Hyppää pääsisältöön

Samppanja testaa Ahvenanmaan itsehallintoa

Veuve Clicquet -samppanjaa
Veuve Clicquet -samppanjaa Kuva: Yle, Mot samppanja

Ahvenanmaan maakuntahallitus myi 2011 ja 2012 huutokaupoissa maailman vanhinta samppanjaa. Pullot olivat peräisin Ahvenanmaan vesiltä löytyneestä laivan hylystä, jossa makasi melkein 200 vuotta vanhaa mm. Veuve Cliquot -merkkistä samppanjaa.

Ahvenanmaan maakuntahallitus päätti nostaa ja myydä – muinaismuistoja. Se herättää jopa kysymyksen siitä onko 30.000 asukkaan alueella kykyjä ja edellytyksiä ylläpitää nykyisenkaltaista laajaa itsehallintoa.

Ahvenanmaalla on periaatteessa hyvin tiukka tulkinta muinaismuistolaista. Sen on saanut tuntea nahoissaan mm. YLE:n Strömsöstä tuttu huippukokki Michael Björklund, jonka ravintolan laajennushankkeet Kastelholman linnan naapurissa ovat törmänneet lakiin.

Vedenalaisia muinaismuistoja koskevat kansainväliset ja Ahvenanmaan itsehallinnon omat lait. Yli sata vuotta vanhoja esineitä ei yksinkertaisesti saa myydä. Tämä jäi kuitenkin täysin sivuseikaksi kun Ahvenanmaan samppanjahylyn käänteistä uutisoitiin.

Kun ahneus iski, samppanjasta tuli maakunnassa muinaismuiston sijasta poliittinen hanke. Maakuntahallitus näki samppanjassa valtavan markkinointi- ja rahallisen arvon. Samppanjakuumeen piti tuoda Ahvenanmaalle julkisuutta ja turisteja. Maakuntahallitus päätti argumentoida, että pullojen sisältö on elintarvike, jota saa myydä. Maakunnassa tiedettiin oltavan harmaalla alueella, mutta ei välitetty kansainvälisistä reaktioista eikä siitä, että itsehallinto rikkoo omia lakejaan.

Sukeltajapiireissä pidettiin Ahvenanmaan toimintaa eettisesti täysin tuomittavana. Hylkyjen ryöstely on kasvava ongelma, ja sitten Ahvenanmaa rikkoo itse kaikkia mahdollisia sääntöjä muinaismuistoja kauppaamalla. Sukeltaja Ville Peltokorpi teki kantelun oikeuskanslerille, joka ainakin väliaikaisesti pysäytti myyntioperaation. Oikeuskanslerin päätös on tulossa vuodenvaihteessa.

Suomen mantereella Kataisen hallitus tuskin olisi päättänyt myydä hylystä löydettyjä samppanjapulloja. Päätös hylyn kohtalosta olisi annettu asianomaiselle viranomaiselle, Museovirastolle. Sen toimintaa säätelevät lait ja säädökset. Siinä ei politiikalla ja pr-hankkeilla ole minkäänlaista tilaa. Muinaismuistoja ei yksinkertaisesti saa myydä.

Kommentit