä yhdessä kotimaahan kiertueelta palaavan, Maailman ihanin tyttö -näyttelyn kanssa. Jokaisella ihmisellä on oikeus kokea itsensä rakastetuksi ja arvokkaaksi! Tervetuloa näyttelyn ilmaisiin konsertteihin, yleisöluennoille, opastuksiin ja seminaareihin. Vantaan taidemuseo 29.1. alkaen.

  • Siemenkuva – yhteisten merkityksellisten kuvien kudelma

    Miina laittaa jokaisena -Valokuvan voimaa esitysviikkona liikkeelle sarjan teemoihin liittyvän henkilökohtaisen siemenkuvan ja tarinan. Viimeisen siemenkuvaketjun teema on tulevaisuus. Sarjan perheiden tarinat ja läheisten kaipaus toistensa liikautti ehkä myös jotain sinussa? Millaisia korjaavia ja iloa tuovia asioita toivot elämääsi? Seitsemännen siemenkuvaketjun aihe on: Mitä haluan vahvistaa elämässäni?