Hyppää pääsisältöön

"Posti kulkee, olipa osoitteena Turenki tai Tiibet"

Filmimiehen valmistama katsaus esittelee, miten tehokkaasti suomalainen postilaitos toimi tuikitavallisena arkipäivänä vuonna 1955. Pitkien välimatkojen maassa postin taival taittui tarvittaessa vaikka soutaen.

Ytimekkäästi käsikirjoitettu lyhytfilmi kertoo helsinkiläiskirjeen matkasta maaseudulle 500 kilometrin päähän. Mikäli osoitetiedot olivat kunnossa, pyrittiin tuokin kirje toimittamaan perille vuorokauden kuluessa sen postittamisesta.

Esilajittelun jälkeen kirje jatkaa matkaansa junan postivaunussa, missä henkilökunta "eteenpäin kiitävässä ja kaikkiin suuntiin heiluvassa työpaikassaan lajittelevat, kirjaavat ja pussittavat postia yötä päivää." Junasta kirje siirtyy postiautoon, joka kuljettaa sen postitoimistoon. Loppumatka taittuu pyörällä, soutuveneellä ja jalan.

Posti- ja lennätinlaitoksen tilauksesta valmistettu katsaus esittelee Postia myös työpaikkana. Järjestetty sosiaalihuolto tarjoaa postilaisille sekä terveyspalveluita että virkistystoimintaa.

"Posti kulkee aina, nopeasti ja varmasti. Postia voit aina vaivata ja postiin voit aina luottaa."