Hyppää pääsisältöön

Entisajan huoltoasemilla autoilija oli kuin kuningas

Enää ei ole mies nostamassa kättä lippaan bensapumpun vieressä. Toista oli Suomen ensimmäisillä huoltoasemilla. Maailman muuttuessa muuttuivat myös huoltoasemat. Arkistomateriaaleista koottu reportaasi kuvaa huoltoasemien muutosta 1930-luvulta aina uuden vuosituhannen alkupuolelle.

Risto Astikaisen selostus rytmittää eri aikakausien tunnelmia huoltoasemiem ympärillä pyörivästä elämästä. Shell vuonna 1936 -ohjelmassa valotetaan öljy-yhtiön toimintaa tavallisille kansalaisille.
Bensiiniä on helppo myydä, sillä autoilija tulee huoltoasemalle vapaaehtoisesti, vuorenvarmasti tankin tyhjetessä.

Vuonna 1949 kerrotaan suomalaisten omistavan useita huoltoasemia Yhdysvalloissa, sillä bensiinin myynti on osoittanut tuottavaksi ”bisnesiksi”. Suomessa samaisena vuonna autoja oli 60 000, ja bensiiniasemaverkoston kerrotaan ulottuvan kautta maan. Palvelualttiita huoltomiehiä kuvataan ahertamassa Esson, Gulfin ja Shellin huoltoasemilla.

Vuonna 1956 lähes kolme viikkoa kestänyt yleislakko hankaloitti sekä autoilijoiden että huoltoasemien työntekijöiden elämää. Bensiinin jakelu oli säännösteltyä. Toisinaan tilanteet olivat äityä suuriksikin käsikärhämiksi lakkolaisten hermostuessa bensiinin jakelusta.

Sopivaa huoltoasemakäyttäytymistä opastetaan 1965-luvun filmipätkässä nelihenkisen perheen havainnollistamana. On tärkeää käyttäytyä luontevasti ja tietää oma roolinsa, onhan huoltoasemista tullut yhä enemmän elämän näyttämöitä.

Reportaasissa tarkastellaan huoltoasemia myötämieliseen sävyyn, ääni muuttuu kellossa 1970-luvun lopulle saavuttaessa. Huoltoasemien arki näyttäytyy lohduttomana aina 2000-luvulle saakka. Monia muutoksia on vuosikymmenten aikana tapahtunut. Itsepalvelu on lyönyt itsensä läpi, ja useita pieniä huoltoasemia on lakkautettu.

Tietolaatikko

Ohjelmasta on leikattu pois dramatisoidut elokuvakohtaukset tekijänoikeuksien vuoksi.

Teksti: Mira Sharma

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto