Hyppää pääsisältöön

Eläkeläispariskunnan taistelu oman kotinsa puolesta

Oma tupa, oma lupa. Vai onko sittenkään näin? MOT:n Häätö-Blues vuodelta 2006 kertoo espoolaisesta eläkeläisparista, joka häädettiin omasta velattomasta asunnostaan kansainvälisen rakennusyhtiön suunnitelmien tieltä.

Tietolaatikko

Häätö-Blues herätti ilmestyttyään lokakuussa 2006 kritiikkiä, johon ohjelman toimittaja Martti Backman otti kantaa.

Ohjelmaa on lyhennetty hieman tekijänoikeussyistä johtuen.

Espoon Tuomarilassa omakotitalossa asuvat Matti ja Eliina Försti eivät vielä vuonna 1981 tienneet, että heidän silloin hyväksymänsä kaavamuutosehdotus johtaisi myöhemmin painajaismaiseen tilanteeseen.

Eläkeläispariskunnan tontti oli yksi viidestä omakotitalotontista, jotka kaavoitettiin yhdeksi kokonaiseksi kerrostalotontiksi. Förstit olivat siinä käsityksessä, että heidän ei olisi missään vaiheessa pakko luopua kodistaan ja että toteutuessaan kerrostalokaava vain nostaisi heidän kotinsa arvoa.

Ehdotuksen hyväksyminen oli kohtalokas virhe. Förstit eivät ymmärtäneet, että kaavamuutosehdotuksessa oli kohta, joka antoi kerrostalon rakentamiseen ryhtyvälle oikeuden tarvittaessa pakkolunastaa heidän tonttinsa.

Jo vuonna 1986 Förstit olivat vaarassa menettää omakotitalonsa ja tonttinsa rakennusliike Asunto-osakeyhtiö Vasara-Salvalle. Osakeyhtiö kuitenkin luopui aikeestaan rakentaa tontille kerrostalo, sillä se koki julkisuuskuvansa kärsivän, jos se häätäisi Förstit kodistaan.

Painajainen palasi vuonna 2002, kun Vasara-Salpa oli siirtynyt ruotsalaisen rakennusjätti NCC:n omistukseen. Förstien tontti meni pakkolunastukseen, kun he eivät suostuneet myymään sitä NCC:lle vapaaehtoisesti.

MOT kuvaa kolmea päivää vuoden 2006 syksyltä, kun Espoon virkamiehet yrittävät häätää Matti ja Eliina Förstiä kodistaan. Päivä päivältä pariskunnalle käy vaikeammaksi pitää virkamiehiä heiveröisen puuporttinsa ulkopuolella.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto