Hyppää pääsisältöön

"Posti kulkee, olipa osoitteena Turenki tai Tiibet"

Filmimiehen valmistama katsaus esittelee, miten tehokkaasti suomalainen postilaitos toimi tuikitavallisena arkipäivänä vuonna 1955. Pitkien välimatkojen maassa postin taival taittui tarvittaessa vaikka soutaen.

Ytimekkäästi käsikirjoitettu lyhytfilmi kertoo helsinkiläiskirjeen matkasta maaseudulle 500 kilometrin päähän. Mikäli osoitetiedot olivat kunnossa, pyrittiin tuokin kirje toimittamaan perille vuorokauden kuluessa sen postittamisesta.

Esilajittelun jälkeen kirje jatkaa matkaansa junan postivaunussa, missä henkilökunta "eteenpäin kiitävässä ja kaikkiin suuntiin heiluvassa työpaikassaan lajittelevat, kirjaavat ja pussittavat postia yötä päivää." Junasta kirje siirtyy postiautoon, joka kuljettaa sen postitoimistoon. Loppumatka taittuu pyörällä, soutuveneellä ja jalan.

Posti- ja lennätinlaitoksen tilauksesta valmistettu katsaus esittelee Postia myös työpaikkana. Järjestetty sosiaalihuolto tarjoaa postilaisille sekä terveyspalveluita että virkistystoimintaa.

"Posti kulkee aina, nopeasti ja varmasti. Postia voit aina vaivata ja postiin voit aina luottaa."

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto