Hyppää pääsisältöön

Doula tukee yksin synnyttäviä ja perheitä

Doula on synnyttävän naisen tukihenkilö, joka antaa tukea ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja sen jälkeenkin. Tutkimusten mukaan doulan läsnäolo vaikuttaa myönteisesti synnytyskokemukseen.

Kreikan kielestä juontava sana "doula" tarkoittaa palvelijatarta, ja samalla nimellä kutsutaan synnytyksissä läsnä olevaa tukihenkilöä. Doulilla on tutkimusten mukaan positiivinen vaikutus synnytykseen, kerrotaan Kaakkois-Suomen uutisissa. Doulan läsnäolo muun muassa vähentää synnytyspelkoa, kivunlievityksen tarvetta sekä keisarinleikkauksia.

Aiemmin doulat olivat vain vapaaehtoisia, mutta nykyään löytyy myös ammattidoulia, selviää Puoli seitsemässä. Vapaaehtoisia doulia on kuitenkin huomattavasti enemmän. Hämeen uutisissa kerrotaan, että Kanta-Hämeessä kaikki halukkaat eivät mahtuneet vapaaehtoisdoulakurssille.

Doulan voivat saada tuekseen niin yksin synnyttävät kuin perheetkin. Eikö mies sitten riitä naiselle tueksi? Doulan avulla synnyttänyt Rebecca Kihlman sanoo Aamu-tv:ssä, että doulan antama tuki on erilaista kuin mieheltä saatu tuki: doulalta voi esimerkiksi kysyä lapsiveteen liittyvistä asioista, joihin mies ei vastausta varmaankaan tietäisi.

Kihlman lisää, että pienestä varautuneisuudesta huolimatta lopulta myös hänen miehensä oli tyytyväinen heidän doulaansa. Yhteydenpito jatkui synnytyksen jälkeenkin.

Teksti: Sonja Fogelholm