Hyppää pääsisältöön

Postiautolla Uudellamaalla

Poutapilvet täyttävät taivaan ja musiikkivalinta on oikea, kun keltakylkinen postiauto kiitää läpi kesäisen Uudenmaan vuonna 1968 valmistuneessa lyhytfilmissä. Carl-Erik Creutz selostaa.

Tietolaatikko

Fennada-Filmi valmisti 1960—1970-luvuilla Posti- ja lennätinlaitokselle useita maakunnallisia lyhytfilmejä.

"On varhainen kesäaamu. Helsingin pääpostissa on työskennelty läpi yön, postiauto toisensa jälkeen on kuormannut kirjeitä, sanomalehtiä ja paketteja, ottanut matkustajansa ja jättänyt pääkaupungin taakseen." Keltakylkinen ajokki aloittaa matkansa Uudellamaalla.

Ensiksi suunnataan itään, Porvooseen. Kamera käy Runebergin kotona, WSOY:n kirjapainossa sekä Pernajassa, Mikael Agricolan syntysijoilla. Porvoosta jatketaan Orimattilaan, Erkkojen maille. Orimattilassa vaalitaan myös ikivanhaa italialaista käsityötaitoa. "Tässä neljän sukupolven näppärät sormet loihtivat perinteisiä pitsikuvioita nypylöillään."

Pyörät pyörivät ja vetävä musiikki johdattaa katsojan Tuusulaan. Vierailukohteita ovat Halosenniemi, Ainola, Aleksin Kiven kuolinmökki sekä Taaborinvuori.

Kansallisromanttisen osuuden jälkeen kamera nousee taivaalle. Lintuperspektiivin ohella filmi esittelee nyt ilmailuviestiverkoston toimintaa. Lennättimen avulla taataan myös merenkulun turvallisuus. Radioteitse kulkeva tietoliikenne hoidetaan radioasemien kautta. Kamera käy Keimolan, pääpostitalon sekä Nummelan asemilla.

Maantiellä postiauto on edennyt läntiselle Uudellemaalle. Lohjalla omenapuut kukkivat ja tehtaanpiiput savuavat. Sammatissa sijaitseva Elias Lönnrotin synnyinkoti Paikkarin torppa "todistaa jälleen kerran, ettei se kurkihirsi, jonka alla suurmiehemme ovat syntyneet, ole kovinkaan korkealla."

Sammatista suunnataan etelään ja tullaan maamme vanhimmalle ruukkialueelle. Fagervikin kartanon lisäksi kuvissa vilahtavat Mustion linna sekä Kirkniemen ja Suitian kartanot. Rannikolla piipahdetaan linnoituksissa, Raaseporin linnan raunioissa sekä Suomenlinnassa. Postiauto palaa Helsinkiin. Vielä ehditään tehdä pieni kiertokäynti kesäisessä pääkaupungissamme.

"Jälleen on aamu. Jälleen suuntaa keltakylkinen postiautomme kohti itää. Tervetuloa mukaan! Postiautot lähtevät huomennakin."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit