Hyppää pääsisältöön

Eläkeläispariskunnan taistelu oman kotinsa puolesta

Oma tupa, oma lupa. Vai onko sittenkään näin? MOT:n Häätö-Blues vuodelta 2006 kertoo espoolaisesta eläkeläisparista, joka häädettiin omasta velattomasta asunnostaan kansainvälisen rakennusyhtiön suunnitelmien tieltä.

Tietolaatikko

Häätö-Blues herätti ilmestyttyään lokakuussa 2006 kritiikkiä, johon ohjelman toimittaja Martti Backman otti kantaa.

Ohjelmaa on lyhennetty hieman tekijänoikeussyistä johtuen.

Espoon Tuomarilassa omakotitalossa asuvat Matti ja Eliina Försti eivät vielä vuonna 1981 tienneet, että heidän silloin hyväksymänsä kaavamuutosehdotus johtaisi myöhemmin painajaismaiseen tilanteeseen.

Eläkeläispariskunnan tontti oli yksi viidestä omakotitalotontista, jotka kaavoitettiin yhdeksi kokonaiseksi kerrostalotontiksi. Förstit olivat siinä käsityksessä, että heidän ei olisi missään vaiheessa pakko luopua kodistaan ja että toteutuessaan kerrostalokaava vain nostaisi heidän kotinsa arvoa.

Ehdotuksen hyväksyminen oli kohtalokas virhe. Förstit eivät ymmärtäneet, että kaavamuutosehdotuksessa oli kohta, joka antoi kerrostalon rakentamiseen ryhtyvälle oikeuden tarvittaessa pakkolunastaa heidän tonttinsa.

Jo vuonna 1986 Förstit olivat vaarassa menettää omakotitalonsa ja tonttinsa rakennusliike Asunto-osakeyhtiö Vasara-Salvalle. Osakeyhtiö kuitenkin luopui aikeestaan rakentaa tontille kerrostalo, sillä se koki julkisuuskuvansa kärsivän, jos se häätäisi Förstit kodistaan.

Painajainen palasi vuonna 2002, kun Vasara-Salpa oli siirtynyt ruotsalaisen rakennusjätti NCC:n omistukseen. Förstien tontti meni pakkolunastukseen, kun he eivät suostuneet myymään sitä NCC:lle vapaaehtoisesti.

MOT kuvaa kolmea päivää vuoden 2006 syksyltä, kun Espoon virkamiehet yrittävät häätää Matti ja Eliina Förstiä kodistaan. Päivä päivältä pariskunnalle käy vaikeammaksi pitää virkamiehiä heiveröisen puuporttinsa ulkopuolella.

Teksti: Sonja Fogelholm

Kommentit
 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.