Hyppää pääsisältöön

Cheek vieraili vanhassa koulussaan vieden väkivallattomuuden sanomaa

Räppäri Cheek vieraili entisessä koulussaan Launeen yläasteella Lahdessa pohtimassa nuorten kanssa väkivaltaa. Ajatuksista muotoiltiin yhteisvoimin väkivallan vastainen räp.

Cheek eli Jare Tiihonen syntyi Vantaalla vuonna 1981, mutta varttui Lahdessa. Launeen yläasteella kaksoisveljekset Jare ja Jere eivät olleet sieltä kilteimmästä päästä. Jarella oli mm. tapana ottaa pamppu mukaan kouluun itsepuolustukseksi. Parempi suunta löytyi lopulta musiikin myötä ja turhautuminen alkoi purkautua tekojen sijasta sanoituksiin.

Entinen opettaja ja nykyinen rehtori Esko Taipale muistaa Tiihosen veljekset 90-luvulta. Tavatessaan Jaren nyt vuosien jälkeen, aukeaa tilaisuus keskustelulle kouluajoista ja väkivallasta.

Rehtorin tapaamisen jälkeen Jare saa haltuunsa Launeen koulun erityisluokkalaiset. Nuoret kertovat kokemuksiaan väkivallasta ja pohtivat sen eri muotoja ja syitä. Cheekin avustuksella ajatukset saatetaan riimeiksi. Lopputuloksena on väkivallan vastainen räp, jonka Cheek ja erityisluokan oppilaat esittävät muille koululaisille.

Tehtävä koulussa - ohjelmasarjassa pureuduttiin koulun ongelmiin, niihin jotka puhuttivat erityisesti koululaisia itseään, mutta myös laajemmin niin kouluyhteisöissä kuin perheissäkin.

Teksti: Heidi Sommar

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto