Hyppää pääsisältöön

Pihasoittajien luvallista serenointia 1970-luvulla

Piha- ja katusoittaminen nousi keskustelunaiheeksi 70-luvun lopulla. Yleinen mielipide näytti sallivan soittamisen, mutta vain harvojen sävelet saivat soida kaduilla ja pihoilla. Soittamiseen tarvittiin vielä poliisiviranomaisen hyväksyntä.

"Häiritseekö tämä teitä?" Kysytään katsojalta, Kalevi Järveläisen ja Vexi Leskisen soittaessa ilahtuneelle rouvalle hänen kotiportaillaan, vuonna 1979 toimitetussa reportaasissa piha-ja katusoittamisesta.

Toivo Kolehamainen pystyi soittamaan harppua vain tulkinnanvaraisesti Helsingissä kerrostalon pihalla, Kari Reimanin ja Paul Öhrnebergin elävöittäessä jähmeää kaupunkikulttuuria banjolla ja kitaralla kävelytien varrella.

Yhdessä katusoittotapahtumassa kerättiin peräti 3500 allekirjoitusta adressiin, missä vaadittiin: musiikki kansalle, kulttuuri kadulle.

Katusoitto on ollut luvallista vuodesta 2003 kaikissa Suomen kunnissa, mikäli sen ei katsota aiheuttavan kohtuutonta häiriötä.

Teksti: Antti Majala

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto