Hyppää pääsisältöön

Kuusijuhla Pispalan ala-asteella Tampereella

Vuoden 1987 jouluohjelmassa ihastellaan koulun joulujuhlan lisäksi talvisia maisemia Pispalanharjulta. Lopulta paikalle saapuu myös Joulupukki tonttuineen.

Joulujuhla Pispan koululla aloitetaan Me sytytämme kynttilät -kappaleella. Kynttilöiden parista siirrytään oppilaiden evankeliumikuvaelmaan, jonka aikana kuullaan muun muassa Enkeli taivaan -jouluvirsi.

Astetta reippaampana ohjelmanumerona on koululaisten liikuntaesitys kynttilät kädessä. Ja mikäpä sopisi reippailuun paremmin kuin "Reippahasti käypi askeleet".

Juhlan loppupuolella paikalle saapuu vielä Joulupukki tonttuineen riemastuttamaan lahjannälkäisiä lapsia.

Tilaisuus päättyy oppilaiden kuvaelmaan. Tämän jälkeen lauletaan vielä yhteislauluna "Joulupuu on rakennettu".

Yle televisioi kuusijuhlan Pispan koululta myös vuonna 1976. Tämäkin juhla on katsottavissa Elävässä arkistossa.

Teksti: Ville Matilainen

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto