Hyppää pääsisältöön

Y2K uhkasi nollata vuosisadan

Pysähtyykö autosi? Sekoaako videolaitteesi? Hyytyykö mikroaaltouunisi? Vuosituhannen vaihteessa maailmanlaajuiseksi huoleksi nousi tietotekniikan muisti. Lukuisien tarkistuksien ja testauksien jälkeen kaikki ei siltikään ollut aivan varmaa.

"Pitäisikö kansalaisten varustautua mahdollisiin ongelmiin, sillä Vuosi 2000 -ongelma tietokoneissa on maailmanlaajuinen ja aito?" Tiedusteltiin reportaasissa juuri ennen vuosituhannen vaihtumista.

Tietojärjestelmien vuosiluvut oli totuttu ilmoittamaan kahdella numerolla pienen muistitilan vuoksi. Vuosituhannen vaihtuessa lukemat nollautuvat, jolloin vuoden 1999 jälkeen oltaisiin taas vuodessa 1900. Ilmiö tunnettiin nimellä Y2K – ongelma.

Yhdysvaltain hallitus satsasi miljardeja ongelman ratkaisemiseen ja Suomessa hallitus laittoi työryhmän pohtimaan kauhuskenaarioita. Joidenkin mielestä asiasta oli jauhettu jo kyllästymiseen saakka.

Reportaasin toimittajan mukaan on viisasta varautua siihen, että talossa on edes yksi pattereilla toimiva radio, jotta voi seurata viranomaistiedotuksia - oli sitten sähköä tai ei.

Teksti: Antti Majala

Tietolaatikko

Y2K (Year 2 kilo, vuosi 2000) viitataan vuoden 2000 aiheuttamiin ongelmiin tietotekniikassa. Y2K- tuhot jäivät vähäisiksi.

Lue lisää:

Vuosituhannen vaihteen juhlintaa Senaatintorilla 31.12.1999.

Millenniumin juhlintaa

Vuosituhannenvaihdetta odotettiin jännityksellä. Millenniumia juhlittiin mahtavilla ilotulituksilla eikä pelätty vuodenvaihde aiheuttanut ongelmia.

Lue lisää:

Mies suojapuvussa laboratoriossa.

Millenniumin alla suomalaiset alkoivat hamstrata jodia

Pelko vuosituhannenvaihteen mukanaan tuomista ydinvoimalaonnettomuuksista aiheutti joditablettien ostoryntäyksen joulukuussa 1999.

Kommentit