Hyppää pääsisältöön

Mistä kasvit tietävät paljonko kello on?

Tiedämme, että kukat aloittavat aamulla kukkimisen ja illalla vetäytyvät yöpuulle. Mutta mistä ne oikein tietävät paljonko kello on?

Kasveille asia nro 1 maailmassa on valo. Sen mukaan koko elämä rytmitetään ja tehdään kaikki se, mitä kasvit nyt tekevät. Ja ne tekevät yllättävän paljon: kukkivat, kasvavat, tuottavat ja varastoivat ravintoaineita, viestivät toisilleen, lisääntyvät ja puolustautuvat vihollisiaan vastaan.

Aikaisemmin ajateltiin, että auringon nousu ja valon lisääntyminen vain havahduttavat ne näihin puuhiin ja sitten auringon lasku taas lysäyttää ne lepotilaan. Mutta ei uskottu, että ne sen enempää kellonajasta ymmärtäisivät.

Mutta nyt tutkijoille on selvinnyt, että myös kasveilla on sisäinen kello, ihan kuten eläimilläkin. Sen avulla ne hahmottavat vuorokauden ajan melko tarkasti ja osaavat arvioida ajan kulumista. Ne esimerkiksi tietävät jo pari tuntia aikaisemmin milloin aamu valkenee ja aloittavat aamutoimensa juuri ennen ensimmäistä valonkajastusta.

Eikä kyse ole vain auringon seuraamisesta. Muun muassa kaaleilla on todettu, että keräämisen jälkeenkin, kun ne viedään keinovalaistuun varastoon, ne yhä hahmottavat milloin ulkona on päivä ja toimivat sen mukaan.

Kasvit siis todellakin näyttävät tietävän, paljonko kello on.Mutta mistä ne sen tietävät, jos eivät valosta?

Uuden tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että niiden ajan arvioimisen menetelmä perustuu sokeriin. Sitä syntyy fotosynteesin tuloksena, ja ilmeisesti siinä syntyvien glukoosivarastojen täyttymis- ja tyhjentymisnopeus on se konsti, jonka avulla kasvi arvioi vuorokaudenaikaa.

Tutkijoiden mukaan kasvit hallitsevat jopa yllättävän monimutkaista matematiikkaa.

Mutta ei tässä vielä kaikki. Tutkijoiden mukaan kasvit hallitsevat jopa yllättävän monimutkaista matematiikkaa. Ne osaavat laskea, miten niiden tärkkelysvarastot riittävät koko yön yli ja säädellä kulutustaan yön pituuden ja varastojen koon mukaan. Jopa yllättävän aikainen pimeäntulo on niille vain uusi melko vaativa laskutoimitus. Kasvi ensin mittaa varastonsa, sitten arvioi edessä olevan ajan aamuun saakka ja lopuksi säätää aineenvaihdunnan sellaiseksi että se riittää auringonnousuun.

Miten tämä laskeminen tapahtuu, sitä ei tiede vielä ymmärrä.

Mutta se on selvää, että kasvit näyttävät olevan ajan arvioimisessa vähintään yhtä taitavia kuin ihmiset - ja matematiikassa ne saattavat olla jopa parempia kuin useimmat meistä...

Kasvien ja ihmisten ajan arvioinnista Prisma Studiossa:

 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Pakko sanoa, pakko olla hiljaa – ilmastokriisini nyt

  Jos toivoa ei enää ole, kannattaako sitä sanoa ääneen?

  Minua painaa raskas dilemma. Se on ammatillinen ja eksistentiaalinen – jopa henkilökohtainen. Se kuuluu näin: Jos arvelee, että ilmastokatastrofia ei voi enää estää, onko sitä mitään mieltä sanoa ääneen? Olen pohtinut tätä asiaa jo useamman vuoden. Juuri tämä kysymys on pitänyt minut pitkään varsin hiljaisena ilmastonmuutoksen suhteen.

Uusimmat sisällöt - Tiede