Hyppää pääsisältöön

Työhuoneeni: Joutomaa

Kellonsoittajankadulla, Turussa on Joutomaa. Mutta mikään arvoton paikka se ei ole, vaan täynnä mielikuvitusta. Joutomaa on nimi tarinoille, mutta myös pieni puoti.

- Vanhoissa kartoissa on valkoisella merkattuja paikkoja, mihin ei ole vielä menty. Se on kuin mielikuvitusmaa, missä voi olla mitä vain, koska siellä ei ole mitään, Reetta Isotupa-Siltanen kertoo Joutomaasta.

Reetta aloitti kollaasitöiden ja korttien tekemisen vuonna 2006 kotinsa kellarissa. Vuonna 2009 hän päätyi nykyiseen työtilaan Kellonsoittajankadulla ja perusti samalla oman kivijalkamyymälän Joutomaalle.

Minulle on tärkeää, että ympäristö missä töitä tekee, on jollain tavalla kaunis.
- Rakastan vanhoja taloja. Oli ihana päästä tällaiseen vanhaan kerrostaloon, jossa on ihan oma fiilis. Minulle on tärkeää, että ympäristö missä töitä tekee, on jollain tavalla kaunis.

Oma liike, jossa saa myydä omia töitä sekä muiden käsityöläisten ja taiteilijoiden töitä oli Reetan haaveena. Liikkeen ansiosta Reetta sai oman työhuoneen, työpaikan, johon mennä päivittäin. Asiakkaatkin mielellään kurkkivat takahuoneeseen - he haluavat nähdä missä unenomaiset kortit syntyvät.

- On kiva olla tekemisissä ihmisten kanssa. En varmasti jaksaisi enää kököttää yksinään kellarissa kahdeksaa tuntia. Mukavaa, että ihmiset voivat tulla tänne, tämä on se Joutomaa.

Tarinoita kuvissa

Työpöytänsä ääressä Reetta tekee kollaasityönsä. Hän leikkaa ja maalaa eläinten kuvia, erilaisia kuvioita ja kuoseja tarinoiksi. Reetta tekee vuodessa kaksi mallistoa - keväällä ja syksyllä.

- Haluan kertoa tarinoita. Saattaa olla jotain hahmotelmia, mitä haluaisin seuraavaksi tehdä, mutta kaikki syntyy tehdessä.

Reetta on tehnyt eläinaiheiden lisäksi jonkin verran ihmisaiheitakin. Eläimet ovat korttimyynnissä kuitenkin suosituimpia, koska ihmiset samaistuvat niihin.

- Tässä on rajattomat mahdollisuudet, mitä kaikkea kuvaan pystyy liittämään. Jos tekisin samat työt öljyväreillä, ne eivät olisi yhtä hauskoja.

Joutomaa myy Reetta Isotupa-Siltasen kollaasitöistä painettuja postikortteja, onnittelukortteja sekä signeerattuja printtejä.

Työhuoneeni: Joutomaa. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Työhuoneeni-sarja

Linkit:

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Aamusydämellä: Tatuoidut

  Tatuoinneista on tullut valtakulttuuria.

  Tatuoinnit olivat aiemmin merimiesten ja vankien alakulttuuria, mutta nykyisin niistä on tullut osa valtakulttuuria. Yksittäinen tatuointi ei enää edes herätä huomiota, mutta jos tatuoinnit peittävät lähes koko kehon, on kyseessä vakavampi harrastus. Anu Lehtiölle ja Antti Räisäselle oma keho on taideprojekti.

 • Aamusydämellä: Koukussa kauneuteen - 30.03.2014

  Erilaisista kauneusleikkauksista ja muista esteettisistä hoidoista on tullut sosiaalisesti hyväksytympiä ja sitä kautta myös yleisempiä. Kynnys leikkauksiin on laskenut ja usein yksi leikkaus johtaa toiseen. Kokemuksistaan kauneuskirurgiasta ja niiden suhteesta itsetuntoon kertovat Minna Klintrup (vas.) ja Jannika Peltonen.

 • Kuka sinun vaatteesi on tehnyt?

  Vaateteollisuus etsii uusia, kestävämpiä materiaaleja ja kuluttaja etsii eettisiä vaatteita. Vaatekaupassa on käynnissä sama murros kuin ruokakaupassa: yhä useampi haluaa entistä parempaa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tyyli

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä: Vieraana trashionista Outi Pyy

  Outi Pyy haluaa muuttaa tapaamme suhtautua vaatteisiin.

  Jo 20 vuotta muotialalla työskennellyt Pyy päätti vaihtaa uransa suuntaa nähtyään, kuinka paljon perinteinen muotiala kuormittaa ympäristöä. Hän halusi kuitenkin säilyttää tyylinsä, joten muita tapoja muodin kuluttamiseen oli löydyttävä. Nyt hän valmistaa uniikkivaatteita muiden jätteistä eli käytetyistä vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä.

 • Hame vanhoista pöytäliinoista ja kanavatyötauluista

  Persoonallisen ja ekologisen hameen ohjeet.

  Vanhoja kanavatyötauluja saa kirpputorilta muutamalla eurolla, ja niitä voi uusiokäyttää vaatteiden somisteina. Näin syntyvät vaatteet ovat sekä persoonallisia että ekologisia! Vanhoista pöytäliinoista ja kirjontatöistä voi ommella vaikkapa hameen.

 • Tähtiä ja tähteitä Strömsössä on suora teemalähetys kierrättämisestä

  Ruokaa, muotia ja asiantuntevia ihmisiä - kierrätysteemalla.

  Mikä luokitellaan jätteeksi ja miten suhtaudumme jätteeseen? Heitätkö sinä täysin ehjiä vaatteita roskiin - tai pois 20 kiloa ruokaa vuodessa? Miten tunnollisesti me suomalaiset kierrätämme jätteitämme? 6. syyskuuta, suorassa lähetyksessä valotetaan aihetta eri näkökulmista. Teemaa mukaillen iltaan mahtuu niin ruokaa, muotia kuin asiantuntevia vieraita.

 • Harmaan charmin voittokulku

  "Kun ei pukeudu kuin muut, ei tarvitse ajatella kuin muut."

  Kun täytin 30 vuotta, syntymäpäiväkutsussani oli Iris Apfelin kuva ja teksti: "ikääntyminen on etuoikeus". Ja etuoikeus se toden totta tuntuu olevan, kun seuraa, miten ikäihmisistä on tullut muotimaailman lemmikkejä.

 • #lapsistailaa-hassuttelu innosti pääsiäisenä

  #lapsistailaa - näistä asuista ei väriä ja stailia puutu!

  Puoli seitsemän #lapsistailaa-kuvahaaste innosti vanhempia ja lapsia hassuttelemaan yhdessä pääsiäisenä. Haaste levisi Instagramissa, kun Suomen suosituimmat perhebloggaajat innostuivat joukolla mukaan.

 • KoVe on uusi musta

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii!

  Verkkarit ja korkkarit ne yhteen soppii! Tyyliviikolla vierailleen stylisti ja malli Maryam Razavin mielestä asun tyylikkyys syntyy siitä, että kantajalla on siinä mukava olla. Millainen on sinun #KoVe-tyylisi?

 • Kuuletko pieruverkkareiden kutsuhuudon?

  Miten ihanaa vaihtaa farkut mukaviin kotipöksyihin!

  Ah, miten ihanaa onkaan vaihtaa työpäivän jälkeen kiristävät farkut mukaviin kotipöksyihin! Ne tuntuvat niin hyviltä, mutta näyttävät varsin pahoilta. Pitäisikö parisuhteen vuoksi pukeutua paremmin myös kotona? Millainen on sinun kotiasusi - lähetä meille kuva!