Hyppää pääsisältöön

Pihasoittajien luvallista serenointia 1970-luvulla

Piha- ja katusoittaminen nousi keskustelunaiheeksi 70-luvun lopulla. Yleinen mielipide näytti sallivan soittamisen, mutta vain harvojen sävelet saivat soida kaduilla ja pihoilla. Soittamiseen tarvittiin vielä poliisiviranomaisen hyväksyntä.

"Häiritseekö tämä teitä?" Kysytään katsojalta, Kalevi Järveläisen ja Vexi Leskisen soittaessa ilahtuneelle rouvalle hänen kotiportaillaan, vuonna 1979 toimitetussa reportaasissa piha-ja katusoittamisesta.

Toivo Kolehamainen pystyi soittamaan harppua vain tulkinnanvaraisesti Helsingissä kerrostalon pihalla, Kari Reimanin ja Paul Öhrnebergin elävöittäessä jähmeää kaupunkikulttuuria banjolla ja kitaralla kävelytien varrella.

Yhdessä katusoittotapahtumassa kerättiin peräti 3500 allekirjoitusta adressiin, missä vaadittiin: musiikki kansalle, kulttuuri kadulle.

Katusoitto on ollut luvallista vuodesta 2003 kaikissa Suomen kunnissa, mikäli sen ei katsota aiheuttavan kohtuutonta häiriötä.

Teksti: Antti Majala