Hyppää pääsisältöön

Etelä-Savon kamerakierroksella kohtasivat uusi ja vanha

Kamera kiertää Itä-Suomessa -ohjelmassa vuodelta 1977 tutustutaan eteläsavolaisten paikkakuntien ajankohtaisuuksiin. Pieksämäellä esitellään eläkkeelle siirtynyt höyryveturi, Haapakoskella tutustutaan ehtaan ruukkikylään ja viimeiseksi filmille ovat tallentuneet Haukivuorella sijaitsevan Kyyveden rehevät rannat.

Pieksämäen rautatieasemalla seisova Pikku-Jumboksi nimetty höyryveturi muistuttaa menneistä vuosikymmenistä. Se on osa sitä rautatiehistoriaa, joka toi kasvua ja vaurautta myös Pieksämäen seudulle. Eläkkeellä olevat veturimiehet halusivat muistaa uskollista uurastajaa kunnostamalla sen. Talkoovoimin 1923 rakennetusta Pikku-Jumbosta tulikin maan parhaassa kunnossa oleva museoveturi.

Vuonna 1899 rakennettua Pieksämäen asemarakennusta uhkaa purkutuomio. Lisääntynyt liikenne tarvitsee uusia ajanmukaisia tiloja, uusi keskusliikenneasema on jo suunnitteilla. Vahva ja vankkarakenteinen hirsitalo on vielä käyttökelpoinen. ”Onko tarpeellista tuhota aina arvokasta rakenneperinnettä?” tohtii toimittaja kysyä.

Pieksämäen maalaiskunnassa Haapakoskella tutustutaan yli satavuotisen rautaruukin historiaan. Edelleen toimivassa tehtaassa valmistetaan muun muassa venttiileitä ja paineputkia. Kylän lapsista monet seuraavat isänsä jalanjälkiä tehdastöihin. Osa työntekijöistä jatkaa työtä jo neljännessä sukupolvessa.

Haukivuorella sijaitseva Kyyveden järvialue on mieluisa pysähdyspaikka muuttolinnuille. Heinäsorsat, sinisorsat, haapanat ja hanhet saattavat viettää alueella jopa useita päiviä. Riistamiesten toiveissa on saada linnut viihtymään alueella entistä pidempään. Lintujen alueelle houkuttelussa arvellaan kestävän parisen vuotta, sillä epäluuloiset linnut eivät ainakaan heti ole valmiita asuttamaan ihmiskäden valmistamia pesäkoreja.

Teksti: Mira Sharma

Kommentit