Hyppää pääsisältöön

Kuntoon ja tuloksiin oikealla ravinnolla

Oikean ravinnon ja ruokailutottumusten merkitystä urheilijoiden huippukunnon rakentamisessa korostetaan Fennada-Filmi Juniorin tuottamassa Valion mainoselokuvassa vuodelta 1970.

Keskustelu huippu-urheilijoiden ravinnosta ja lisäaineista oli käynnissä jo 1970-luvun alussa. Urheilijoiden väitettiin käyttävän erilaisia tehoaineita huippukuntoon pääsemiseksi. Suorasanainen Kalevi Tuominen sanoo tehoaineiden olevan pelkkiä uskomuksia. Ne ovat sääntöjen mukaan kiellettyjä, eivätkä mitkään tutkimukset osoita niiden käytöstä olevan hyötyä.

Tohtori Ilkka Vuoren mukaan hyvän ravinnon ja kunnon välillä on entistäkin selvempi yhteys. Hyväkään ravinto ei silti voi korvata riittävää harjoittelua. Elimistö tarvitsee rakennus- ja suoja-aineiksi riittävästi hyvänlaatuista valkuaista, kivennäisiä ja hivenaineita. Niiden puute on uhkaamassa, mikä johtuu tietojen puutteesta tai vääristä ruokailutottumuksista. Maito- ja karjataloustuotteet eräänlaisena pakettina sisältävät suuren osan tärkeimmistä ravintotekijöistä.

Maitoa kulutetaan paljon ja maitohuollon on toimittava joka päivä. Siitä pitävät huolen maidontuottajat, nykyaikainen kuljetuskalusto, meijerit ja joustava jakeluverkosto kaikissa tuotantovaiheissa. Laaduntarkkailu kuuluu myös tärkeänä osana koko tuotantoketjuun.

Tässä mainoselokuvassa nuoret urheilijat ja tuon ajan suomalaiset yleisurheilutähdet, mm. Jorma Kinnunen, Pauli Nevala, Seppo Simola ja Mikko Ala-Leppilampi esiintyvät puhtaiden arvojen esikuvana ja oikean ravinnon puolestapuhujina.

Teksti: Teuvo Niiranen

Kommentit