Hyppää pääsisältöön

Cheek vieraili vanhassa koulussaan vieden väkivallattomuuden sanomaa

Räppäri Cheek vieraili entisessä koulussaan Launeen yläasteella Lahdessa pohtimassa nuorten kanssa väkivaltaa. Ajatuksista muotoiltiin yhteisvoimin väkivallan vastainen räp.

Cheek eli Jare Tiihonen syntyi Vantaalla vuonna 1981, mutta varttui Lahdessa. Launeen yläasteella kaksoisveljekset Jare ja Jere eivät olleet sieltä kilteimmästä päästä. Jarella oli mm. tapana ottaa pamppu mukaan kouluun itsepuolustukseksi. Parempi suunta löytyi lopulta musiikin myötä ja turhautuminen alkoi purkautua tekojen sijasta sanoituksiin.

Entinen opettaja ja nykyinen rehtori Esko Taipale muistaa Tiihosen veljekset 90-luvulta. Tavatessaan Jaren nyt vuosien jälkeen, aukeaa tilaisuus keskustelulle kouluajoista ja väkivallasta.

Rehtorin tapaamisen jälkeen Jare saa haltuunsa Launeen koulun erityisluokkalaiset. Nuoret kertovat kokemuksiaan väkivallasta ja pohtivat sen eri muotoja ja syitä. Cheekin avustuksella ajatukset saatetaan riimeiksi. Lopputuloksena on väkivallan vastainen räp, jonka Cheek ja erityisluokan oppilaat esittävät muille koululaisille.

Tehtävä koulussa - ohjelmasarjassa pureuduttiin koulun ongelmiin, niihin jotka puhuttivat erityisesti koululaisia itseään, mutta myös laajemmin niin kouluyhteisöissä kuin perheissäkin.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto