Hyppää pääsisältöön

Nörttitytöt-blogin Aino ja Niina: Nörttinaisten ääni ei kuulu tarpeeksi

Maailman toiseksi paras radioshow -ohjelmassa vierailivat Nörttitytöt-blogin Aino Harvola sekä Niina Pesonen.

Nörttitytöt-blogin Aino ja Niina

Kaksi vuotta sitten perustettuun Nörttitytöt-blogiin kirjoittaa tällä hetkellä melkein 90 naista ja muutama mieskin. Blogiin "nörttiaiheista" eli muun muassa peleistä, sarjakuvista, sarjiksista ja teknologiasta kirjoittavat myös Aino Harvola ja Niina Pesonen. Miksi pitää erikseen korostaa, että nörttiblogiin kirjoittavat nimenomaan naiset?

- Yksinkertaisesti siitä syystä, että naisten ääni ei kuulu tarpeeksi. Kaikissa geek-blogeissa ja -uutisoinnissa miesten ääni kuuluu selvästi paremmin, Niina kertoo.

- Moni asia nörttikulttuurissa koetaan mieslähtöiseksi ja miesten alueeksi, vaikka todellisuus on ihan jotain muuta, Aino jatkaa.

Maailman toiseksi paras radioshow -ohjelman Aleksi tunnetaan YleX:n toimituksen kovimpana peliguruna. Myös Aleksi ihmettelee, miksi pelikulttuuri on niin miehinen, kun tutkimusten mukaan noin puolet videopelien pelaajista on naisia. Vasta viime vuosina isot peliyhtiöt ovat ottaneet esille sukupuolten välisen epäsuhdan ja muun muassa bikinitytöt on kielletty joissain pelitapahtumissa.

- Pikku hiljaa se muuttuu. Vielä kun isot pelimessut, kuten E3:nkin kieltäisi ne, niin olisi mahtavaa. Kyllä siihen menee aikaa, naiset aprikoivat.

Tomb Raiderissa mieskin pääsee naisen saappaisiin

Aino ja Niina pitävät viime vuonna ilmestynyttä Tomb Raider -pelin jatko-osaa loistavana, jossa pääroolissa on Lara Croft.

- Jotkut kritisoivat, että olipa huonosti kirjoitettu naishahmo, joka koko ajan vikisee ja ulisee ja tarvitsee miehen apua. Mutta se oli nuori opiskelijatyttö, joka kasvaa pelin mukana ja tarinan lopussa on se vanha tuttu Lara, Niina arvioi.

Aleksin mukaan pelissä miespelaaja pääsee kokemaan, miltä naisesta tuntuu uhkaavissa tilanteissa. Eräässä pelin kohtauksessa Laraa uhkaa seksuaalinen väkivalta.

- Kohtaus on saanut kritiikkiä, että miksi aina pitää laittaa raiskausuhka peleihin, joissa pääosassa on nainen. Mutta vaikka Laralla on pelissä selvästi vaikeaa, niin hän on kuitenkin selviytyjä ja pelastaa itse itsensä, Aino summaa.

Lähteet: Maailman toiseksi paras radioshow