Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Samsungin "alkuperäisosa" paljastui piraatiksi

Räjähtänyt akku
Räjähtänyt akku Kuva: Kimmo Piilola akku

Kuningaskuluttajan selvityksen mukaan Samsungin tuotteiden suuri eurooppalainen jakelija myy erehdyttävästi alkuperäisiltä näyttäviä vaarallisia piraattiakkuja. Asia paljastui, kun Kuningaskuluttaja ryhtyi selvittämään porvoolaisen Kimmo Piilolan räjähtäneen kännykkäakun tapausta.

Piilolan uusi Samsung X-Cover-puhelin oli ollut huollossa. Siihen oli asennettu Porvoon Mikrokulmassa huollon jälkeen uusi akku. Samana iltana akku räjähti: se alkoi paisua ja päästää kaasua. Akku pullahti ulos puhelimen kuorista ja kuumeni niin, että se poltti puulattiaan hiiltyneen jäljen.

- Huone oli hetkessä täynnä savua. Olin onnekas, että puhelin sattui olemaan kädessä, eikä taskussa tai jossain valvomatta, Piilola kertoo.

Kimmo Piilola
Kimmo Piilola on selvittänyt kuukausia räjähtäneen akun asiaa. Kimmo Piilola Kuva: Yle mies

Piilola halusi uuden puhelimen ja korvauksen lattiavaurioista Samsungilta. Porvoon Mikrokulman mukaan puhelimeen vaihdettu akku oli Samsungin alkuperäisosa.

Tästä alkoi noin viiden kuukauden mittainen kiistely Piilolan ja Samsungin kanssa.

- Kun tieto meni Ruotsiin alkoi jotain tapahtua. Sitten alkoi loputon sähköpostien vaihtelu, missä kysyttiin uudestaan ja uudestaan samat kysymykset, Piilola kertoo.

Yhdessä sähköpostissa Piilolalla meni hermot ja hän kutsui Samsungin asiantuntijaa "tyhmäksi". Samsung vastasi viestiin uhkaamalla lopettaa tapauksen selvittämisen.

- Lähetin akun ja puhelimen Ruotsiin, sen jälkeen ei ole kuulunut mitään. Sen sijaan he ohjasivat minut konsulttiyhtiön lakimiesten kanssa väittelemään tuotevastuulaista.

Lopulta Piilola otti yhteyttä Kuningaskuluttajaan.

"Akku on väärennös"

Kuningaskuluttajan yhteydenottoon Samsung vastasi seuraavasti:

"Teknisen analyysin perusteella selvisi, että tapauksen aiheutti akku, joka oli kolmannen osapuolen, Samsungin valtuuttamattoman tahon valmistama. Olemme antaneet korvaukseksi asiakkaalle uuden puhelimen. Sen lisäksi olemme yrittäneet vastata korvausvaatimuksiin, jotka liittyvät lattialle aiheutuneeseen vahinkoon. Asiakas on kuitenkin kieltäytynyt antamasta tietoja, jotka ovat tarpeen korvaushakemuksen käsittelemiseksi. Jatkamme yritystä asian ratkaisemiseksi."

Akut ovat lähes identtiset ja aitoutta on kuluttajan mahdotonta edes epäillä

Samsung kuitenkin kieltäytyi haastatteluista. Korvausasia jumittui siis kiistatilanteeseen: Samsungin mukaan se on tarjonnut asiakkaalle korvauksen.

Piilolan mielestä hän ei ole korvausta saanut. Hän on saanut selvitysten ajaksi uuden puhelimen Samsungilta, mutta Samsungin sähköpostiviestissä sanotaan, että puhelin on vain lainassa. Lattiakorvauksesta ei saatu sovittua.

"Akut alkuperäispakkauksessa"

Samsung siis totesi Etelä-Koreassa tutkittavana olleen Piilolan akun olevan piraatti. Yhtiön selvityksen mukaan siitä puuttui kovakuoriselle litium-akulle tärkeät turvallisuuselementit: ylipaineventtiili ja suojapiiri.

Samsungin vikaselvitys
Samsungin raportin mukaan Piilolan puhelimen "alkuperäisosa" oli väärennös. Samsungin vikaselvitys Kuva: Yle vikaraportti

Akun vaihtanut Porvoon Mikrokulma tarkisti Kuningaskuluttajan pyynnöstä tilausrekisterinsä: kyseisen mallin akut hankittiin turkulaiselta maahantuojalta Sandcomilta. Sandcom puolestaan ostaa akut Samsungin viralliselta jakelijalta, saksalaiselta Intepasilta. Sekä jälleenmyyjä että maahantuoja pyrkivät auttamaan asian selvittämisessä.

Maahantuoja Sandcomin toimitusjohtajan Ralf Rosenlewin mukaan kesän alussa myydyt, ja Intepasilta hankitut akut, olivat Samsungin alkuperäispakkauksessa.

- Olisi kovasti tavatonta, että Samsung toimittaisi itse tuotteistaan väärennettyjä malleja, Rosenlew sanoo.

Saksalainen Intepas kommentoi Kuningaskuluttajalle, että on täysin mahdotonta, että kärähtänyt piraattiakku olisi heidän myymänsä. Intepas kieltäytyi haastatteluista tv-ohjelmaa varten, mutta toimitti sähköpostitse viisi valokuvaa akkumallista, jota yhtiö on myynyt muun muassa Suomeen. Ulkoisesti akut näyttävät alkuperäisiltä Samsungin akuilta.

Sarjanumerot vertailussa
Intepasin ja räjähteen akun tuotenumerot näyttävä samalta. Sarjanumerot vertailussa Kuva: Yle akku

Kuningaskuluttaja pyysi Aalto-yliopiston akkututkijaa Tanja Kalliota vertaamaan Intepasin lähettämiä akun kuvia Piilolan kärähtäneen akun kuviin.

Kallion mukaan akkujen kyljessä olevat tuotenumerokaiverrukset näyttävät samanlaisilta. Numerokaiverrus on kuitenkin eri kuin Samsungin toimittamien kuvien verrokkiakussa, joka on aito alkuperäisosa.

- Pelottavaksi asian tekee se, että ulkoapäin akut ovat lähes identtiset ja tuotteen aitoutta on tavallisen kuluttajan mahdotonta edes epäillä, Kallio sanoo.

Lisäksi toimitimme Intepasin lähettämät akkukuvat Samsungille. Emme kuitenkaan kertoneet niiden alkuperää. Samsung tutki kuvat Koreassa. Tulos tuli muutamassa päivässä: myös tämä akku on piraattiakku. Samsungin raportin mukaan Intepasin kuvista ei näe tarkasti venttiiliä, mutta ainakin tärkeä suojapiiri niistä puuttuu. Intepasin akut ovat siis mahdollinen turvallisuusriski.

Mutta onko saksalainen Intepas Samsungin virallinen jakelija ja kumppani kuten akkujen suomalainen maahantuoja uskoi? Intepas vakuutti olevansa Samsungin sopimuskumppani. Kuuden päivän kuluttua myös Samsungin pääkonttorista tuli vastaus: Intepas on Samsungin partneri.

Samsungin vikaselvitys
Samsung totesi virallisen partnerinsa akut piraateiksi Samsungin vikaselvitys Kuva: Yle vikaraportti

Samsung siis totesi virallisen partnerinsa myymät kännykkäakut väärennöksiksi.

Halusimme kysyä Samsungilta tarkentavia kysymyksen, mutta yhtiö kieltäytyi haastattelusta.

"Samsung on ottanut asian vakavasti. Kannustamme asiakkaitamme käyttämään Samsungin virallisten tavarantoimittajien valmistamia akkuja, jotta mahdolliset turvallisuusongelmat vältetään. Jatkamme asian selvittämistä ja teemme kaiken mahdollisen tilanteen parantamiseksi."

Kaiken tämän jälkeen Kimmo Piilola odottaa edelleen korvausta kärähtäneestä akusta ja lattiavaurioista.

- Käsittääkseni lain mukaan maahantuoja on vastuussa. Pitää selvittää nyt yhteystiedot sinne ja kysyä miten korvataan, Piilola sanoo.

- Jonkun selityksen haluaisin myös, miksi tämä asia ei ole edennyt ilman, että minun on pitänyt sitä koko ajan potkia eteenpäin.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.