Hyppää pääsisältöön

Postiautolla Uudellamaalla

Poutapilvet täyttävät taivaan ja musiikkivalinta on oikea, kun keltakylkinen postiauto kiitää läpi kesäisen Uudenmaan vuonna 1968 valmistuneessa lyhytfilmissä. Carl-Erik Creutz selostaa.

Tietolaatikko

Fennada-Filmi valmisti 1960—1970-luvuilla Posti- ja lennätinlaitokselle useita maakunnallisia lyhytfilmejä.

"On varhainen kesäaamu. Helsingin pääpostissa on työskennelty läpi yön, postiauto toisensa jälkeen on kuormannut kirjeitä, sanomalehtiä ja paketteja, ottanut matkustajansa ja jättänyt pääkaupungin taakseen." Keltakylkinen ajokki aloittaa matkansa Uudellamaalla.

Ensiksi suunnataan itään, Porvooseen. Kamera käy Runebergin kotona, WSOY:n kirjapainossa sekä Pernajassa, Mikael Agricolan syntysijoilla. Porvoosta jatketaan Orimattilaan, Erkkojen maille. Orimattilassa vaalitaan myös ikivanhaa italialaista käsityötaitoa. "Tässä neljän sukupolven näppärät sormet loihtivat perinteisiä pitsikuvioita nypylöillään."

Pyörät pyörivät ja vetävä musiikki johdattaa katsojan Tuusulaan. Vierailukohteita ovat Halosenniemi, Ainola, Aleksin Kiven kuolinmökki sekä Taaborinvuori.

Kansallisromanttisen osuuden jälkeen kamera nousee taivaalle. Lintuperspektiivin ohella filmi esittelee nyt ilmailuviestiverkoston toimintaa. Lennättimen avulla taataan myös merenkulun turvallisuus. Radioteitse kulkeva tietoliikenne hoidetaan radioasemien kautta. Kamera käy Keimolan, pääpostitalon sekä Nummelan asemilla.

Maantiellä postiauto on edennyt läntiselle Uudellemaalle. Lohjalla omenapuut kukkivat ja tehtaanpiiput savuavat. Sammatissa sijaitseva Elias Lönnrotin synnyinkoti Paikkarin torppa "todistaa jälleen kerran, ettei se kurkihirsi, jonka alla suurmiehemme ovat syntyneet, ole kovinkaan korkealla."

Sammatista suunnataan etelään ja tullaan maamme vanhimmalle ruukkialueelle. Fagervikin kartanon lisäksi kuvissa vilahtavat Mustion linna sekä Kirkniemen ja Suitian kartanot. Rannikolla piipahdetaan linnoituksissa, Raaseporin linnan raunioissa sekä Suomenlinnassa. Postiauto palaa Helsinkiin. Vielä ehditään tehdä pieni kiertokäynti kesäisessä pääkaupungissamme.

"Jälleen on aamu. Jälleen suuntaa keltakylkinen postiautomme kohti itää. Tervetuloa mukaan! Postiautot lähtevät huomennakin."

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto