Hyppää pääsisältöön

Jouluohjelmassa vuodelta 1992 esiteltiin jalkakylpylaite sekä glögin ja tiernapoikien historia

"Kuusi, kynttilät, joulupukki ja joulukirkko. Siinä ne tutut joulun tunnukset, mutta niitäkin tulee koko ajan uusia", näin juontaa Eila Tiainen Kotimaan katsauksen jouluohjelmassa. Kamera tallentaa joulutunnelmia eri puolilla Suomea. Mikä on joulun suosikkilahja jyväskyläläisessä elektroniikkaliikkeessä, ja kuinka sujuu tiernapoikaesitys Muoniossa?

Perinteistä ensimmäiseksi tutustutaan glögiin. Tuleeko glögilasia kilistellessä sanoa kippistä, terveydeksi vai skool? Kulttuurihistorian assistentti Hannu Laaksonen kertoo glögin matkasta suomalaisen joulukauden suosikkijuomaksi.

Entä missä lymyilee joulupukki pari päivää ennen jouluaattoa? Kadonneen joulupukin mysteeriä Rovaniemellä selvittelee toimittaja Vesa Vaarama. Pukinkonttiin laitettavia joululahjoja taasen selvitellään Jyväskylässä ja Kuopiossa. Kodinkoneet ovat usein olleet suosittuja joululahjoja. Lamassa rämpivä kansa ei vain tahdo ostaa kovin suuria lahjoja kuten televisioita tai videoita. "Tänä jouluna näyttää siltä, että jalkakylpy tai vedenkeitin ovat suosikkilahjoja,” kertoo jyväskyläläisen elektroniikkaliikkeen myyjä Timo Keränen. Toimittaja utelee asiakkaiden joululahjatoiveita, mutta suurin osa asiakkaista ei kuulemma kaipaa joululahjoja. Eräs asiakas toteaakin, että Suomen nousuun saanti olisi hänelle paras joululahja.

Huonossa taloustilanteessa omatekoisten lahjojen suosio kasvaa. Kuopion Seudun käsi- ja kotiteollisuuskeskuksessa riittää innokkaita käsityöharrastajia. 11-vuotiaan Miljan isä saa jouluna pehmeän paketin, nimittäin tyttären itsensä kutoman patalapun.

Oulun seudulla tutustuaan yli satavuotiseen tiernapoikaperinteeseen. Vuonna 1992 suosituin tiernapoika ryhmä lienee Alakärpän sisarukset. Muhokselta kotoisin olevalla sisaruskatraalla on takanaan jo 24 esitystä. Entisistä tiernapoikaperinteistä ja -kilpailuista kertoo Onni Tolonen, tiernapoika vuodelta 1933. Lähes kuusikymmentä vuotta oman esiintymisensä jälkeen Tolonen arvioi myös nykyisten tiernapoikien ja -tyttöjen tasoa.

Toisenlaista joulua voi viettää Vaasassa sijaitsevassa Tutun tuvassa. Tutun tupa organisoi vapaaehtoistyötä, välittää apua sitä tarvitseville ja on ennen kaikkea paikka jossa ihmiset kohtaavat toisensa. Joulunaikaan askarrellaan kortteja, kuullaan runoja ja tehdään joululahjoja. Jouluna Tutun tupa on monelle yksinäiselle kodin veroinen paikka.

Teksti: Mira Sharma