Hyppää pääsisältöön

Veroja kokoamatta miljarditolkulla

Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen
Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen Kuva: Yle, Mot pekka ruuhonen

Viranomaiset ovat päättäneet selvittää, miten paljon Suomessa jää veroja kokoamatta. Monessa muussa Euroopan unionin jäsenmaassa verovajetta on haarukoitu jo pitkään.

EU-maiden käyttämien arviointilaskelmien perusteella Suomen vuotuinen verovaje olisi 4,6:n ja 7,7 miljardin euron välillä, TV1:n MOT-ohjelma kertoo maanantaina. Verovaje saadaan, kun lainmukaisesta verokertymästä vähennetään kerätyt verot.

Verovajeen suurin osa on verojäämä eli verovelka. Siihen luetaan ne verot, jotka ovat erääntyneet vuoden aikana mutta maksamatta vielä vuoden lopussa. Vuodelta 2012 tämä on noin 700 miljoonaa euroa.

Verojäämä on tasaisesti noussut. Viime vuodenvaihteessa verojäämien kokonaismäärä oli 4,1 miljardia euroa. Lukuun kuuluu niin konkurssiin menneitä kuin edelleen toimivia yrityksiäkin.

Monista muista maista poiketen Suomessa vasta mietitään, miten verovajeen kahta muuta osaa eli ilmoitusvirheitä ja laiminlyöntejä pitäisi arvioida.

”Ruotsin verohallinto on jahdannut aktiivisesti veroparatiiseihin piilotettuja omaisuuksia ja käyttänyt kansainvälisten verosopimusten oikeutta saada ulkomaisista pankeista tietoja ruotsalaisista talletuksista. Ruotsi on tätä verovajeprobleemaa käsitellyt aktiivisesti jo pidempään”, sanoo eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.).

Verohallinto kokoaa vuosittain veroja noin 65 miljardia euroa.

”Summa ei suinkaan kerry itsestään. Se, että siitä jää näinkin paljon absoluuttista rahaa kertymättä, on ikävää, ja tietysti koko ajan ponnistelemme sen eteen, että määrä olisi mahdollisimman pieni”, Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhonen sanoo MOT:lle.

”Poliitikkojen pitäisi ottaa verovajeasia paremmin haltuun. Tarvitsemme semmoisia päätöksiä, jotka kaventavat verovajetta eivätkä mahdollista sitä. Itse verovajehan ei synny siitä, että, meillä olisi laiskoja viranomaisia, vaan se siitä, että järjestelmä mahdollistaa sen”, sanoo puolestaan Iloiset veronmaksajat ry:n puheenjohtaja Minna Salminen.

MOT: Yli 4 veromiljardia hukassa
maanantaina 16.12. TV1 klo 20

Linkkejä

Kommentit