Hyppää pääsisältöön

Mitä saisi 4 miljardilla?

Suomen verovaje eli kokoamatta jääneet verot oli viime vuodenvaihteessa vähintään neljän miljardin euron tasoa. Tarkkaa arviota vajeesta ei ole, koska Suomessa vasta mietitään, miten vajetta pitäisi mitata. Miljardi on vaikeasti hahmottuva luku, ja MOT on koonnut esimerkkejä siitä, mitä kaikkea neljällä miljardilla eurolla voisi saada.Mitä saisi 4 miljardilla
Mitä saisi 4 miljardilla mitä saisi 4 miljardilla

25 lastensairaalaa

Helsingin Meilahteen 2017 kaavailtu lastensairaala korvaisi Lastenklinikan ja Lastenlinnan vanhentuneet tilat. Sairaalan kustannusarvio on 160 miljoonaa euroa. 4,1 miljardilla eurolla saisi 25 lastensairaalaa.

Kaikille uusi keittiö

Kotitalouksia on 2,58 miljoonaa. Jos 4,1 miljardia jaetaan tasan kaikkien kotitalouksien kesken, jokainen saa 1 589 euroa. Tällä summalla saisi jokaiseen kotiin Ikean halvimman mallikeittiön ja virallisen hintavertailun mukaisen ruokakorin.

Cheekiä 73 kertaa

Suomalaisen sooloartistin Cheekin yhden Olympiastadionin-keikan kokonaiskustannukset ovat vähintään yli 300 000 euroa, Ilta-Sanomat arvioi. Jos kustannukset olisivat 410 000 euroa per keikka, Cheek saisi esiintyä stadionilla verovajevaroilla 10 000 kertaa. Stadion vetää 40 000 katsojaa, ja Suomen väkiluku on 5 448 025, joten kaikki suomalaiset pääsisivät kuuntelemaan Cheekiä ilmaiseksi 73 kertaa.

Verot pois eläkeläisiltä

Eläkeläiset voisi vapauttaa tuloveroista; viime vuonna eläkeläiset maksoivat tuloveroa 4,0 miljardia euroa. Toisaalta palkansaajiakin voisi muistaa isolla veronkevennyksellä – he maksoivat viime vuonna tuloveroa 18,6 miljardia euroa.

Työttömille tuplat

Työttömyysmenot olivat sosiaalimenoista viime vuonna 4,132 miljardia euroa. Ne voisi kaksinkertaistaa.

Auto ajokortin päälle

Viime vuonna uusia henkilöauton kuljettamiseen oikeuttavia ajokortteja luovutettiin 324 778 kappaletta. 4,1miljardia jaettuna kaikkien ajokortin saaneiden kesken on 12 624 euroa per nokka: jokainen saisi uuden Peugeot 206 -henkilöauton ja kaksi tankillista bensaa.

Autoilijoille 17 tankillista

Henkilöauton kuljettamiseen oikeuttavia ajokortteja oli viime vuonna kaikkiaan 3 254 494 kappaletta. Kaikille ajokortillisille lohkeaisi bensarahaa 1 259 euroa eli noin 17 tankillista E95-laatua.

Lapsilisä 55-vuotiaaksi

Viime vuonna syntyi 59 493 lasta. Jokaiselle heistä voisi maksaa 100 euron lapsilisää 55 ikävuoteen saakka.

Oma mopo

Ajokortteja on annettu yhteensä 3,6 miljoonaa kappaletta. Kaikille ajokortin omaaville voisi hankkia reilut tuhat euroa maksavan oman mopon ja monta tankillista polttoainetta.

Kehitysapu kuntoon

Suomi on sitoutunut YK:n tavoitteeseen, jonka mukaan vähintään 0,7 prosenttia bruttokansantulosta pitäisi ohjata kehitysyhteistyöhön 2015 mennessä. Bktl oli viime vuonna 192 miljardia euroa, josta 0,7 prosenttia olisi ollut 1,34 miljardia euroa. Vuosiksi 2013 ja 2014 Suomen hallitus on jäädyttänyt kehitysyhteistyörahat euromääräisesti 2012 tasolle eli 1,153 miljardiin euroon. Kansantalouden kasvaessa Suomi jää prosenttimääräisestä tavoitteesta yhä kauemmas. Verovajerahoilla Suomesta tulisi kehitysavun mallimaa maailmassa.

Hyvät asunnot asunnottomille

Asunnottomia perheitä oli viime vuonna 450 ja yksinäisiä henkilöitä 7 850. Asunnottomuuden poistamiseksi tarvittaisiin 8 300 asuntoa. 4,1 miljardilla eurolla jokaiselle asunnottomalle perheelle ja yksinäiselle voisi hankkia Helsingistä 493 975 euroa maksavan asunnon (noin 110 neliötä).

Kuntaverot laskuun

Puolet Suomen 320 kunnasta nostaa veroäyriään vuonna 2014. Tuloveroprosenttien korotus lisää kuntien verotuloja ensi vuonna noin 350 miljoonaa euroa. 4,1 miljardin joululahja antaisi kunnille mahdollisuuden paikata talouttaa ja alentaa veroäyriään.

Maa täyteen Guggenheimeja

Yhdysvaltalaisen Guggenheim-säätiön Helsinkiin haluama museo maksaisi kaupungille noin 130 miljoonaa euroa. 4,1 miljardilla eurolla rakentaisi noin 31 Guggenheimia, yksi jokaiseen maakuntaan ja kaikkiin yli 100 000 asukkaan kaupunkeihin.

2 x hoitoa

Perusterveydenhuollon nettokustannukset olivat viime vuonna keskimäärin 663 euroa per asukas ja yhteensä noin 3,6 miljardia euroa. Lastenhoidon tuet olivat noin 361 miljoonaa ja omaishoidon hoitopalkkiot noin 173 miljoonaa euroa. Yhteensä näihin meni 4,13 miljardia. "Verovajelahjalla" nämä hoitomenot voitaisiin kaksinkertaistaa.

Pörssiyhtiöitä veronmaksajille

Pörssistä voisi ostaa valtiolle markkina-arvon perusteella Amer Sportsin, Cargotecin ja päälle vielä Olvin osakkeet. Tai sitten Sanoman, Alma-Median, Stockmannin, Outokummun, Tikkurilan, Ilkka-Yhtymän, Keskisuomalaisen ja Marimekon.

Lähteet:

Tekijät:

  • Grafiikka Anne Aukee, Teksti Airi Saastamoinen, Hannu Sokala
Kommentit