Hyppää pääsisältöön

Italialainen jouluseimi - matka mystisestä luolamessusta kaupunkinäkymiin

Roomalainen jouluseimi Arco di Dolabella Hgin Tuomiokirkon kryptan näyttelyssä joulukuussa 2013.
Roomalainen jouluseimi Arco di Dolabella - Natività. Roomalainen jouluseimi Arco di Dolabella Hgin Tuomiokirkon kryptan näyttelyssä joulukuussa 2013. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Jouluseimi,Italia,joulukoristeet,natività,Nativitas

Italialainen seimikuvaelma loistaa loppiaiseen saakka, jolloin vanha joulu tietäjineen kruunaa juhlan. Seimi on alueellinen mikrokosmos, jossa maisemat, rakennukset, kasvit, eläimet ja ihmisten askareet kasvavat niin runsaiksi, että itse seimeä on kaiken keskeltä vaikea löytää. Silti seimikuvaelman ajatus on pelkistetty ja universaali: Jeesus syntyi arjen ytimeen ajasta, paikasta ja tilanteesta huolimatta.

Ja tapahtui niinä päivinä...
Italialaista seimitaidetta ja -perinteitä

Jouluseimi tulee meille hyväsydämiseltä Fransiskus Assisilaiselta, 1200-luvun hämärästä. Se on perinne, jonka italialaiset haluavat antaa lapsilleen. Seimi (presepe, presepio) tuo joulun italialaiskoteihin. Myös julkisia seimiä rakennetaan kaupunkien ja kylien asukkaiden ja matkailijoiden iloksi kirkkoihin ja toreille.

"Seimen on siirryttävä perintönä isältä pojalle. Omalle perheelleni seimi on jouluisen yhdessäolon vertauskuva", Napolista kotoisin oleva Italian kulttuuri-instituutin johtaja Marcello Matera tiivistää seimen merkityksen. "Italialaisissa seimiasetelmissa tunnelma nousee siitä, kuinka tavallisten ihmisten arki seimen ihmeen ympärillä on kuvattu. Jokainen maakunta tekee sen omalla tavallaan. Seimen kuvaelma viestittää universaalisti rauhaa ja joulun hengellistä sanomaa kaikille uskonnoille."

Jeesus-lapsi syntyi keskelle tavallisten ihmisten arkea, jossa työnteko jatkui. Arjen aherrus monine toimineen, työkaluineen, eläimineen, ruokineen kaikkineen, kuvataan tarkasti italialaisiin jouluseimiin.

Loppiainen kruunaa seimen juhla-ajan. Silloin Itämaan tietäjät (i Re magi) - seimiasetelmien näyttävät ruhtinaat - saapuvat lahjoineen. Loppiaisperinne eletään Italiassa ja muissa Etelä-Euroopan maissa toisenlaisena kuin meillä Pohjoismaissa. Italiassa lapset saivat ennen lahjansakin vasta loppiaisena, kunnes joulupukki tuli sekoittamaan kuvioita... Toki perinnettä kunnioitetaan vieläkin. Loppiaisnoita Befana tuo tammikuun 5. - 6. päivän välisenä yönä kilteille lapsille lahjoja. Tuhmille mainio eukko tuo tylysti vain hiiliä...

Seimiperinne elää voimakkaana Etelä-Italian maakunnissa, Campaniassa, Basilicatassa, Apuliassa ja Sisiliassa. Pohjoista myöten on kaikissa Italian maakunnissa oma seimiperinteensä, johon aina nivoutuu alueen omaleimaisuus: maisemat, talojen arkkitehtuuri, ammatit, elinkeinot, tuotteet, ruoka, kasvit ja eläimet. Kaiken paikallisuuden keskelle, on sijoitettu jouluyön ihme, Jeesus-lapsen syntymä (la Natività). Runsaiden seimien keskeltä saattaa olla jopa vaikeaa löytää itse seimikohtausta, mikä tekee seimiasetelmista jännittäviä erityisestyi lapsille, jotka saavat etsimällä etsiä joulun keskeistä tapahtumaa. Kiehtovaa tuo etsiminen mystisten sommitelmien keskeltä on myös aikuisille!

Yksityiskohta roomalaisesta jouluseimestä l'Arco di Dolabella (Dolabellan kaari): hedelmäkauppias.
Yksityiskohta Christian Apredan roomalaisesta jouluseimestä l'Arco di Dolabella (Dolabellan kaari) - Torikauppiaita. Yksityiskohta roomalaisesta jouluseimestä l'Arco di Dolabella (Dolabellan kaari): hedelmäkauppias. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Jouluseimi,Rooma,jouluseimet (joulukoristeet),joulukoristeet

Legendaarinen joulumessu luolassa

Eläinrakas Fransiskus Assisilainen (San Francesco d'Assisi) toi jouluyönä 1223 karuun luolaan Greccion kylässä Laziossa aasin (l'asino) ja härän (il bue) lämmittämään heinäseimeä (la mangiatoia), johon messuun tulleet munkit kuvittelivat Jeesus-lapsen (Gesù bambino). Siinä Jeesus makasi turvallisesti eläinten hengityksen lämmössä. Maria, Joosef ja Itämaan tietäjät eivät olleet mukana tässä aikojen ensimmäisessä seimikuvaelmassa. Kerrotaan, että Jeesus-lapsi ilmestyi loisteliaana vaatimattomille munkkiveljille tuona ihmeellisenä jouluyönä, joka jäi legendaksi kaikkialle kristittyyn maailmaan. Erityisesti eteläisen Apulian maakunnan seimiperinne on kauniisti säilyttänyt pelkistetyn luolakuvaelman hengen.

Fransiskus Assisilaisen jälkeen varhaisissa seimissä olivat pitkään mukana ainoastaan Pyhä perhe ja lasta lämmittävät eläimet, härkä ja aasi. Muut elementit puuttuivat vielä.

Yksityiskohta pelkistetystä sisilialaisesta jouluseimestä: Pyhä perhe savimajassa, ympärillä aasi, kyläläisiä ja pillipiipari.
Pelkistetty Natività (Jeesuksen syntymä) Roberto Vanadian sisilialaisessa jouluseimessä Il Presepe nel borgo (Seimikuvaelma kylässä). Yksityiskohta pelkistetystä sisilialaisesta jouluseimestä: Pyhä perhe savimajassa, ympärillä aasi, kyläläisiä ja pillipiipari. Kuva: Yle/Jaana Sormunen jouluseimet (koriste-esineet),Italia,jouluperinne,joulukoristeet,Sisilia,jouluyö

"Keskiajalla jouluseimiä alettiin rakentaa kirkkoihin muhkeina kiviveistoksina, luonnollisessa koossa. Seimien rakentaminen muualle kuin pyhättöihin alkoi vasta 1600-luvulla, kun ylhäisö ja aatelisto alkoivat rakennuttaa niitä palatseihinsa ja yksityisiin kappeleihinsa jouluiloksi lähipiirilleen. He kävivät ensin joulumessussa kirkossa, mutta halusivat laittaa jouluyönä kirkosta palattuaan myös oman Jeesus-lapsen seimeen. Vauvahan laitetaan seimeen vasta jouluyönä. Vähitellen, kun seimen rakennusaineksina keksittiin käyttää halvempia materiaaleja, kuten teracottaa, kipsimuotteja, puuta,  mehiläisvahaa, paperimassaa, kangasta, liimaa ja korkkia, perinne siirtyi koteihin", Helsingin Studium Catholicumin pääsihteeri Diana Kaley kertoo seimen historiasta.

Diana Kaley, Marcello Matera, Sini Sovvijärvi italialaisten jouluseimien näyttelyssä Helsingin tuomiokirkossa joulukuussa 2013. Kuva: Antti Majala/Yle

Studium Catholicumin pääsihteeri Diana Kaley (vas) ja Italian kulttuuri-instituutin johtaja Marcello Matera esittelevät Sini Sovijärvelle (Yle) italialaisen seiminäyttelyn mystiikkaa Helsingin tuomiokirkon kryptassa tammikuussa 2013. Kuva: Antti Majala/Yle

Materiaalit ja maisemat maakuntien omista aineksista

Materiaalien käyttö sitoo seimen tiettyyn alueeseen tai paikkakuntaan. Jouluseimitaiteen näyttävimmät maakunnat (Sisilia, Basilicata, Campania, Lazio, Emilia-Romagna, Alto Adige) eroavat toisistaan käytettyjen raaka-aineiden värimaailman kautta. Mainio materiaali on mehiläisvaha (cera d'api), josta voidaan taiteilla mitä moninaisimpia, pikkuruisia esineitä ja yksityiskohtia, esimerkiksi hedelmiä ja kasviksia seimien torinäkymiin. Katsoja voi vain mykistyä näiden taidonnäytteiden edessä.

Sisilialaisen jouluseimen maalaiskylänäkymää: taloja, maalaisia, eläimiä, puustoa.
Roberto Vanadian pelkistetty sisilialainen jouluseimi il Presepe nel borgo (Seimikuvaelma kylässä) on tehty tuhkakivestä, mehiläisvahasta ja terracotasta. Sisilialaisen jouluseimen maalaiskylänäkymää: taloja, maalaisia, eläimiä, puustoa. Kuva: Yle/Jaana Sormunen Italia,Sisilia,jouluseimet (koriste-esineet)

Sisilialaiset seimet on valmistettu saaren omasta tuhkakivestä (il tuffo), mehiläisvahasta (cera d'api) tai terracotasta eli poltetusta savesta. Tuhkakivi ja terracotta-tiilet ovat talojen tyypillinen rakennusaine. Kuivattu oliivipuu antaa maisemalle aitoutta. Terracottaa ja mehiläisvahaa hyödynnetään myös muiden maakuntien seimitaiteessa.

Pohjois-Italian Val Gardenasta, (Alto Adige) tulevat mestarilliset, puiset jouluseimet. Puusta nikkarointi teki seimistä aikoinaan aivan eri näköisiä kuin kirkkojen kivestä tehdyt, kylmähköt jättiseimet. Puumateriaalin (il legno) lämpö ja kodikkuus vei seimet tavallisten ihmisten koteihin. Val Gardenan puukäsityötaidosta on kehkeytynyt mestarillinen taiteenlaji. Val Gardenaa kutsutaan kuvanveistäjien laaksoksi.

Seimien maisemat vaihtelevat maakuntien mukaan karuista maaseutu- tai merimaisemista kaupunkiympäristöihin. Elinkeinot ja ammatit työkaluineen seuraavat perässä. Roomalaisissa seimissä on kuvattu menneiden aikojen katunäkymiä käsityöläisineen ja myyjineen. Materan (Basilicata) alueen kuvaelmissa toistuvat Sassi di Materan jylhät kalliomaisemat kirkkoineen. Leccen (Basilicata) paperimassaseimet ovat plastisesti muotoiltuja ja hahmot eläväisiä ja ilmeikkäitä. Mukana kulkee hauskasti hiven teatraalisuutta. Emilia-Romagnan ja Marchen seutujen seimissä tutkaillaan tarkasti  rekonstruoituja, arkielämän kohtauksia. Maaseutu- tai pikkukaupunkielämään liittyvä työ ja askareet kuvataan todella pikkutarkasti. Napolissa ja muutoinkin Campanian maakunnassa seimirakennelmat ovat erityisen värikkäitä ja sykähdyttäviä. Niissä hehkutetaan oikeita kankaita ja pitsejä. 

Aikamme seimitaiteilijamestarit

Nykytaiteilijoista seimimestari Francesco Artese toteutti v. 2012 noin 140 m²:n suuruisen jouluseimen Pietarinkirkon aukiolle Roomaan. Sama taiteilija valmisti Suomen näyttelyä varten kaksi seimeä, joista toinen nähdään Helsingin tuomiokirkon kryptassa  ja toinen, 30 m2 suuruinen, Turun tuomiokirkon Agricola-kappelissa. Francesco Artese ammentaa innoitusta Basilicatan maakunnassa sijaitsevan Materan ylänköjen kulttuurimaisemasta, jossa kallioon kerroksittain kaiverretut talot, kirkot ja pyhäköt, joita on yhteensä 150, muodostavat kokonaisuuden. Ainutlaatuiinen alue on Unescon maailman kulttuuriperintökohteiden listalla. Seimikuvaelmassa Materan minimaailma tiivistää ja tulkitsee ihmiskunnan historian keskeistä tapahtumaa, Jumalan pojan syntymää. Sekä Helsingissä että Turussa näytteillä olevat Artesen seimet on sijoitettu Materan jylhiin maisemiin.

Italailaisen jouluseimen Pyhä perhe ja itämaan tietäjät kaariholvien edessä.
Francesco Artesen jouluseimen Natività (Jeesuksen syntymä) Materan maisemassa, Basilicatan maakunnassa. Taiteilija valmisti seimen erityisesti Helsingin näyttelyä varten. Italailaisen jouluseimen Pyhä perhe ja itämaan tietäjät kaariholvien edessä. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Nativitas,jouluseimet (joulukoristeet),Italia,Matera,Basilicata

Mestari Sisilian Agrigentosta, Roberto Vanadia on loihtinut suurenmoisen seimikuvaelman "Presepe nel borgo" (Seimikuvaelma kylässä), joka hahmottaa katsojan eteen tyypillisen 1800-luvun sisilialaisen talonpoikaiskylän, mittakaavaan toteutettuna. Pienoisnäytelmä on lumoava! Taloissa on puiset ikkunaluukut, seinät on rakennettu tuhkakiviharkoista, portaat ovat kiveä. Takorautakoristeisilla parvekkeilla riippuu tomaattiterttuja talonpoikaistavan mukaan, valkosipulilettejä, sipuleita, pepperoneja... pikkuruisina taideteoksina. Mukulakiveys ja kivimuurit hohtavat harmaina, oliivipuut ja pergolat heijastavat vihreän vivahteita. Raolleen jätetyt ulko-ovet sydämenmuotoisine avaimenreikineen, erottuvat seinärappauksen sävyjä vasten.

Tämän kuvaelman taitelija valmisti erityisesti Helsingin tuomiokirkon kryptassa 2013 pidettävää näyttelyä varten. Sommitelma ei kuitenkaan jää kryptaan, vaan lähtee kiertämään maailmaa. Toivottavasti se joskus palaa kryptaamme, jonne se sopii erinomaisesti!

Yksityiskohta, Natività eli Pyhä perhe ja itämaan tietäjät, roomalaisesta jouluseimestä Arco di Dolabello.
Natività eli Jeesuksen syntymä Christian Apredan roomalaisessa jouluseimessä l'Arco di Dolabella. Yksityiskohta, Natività eli Pyhä perhe ja itämaan tietäjät, roomalaisesta jouluseimestä Arco di Dolabello. Kuva: Yle/Sini Sovijärvi Jouluseimi,Nativitas,Italia,Rooma

Erittäin merkittävä seimitaiteilija on roomalainen Christian Apreda, jonka kaunis kuvaelma l'Arco di Dolabella (Dolabellan kaari) oli jouluna 2012 esillä Rooman Campidoglion aukiolla Kapitoliumilla - Rooman kaupunginjohtajan lahjana kaupungin asukkaille ja matkailijoille. Taiteilija on kuvannut Dolabellan kaaren asetelmiin  arkkitehtuuria, joka osittain on vielä olemassa Roomassa Navicella al Celion kirkon lähiympäristössä. Dolabellan kaari on muinaisen Rooman vesijohtojärjestelmän vanhoja tukirakennelmia Celion kukkulan tuntumassa.

Apredan seimeä elävöittää uskomaton kirjo erilaisia kohtauksia: Pyhä perhe, viinitupa, kauppatori, myyntikojut ja puodit. Apredan yhteistyökumppani, Campanian Torre del Grecosta kotoisin oleva taiteilija Aniello Gaudino on taitavasti sijoittanut Apredan asetelmiin paimenia, käsityöläisiä ja muita hahmoja jokapäiväisissä toimissaan.

Yksityiskohta roomalaisesta jouluseimestä: ravintola ja ravintolan keittiötä.
Yksityiskohta roomalaisesta jouluseimestä Dolabellan kaari - Taverna. Yksityiskohta roomalaisesta jouluseimestä: ravintola ja ravintolan keittiötä. Kuva: Yle/Jaana Sormunen Jouluseimi,Rooma,Italia,jouluseimet (koriste-esineet)

Ainutlaatuinen näyttely Helsingin tuomiokirkon kryptassa

Jouluna 2013 (9.12.2013 - 6.1.2014) Helsingin tuomiokirkon krypta tarjoaa vierailijalle matkan, joka kulkee halki Italian eri alueiden kansanperinteiden, tyylien ja materiaalien. Johtolankana on jouluseimi, jonka ensimmäinen versio elettiin tasan 790 vuotta sitten Fransiskus Assisilaisen luolasommitelmassa.

Kryptassa on esillä pieniä mestariteoksia, jotka välittävät katsojalle - vahvimmin ainakin pienimmille kävijöille - huikeiden elämysten kirjon. Näyttelyn seimikuvaelmat on toteutettu hyvin traditionaalisen näköisiksi. Asetelmat ovat kuitenkin varsin tuoreita töitä, vuosilta 2012 - 2013.

Helsingissä toimivan Italian kulttuuri-instituutin aloitteesta järjestetyssä näyttelyssä on esillä tärkeimpien italialaisten, sekä vankkojen mestareiden että urallaan nousussa olevien nuorten seimitaiteilijoiden töitä, jotka ovat saavuttaneet menestystä kaikkialla Italiassa ja myös kansainvälisesti (kts. tämän artikkelin alkuosa). Osa näyttelyn teoksista on lähtöisin erityisen merkittäviltä paikkakunnilta tai kuvaavat kohteita, jotka ovat tuttuja maalaustaiteesta ja historiasta. Näyttelylle kaavaillaan jatkoa eri puolille Eurooppaa. Osa on jo ollut näytteillä esim. Berliinissä.

Mukana myös kaunis kuvaelma, joka oli jouluna 2012 esillä Campidoglion aukiolla (Kapitoliumilla), Rooman kaupunginjohtajan lahjana pääkaupungin asukkaille ja matkailijoille. Tekijä on roomalainen seimitaiteilija Christian Apreda ja itse teos Dolabellan kaari nähdään sellaisena kuin taiteilija, akvarellisti  Ettore Roesler Franz sen maalasi 1800-luvun lopulla. Juuri tämän maalarin kaupunkinäkymistä on roomalaisen jouluseimen perinne saanut runsaasti vaikutteita. Niistä huokuu suuri haikeus "kadonneeseen Roomaan" (Roma sparita), joka leimaa Apredan ja muiden roomalaisten seimitaiteilijoiden töitä.

Rooman “Kapitoliumin jouluseimen” lisäksi tuomiokirkon kryptassa on nähtävänä kaksi muuta roomalaisen perinteen teosta: roomalaisen Alberto Finizion valmistama Via Rua, jonka taustalla nähdään Portico d'Ottavia - tämäkin näkymä perustuu Ettore Roesler Franzin akvarelliin - sekä kansanomaiseen tyyliin toteutettu Borgo marinaro (Kalastajakylä). Kalastajakylän veneineen on valmistanut  Campaniasta kotoisin oleva, Roomaan muuttanut mestari Alessandro Martinisi – hän on kehittänyt persoonallisen tyylin lavastuksen sommittelussa ja viehättävien seimihahmojensa muotoilussa.

Yksityiskohta jouluseimestä Borgo Marinaro eli Kalastajakylä: rannalla pyhä kalastajaperhe ja paimen lampaineen.
Yksityiskohta Alessandro Martinisin jouluseimestä Borgo Marinaro eli Kalastajakylä. Yksityiskohta jouluseimestä Borgo Marinaro eli Kalastajakylä: rannalla pyhä kalastajaperhe ja paimen lampaineen. Kuva: Yle/Jaana Sormunen Jouluseimi,Italia,kalastajakylä

Sisilian seimitaide on uskomattoman monipuolinen tyylien ja materiaalien valikoima. Seimimestareistaan kuuluisimmat kaupungit ovat Palermo, Messina, Trapani, Syrakusa, Caltagirone, Acireale, Noto ja Ragusa. Tekniikat vaihtelevat alueittain: Caltagironessa hallitsee terracotta, Trapanin seudulla käytetään arvokkaita materiaaleja kuten meripihkaa, kultaa ja hopeaa, samoin niin sanottua kangas ja liima -tekniikkaa eli kangas liotetaan liimaseokseen, jolloin sitä on helppo muotoilla ja se jää muotoonsa kuivuttuaan. Mehiläisvahasta valmistettujen seimien perinne kehittyi erityisesti Palermossa, Syrakusassa, Messinassa ja Notossa.

Agrigentolaisen Roberto Vanadian suuren sisilialaisseimirakennelman ohella  näyttelyssä nähdään caltagironelaisen mestarin Francesco Scarlatellan kolme eri asetelmaa: yksi on valmistettu luonnonvärisestä, toinen monivärisestä ja kolmas lasitetusta terracotasta. Scarlatella työstää seimensä hyödyntämällä seutunsa kekseliästä saviveistotaiteen perinnettä.

Esillä on myös taiteilija Aldo Alberto Vassallon sisilialaisella vahanmuotoilutekniikkalla  toteutettu, herkkä, mestarillinen mehiläisvahaseimi Il Buon pastore (Jeesus-lapsi, hyvä paimen).

Napolin seudun taitelijoista kannattaa mainita värikkäiden seimien mestari Aniello Gaudino, sekä kolmen seimikoristeisiin ja -esineistöön erikoistuneen asiantuntijan työt. Carmine Iossan käsissä syntyy upeita vahaluomuksia: hedelmiä, vihanneksia ja mitä erilaisimpia ruokia jotka täyttävät korit, myymälöiden tiskit ja kiertävien kauppiaiden kärryt. Kultaseppä Domenico Raiola ja tyttärensä Rosanna ovat mestareita valmistamaan niin uskonnollisen taiteen kuin napolilaisen 1700-luvun tyylisen seimen tyypillisiä koristeita kullasta, hopeasta, korallista ja turkoosista.

Napolilainen jouluseimi. Taiteilija Aniello Gaudino.Kuva Sini Sovijärvi

Emilia-Romagnan maakunnan taidetta edustava Antonio Pigozzi valmistaa jouluseimiä omaperäistä tekniikkaa käyttäen. Hänen dioraamansa ovat jännittäviä, opitisia asetelmia, joita voi tutkia vain yhdestä, taiteilijan määrittelemästä näkökulmasta. Ne korostavat syvyysvaikutelmaa.

Pigozzin työpaja sijaitsee San Marco a Gazzanon (Reggio Emilia) kirkon vieressä,  vanhassa heinäladossa, jonne pääsee tikapuita pitkin. Pigozzi on valmistanut kronologisen sarjan seimiä, jotka esittävät Jeesuksen elämän tärkeimpiä tapahtumia. Taiteilijan työvälineitä ovat kipsi, eri puulajit, terracotta, siveltimet ja kipsimassa. Lähes kaikki Pigozzin teokset – myös Helsingissä nähtävät – on mestarillisesti sijoitettu Reggion alueen Apenniinien maisemiin ja vanhoihin kyliin. Helsingin seimeen Pigozzi on kuvannut nuoren Jeesuksen puusepän töissä.

Keski-italialainen jouluseimi, jossa kylänäkymä valkoisine taloineen, kylänväkeä ja pyhä perhe.
Paolo Maria Capicin seimikuvaelma Natività nella masseria (Syntymä maalaistalossa). Keski-italialainen jouluseimi, jossa kylänäkymä valkoisine taloineen, kylänväkeä ja pyhä perhe. Kuva: Yle/Jaana Sormunen Italia,Jouluseimi,kylänäkymä,kylä,Marche

Keski-Italiassa, Marchen maakunnan Anconassa toimiva seimitaiteilija ja arkkitehti Paolo Maria Capici on tuonut näyttelyyn kaksi tunnelmallista teosta Natività nella masseria (Seimikuvaelma maalaistalossa) ja Natività in borgo diroccato (Seimikuvaelma raunioituneessa kylässä). Kumpikin on toteutettu maakunnan omaan, kansanomaiseen tyyliin.

Kuvitteellisen matkan halki Italian päättää joukko Val Gardenan (Alto Adige) taiteilijoiden valmistamia jouluseimiä. Val Gardena tunnetaan kaikkialla maailmassa huipputaitavista puunveistäjistään. Satoja vuosia elävänä pysynyt perinne on tuottanut korkeatasoisen puuveistotaiteen koulukunnan. Näyttelyssä esiteltävät teokset ovat seimimestareiden Filip Moroder Doss, Thomas Comploi, Josef Mussner Zorz, Roland Perathoner ja Ivo Piazza toteuttamia.

Italian kulttuuri-instituutin johtajan Marcello Materan haastattelu Helsingin tuomiokirkon kryptassa joulukuussa 2013

Italiankielinen haastattelu ilman tekstitystä:

Studium Catholicumin pääsihteeri Diana Kaleyn haastattelu Helsingin tuomiokirkon kryptassa joulukuussa 2013

Italiankielinen haastattelu ilman tekstitystä:

Kuvaus: Antti Majala/Yle.
Suomennokset: Sini Sovijärvi/Yle.
Lähteet:
Italian kulttuuri-instituutin johtaja Marcello Materan sekä Studium Catholicumin pääsihteeri Diana Kaleyn haastattelut
Tapahtui niinä päivinä... -näyttely Helsingin tuomiokirkon kryptassa 9.12.2013 - 6.1.2014
sekä muita aiheen kulttuurihistorialähteitä.

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Viron alkeiskurssi

  Videot tutustuttavat Viron kieleen ja kulttuuriin.

  Tällä kurssilla opit viron kielen perusteet ja saat hyvän perustan jatko-opiskelulle. Videoiden dialogit tutustuttavat eteläisen naapurimaamme kieleen ja jokapäiväiseen elämään. Kurssi perustuu kieliohjelmasarjaan Nael kummi.

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!