Hyppää pääsisältöön

Kuntoon ja tuloksiin oikealla ravinnolla

Oikean ravinnon ja ruokailutottumusten merkitystä urheilijoiden huippukunnon rakentamisessa korostetaan Fennada-Filmi Juniorin tuottamassa Valion mainoselokuvassa vuodelta 1970.

Keskustelu huippu-urheilijoiden ravinnosta ja lisäaineista oli käynnissä jo 1970-luvun alussa. Urheilijoiden väitettiin käyttävän erilaisia tehoaineita huippukuntoon pääsemiseksi. Suorasanainen Kalevi Tuominen sanoo tehoaineiden olevan pelkkiä uskomuksia. Ne ovat sääntöjen mukaan kiellettyjä, eivätkä mitkään tutkimukset osoita niiden käytöstä olevan hyötyä.

Tohtori Ilkka Vuoren mukaan hyvän ravinnon ja kunnon välillä on entistäkin selvempi yhteys. Hyväkään ravinto ei silti voi korvata riittävää harjoittelua. Elimistö tarvitsee rakennus- ja suoja-aineiksi riittävästi hyvänlaatuista valkuaista, kivennäisiä ja hivenaineita. Niiden puute on uhkaamassa, mikä johtuu tietojen puutteesta tai vääristä ruokailutottumuksista. Maito- ja karjataloustuotteet eräänlaisena pakettina sisältävät suuren osan tärkeimmistä ravintotekijöistä.

Maitoa kulutetaan paljon ja maitohuollon on toimittava joka päivä. Siitä pitävät huolen maidontuottajat, nykyaikainen kuljetuskalusto, meijerit ja joustava jakeluverkosto kaikissa tuotantovaiheissa. Laaduntarkkailu kuuluu myös tärkeänä osana koko tuotantoketjuun.

Tässä mainoselokuvassa nuoret urheilijat ja tuon ajan suomalaiset yleisurheilutähdet, mm. Jorma Kinnunen, Pauli Nevala, Seppo Simola ja Mikko Ala-Leppilampi esiintyvät puhtaiden arvojen esikuvana ja oikean ravinnon puolestapuhujina.

Teksti: Teuvo Niiranen

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto