Hyppää pääsisältöön

Jänö Neposen ja tontun joulukalenteri

Vuoden 2002 joulukalenterissa seikkailivat Pikku Kakkosesta tuttu jänö Neponen sekä yksinäisessä myllyssä asuva tonttu. Kaksikko ystävystyy ja yrittää ratkaista jänön löytämän salaperäisen lippaan arvoituksen.

Susimetsässä tarpova jänö Neponen löytää taianomaisen lippaan keskeltä hankia. Mitä se siellä tekee ja kenelle se oikein kuuluu?

Seikkailunhaluinen jänö säikähtää susimetsän hukkia, mutta päätyy onnekseen yksinäisen tontun luokse. Tontulle "jäneksen" vierailu on ainutlaatuista, sillä yleensä hän ei pidä vieraista sitten ollenkaan.

Parivaljakko päättää viettää yhdessä joulua, johon kuuluu niin piparien leipomista, kynttilöiden valamista kuin kuusen hakemista. Kommelluksilta ei kuitenkaan vältytä.

Mutta mitä ihmettä syrjäisessä susimetsässä käyskentelevät tonttupartiot oikein etsivät? Ja miten jänön löytämän taikalippaan saisi auki?

Teksti: Sonja Fogelholm

Tietolaatikko

Tekijänoikeussyistä johtuen joulukalenterista saa julkaista vain otteita.

Jaksoluettelo:

1. Jäämisiä
2. Lipas
3. Jääminen
4. Kelkka
5. Etsintäpartio
6. Piparkakut
7. Revontulet
8. Eläinten joulua
9. Lumi
10. Siivouskina
11. Kynttilä
12. Puuro
13. Lucia
14. Kuusi
15. Arvoitus ratkeaa
16. Pakataan
17. Myrsky
18. Selkenevää
19. Katto
20. Matka
21. Sinnikkyyttä
22. Lippaan taikavalo
23. Joulupukki
24. Aattojuhla

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto