Hyppää pääsisältöön

Freestyle-laskija Pekka Hyysalon uskomaton kuntoutumistarina

Vuoden 2010 keväällä Hyysalon perheessä Turussa valmistauduttiin perheen freestyle-laskija Pekan ylioppilasjuhliin ja rinteiden valloitukseen. Kohtalo kuitenkin päätti toisin.

Pekka Hyysalo oli kuvausryhmineen kuvaamassa lasketteluvideota Ylläksellä:

"Tuli kova takatuulen puuska ja mä lensin ja tulin poikittain alas ja löin pääni. Ja kypärä meni halki", Hyysalo kertasi Akuutti-ohjelmalle vuonna 2012. Kohtalokkaan hypyn oli ollut tarkoitus jäädä kuvauspäivän viimeiseksi.

Haljennut kypärä kertoo iskun voimasta. Kypärä kuitenkin pelasti Hyysalon hengen.

Jokainen: käyttäkää kypärää! Mielellään hyvää.― Pekka Hyysalo

Hyysalo sai iskusta vakavan aivovamman ja oli koomassa seitsemäntoista päivän ajan. Ennuste oli muutenkin huono. Urheilijanuorukaisen hyvä fyysinen kunto kuitenkin edesauttoi kuntoutumisessa.

Hyysalo kuntoutui lopulta uskomattoman nopeasti. Hän käveli jo puoli vuotta onnettomuuden jälkeen ja palasi laskettelurinteeseenkin vain 11 kuukautta onnettomuudesta. Lääkärit olivat ennustaneet kävelyn olevan mahdollista aikaisintaan kahden vuoden kuntoutusjakson jälkeen.

"Mä yksinkertaisesti rakastan laskettelua. Ja mä en ole yhtään katkera. Ehkä sellainen viikon jakso, että olin tosi masentunut, mutta sen jälkeen mä olen ollut iloisempi kuin koskaan", Hyysalo sanoo haastattelussa.

Hyysalo myös kertoi Akuutissa, että hänen puhekykynsä palautui vamman jälkeen paremmin englannin- kuin suomenkielisenä. Muun muassa tämän takia nuorukainen kaavailee itselleen kansainvälistä työuraa.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto