Hyppää pääsisältöön

Joulun kaupallisuutta pakoon

Nokialainen Kaija Helle nimittää itseään joulukarkuriksi. Hän ei ole viettänyt joulua pariin vuosikymmeneen, mutta perinteistä luopuminen vei kauan aikaa. Eniten häntä joulussa ärsyttää sen kaupallisuus.

Ympäristöasioiden kanssa työskentelevän Kaijan joulukielteisyys kasvoi sitä mukaa, kun hänen tietoisuutensa ympäristöasioista lisääntyi. Myös kulutusjoulun epäarvoistava vaikutus oli pontimena joulun vieton lopettamiseen.

"Meillä on hirveän paljon köyhiä. Heillä ei ole mitään mahdollista osallistua tähän ostoskulttuurijouluun. Se on hirveän vakava asia, koska sen lisäksi, että köyhyydestä jo valmiiksi syyllistetään, ei heillä ole varaa tehdä sitä joulua rahalla", Kaija kertoo vuonna 2007 tehdyssä Kotimaan kasvot -ohjelmassa.

Joulua Kaija lähtee joka vuosi karkuun Lappiin osaomistamaansa kimppakämppään. Siellä hän saunoo ja käy avannossa.

Joululaulut käyvät Kaijan hermoille, mutta on hänellä myös suosikkijoululaulu. Se on Jean Sibeliuksen Jo joutuu ilta.

Kommentit