Hyppää pääsisältöön

Työhuoneeni: Doft

- Se ei ole vain pala saippuaa, vaan siinä on tunnelmaa. Se tulee siitä, että on hyvät puitteet. Minkä näköistä saippuaa tulisi, jos pitäisi tehdä koulunkeittiön näköisessä paikassa?

Doft on kahden naisen, serkusten Veronikan ja Sonjan ikioma saippuapaja. Doftin saippuat ja kosmetiikka syntyvät käsityönä Veronikan lapsuudenkodin alakerrassa. Huone on Veronikan pikkusiskon vanha huone.

- Tämä on napakka ja kaikki on käsillä. Vähän kuin olisi matkailuautossa, kaappien takaa löytyy kaikki tarpeellinen, Sonja näyttää.

Ensimmäiset saippuakokeilut tehtiin Sonjan keittiössä, kunnes Veronikan vanhemmat tarjosivat kellariaan saippuan tekemiseen.

- Tässä on aika helppo olla, kun palvelu pelaa yläkerrassa. En tiedä miten me pärjättäisiin missään muualla, Veronika miettii.

Sukupolvien kohtaamisesta

Saippuapaja on Sonjalle ja Veronikalle oma rauhallinen paikka - niin kuin autotalli voi olla miehille.

- Voi laittaa oven kiinni ja olla itsekseen. Saa keskittyä rauhassa siihen mitä tekee, Sonja sanoo.

- Kiinteistönomistajat, eli vanhempani, tykkäävät, että olemme täällä. He tulevat juttelemaan ja tarjoamaan apuaan, Veronika kertoo.

Lapsuuden taloa ympäröi vanha tuttu ilmapiiri 70-luvulta, jolloin ovet olivat avoinna ja kaikki tunsivat toisensa.

- Tuntuu että on takaisin oman suvun luona, niin kuin ennen vanhaan. Tähän liittyy paljon monia muitakin tuntemuksia ja arvoja, kuin vaan käsityönä saippuan tekeminen, Sonja pohtii.

Talon henki tuo meidänkin työhuoneeseen aika paljon sellaista omaa.
- Silloin juostiin naapurista toiseen ja se tunnelma on edelleen olemassa. Talon henki tuo meidänkin työhuoneeseen aika paljon sellaista omaa.

Ilman työhuonetta ei olisi Doftiakaan, uskovat serkukset. On ollut aikaa ja rauhaa kehittää sitä.

- Paikan tunnelma toivottavasti välittyy tuotteen kautta: yhdessä tekeminen ja läheisyys.

Doft aloitti saippuan valmistuksen vuonna 2010. Saippuat ja kosmetiikka tehdään käsityönä luonnollisista raaka-aineista.Työhuoneeni: Doft. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Työhuoneeni-sarja

Linkit:

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!