Hyppää pääsisältöön

Freestyle-laskija Pekka Hyysalon uskomaton kuntoutumistarina

Vuoden 2010 keväällä Hyysalon perheessä Turussa valmistauduttiin perheen freestyle-laskija Pekan ylioppilasjuhliin ja rinteiden valloitukseen. Kohtalo kuitenkin päätti toisin.

Pekka Hyysalo oli kuvausryhmineen kuvaamassa lasketteluvideota Ylläksellä:

"Tuli kova takatuulen puuska ja mä lensin ja tulin poikittain alas ja löin pääni. Ja kypärä meni halki", Hyysalo kertasi Akuutti-ohjelmalle vuonna 2012. Kohtalokkaan hypyn oli ollut tarkoitus jäädä kuvauspäivän viimeiseksi.

Haljennut kypärä kertoo iskun voimasta. Kypärä kuitenkin pelasti Hyysalon hengen.

Jokainen: käyttäkää kypärää! Mielellään hyvää.― Pekka Hyysalo

Hyysalo sai iskusta vakavan aivovamman ja oli koomassa seitsemäntoista päivän ajan. Ennuste oli muutenkin huono. Urheilijanuorukaisen hyvä fyysinen kunto kuitenkin edesauttoi kuntoutumisessa.

Hyysalo kuntoutui lopulta uskomattoman nopeasti. Hän käveli jo puoli vuotta onnettomuuden jälkeen ja palasi laskettelurinteeseenkin vain 11 kuukautta onnettomuudesta. Lääkärit olivat ennustaneet kävelyn olevan mahdollista aikaisintaan kahden vuoden kuntoutusjakson jälkeen.

"Mä yksinkertaisesti rakastan laskettelua. Ja mä en ole yhtään katkera. Ehkä sellainen viikon jakso, että olin tosi masentunut, mutta sen jälkeen mä olen ollut iloisempi kuin koskaan", Hyysalo sanoo haastattelussa.

Hyysalo myös kertoi Akuutissa, että hänen puhekykynsä palautui vamman jälkeen paremmin englannin- kuin suomenkielisenä. Muun muassa tämän takia nuorukainen kaavailee itselleen kansainvälistä työuraa.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto