Hyppää pääsisältöön

Vajeista tärkein

Vajeet hallitsevat suomalaista talouskeskustelua. On kasvuvajetta, kestävyysvajetta, rahoitusvajetta, budjettivajetta, vaihtotaseen vajetta, jne.

Meikäläiseen mentaliteettiin tuntuu sopivan se, että asiat eivät ole koskaan hyvin, eikä mihinkään tilanteeseen saisi koskaan olla tyytyväinen.

Eniten puhutaan kestävyysvajeesta, johon varsinkin poliitikot turvautuvat puoltaakseen mm. julkisten menojen leikkauksia budjetin tasapainottamiseksi.

Kestävyysvaje-sanaa tulisi kuitenkin käyttää taiten.

Kestävyysvajeen arviot ja laskelmat ovat hyvin herkkiä niille lähtöoletuksille, joita laskelmiin valitaan. Kestävyysvajetta käytetään lyhyen aikavälin talouspäätösten perusteluun, vaikka vajearvioissa katsotaan jopa kymmenien vuosien päähän. Talousuutisoinnissa ja poliitikkojen puheissa tämä usein sivuutetaan.

Talouspolitiikan ja kansantajuisen talouskeskustelun pääpainon voisikin siirtää kestävyysvajeesta verovajeeseen. Tämä vaje saadaan, kun lainmukaisesta verokertymästä vähennetään todellisuudessa kerätyt verot.

Verovajetta ei ole Suomessa vielä arvioitu, mutta ensimmäinen arvio on luvassa ensi keväänä.

Muissa Euroopan unionin jäsenmaissa verovajetta kuitenkin jo mitataan. Näiden laskelmien perusteella veroja jää Suomessakin kokoamatta vuosittain jopa useiden miljardien eurojen edestä. Se on sellainen potti, jolla budjettivajettakin saisi mukavasti tilkittyä.

Kommentit