Hyppää pääsisältöön

Lukukoirat kulkevat Börjen tassunjäljissä

Jos ääneen lukeminen jännittää, voi pelosta päästä eroon lukemalla lukukoiralle. Suomessa lukukoirista kuuluisin ja ensimmäinen on Hollywoodissa syntynyt maltankoira Börje.

Lukukoirailmiö on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa sitä on ollut jo 1990-luvun lopulla. Tarkoituksena on rohkaista lukemisessa epävarmaa lasta harjoittelemaan ääneen lukemista keskittyneesti kuuntelevan koiran kanssa. Koira ei korjaa tai arvostele, jos lapsi lukee hitaasti tai väärin.

Niin ikään Yhdysvalloista kotoisin on Suomen ensimmäinen lukukoira Börje, joka aloitti työnsä Espoossa Sellon kirjastossa vuonna 2011. Rauhallinen kuuntelija on tehnyt keikkaa monessa muussakin kirjastossa. Sittemmin hännänheiluttajan esimerkistä ovat innostuneet monet muutkin.

Yksiä ensimmäisiä lukukoiria on bedlingtoninterrieri Ada, joka kuuntelee Kotkan kirjastossa keskeyttämättä ja arvostelematta, kun Senna Peljo lukee ääneen. Kiharakarva on kuitenkin vielä aloittelija, mikä näkyy siinä, että se haluaa edelleen kovasti tutustua ympäristöönsä.

"Tarkoitushan olisi, että se olisi mahdollisimman paljon lapsen vieressä ja katsoisi, mitä lapsi lukee, ja tavallaan osallistuisi siihen", Adan ohjaaja Helena Lammenaho täsmentää.

Moni ääneen lukemista jännittävä haluaa tietysti lukea koiralle yksin, mutta myös ryhmät voivat hyötyä kirjastoissa päivystävistä koirista. Lagotto romagnolo Hilma on rauhoittanut maaninkalaisen koulun oppilaiden lukuhetkiä, kehuu opettaja Suvi Rämö-Tiihonen.

Hyvä lukukoira siis kuuntelee tarkkaavaisesti lapsen ääneen lukemista, ei keskeytä, eikä arvostele. Puoli seitsemässä tosin vitsailtiin, että Börje on hyvä työssään siksi, ettei se englanninkielisenä koirana ymmärrä suomea.

Teksti: Sonja Fogelholm