Hyppää pääsisältöön

Karaokehullu ysäri-Suomi

Tiedättehän nämä videot, joissa laulujen sanat on tekstitetty? Kysymys on tietenkin karaokesta, josta tuli monen suomalaisen suosikkiharrastus 1990-luvulla. Karaokelevyjä myytiin valtavia määriä ja lauluinto levisi seurakuntiin ja päivänpolitiikkaan asti.

Suomen Turussa pohdiskeltiin vuonna 1993, miten saada nuoret kiinnostumaan virsistä. Ratkaisuksi löytyi karaoke! Virsikaraoke oli tarkoitus ottaa käyttöön niin rippikouluissa kuin peruskoulujenkin opetuksessa.

Tarina ei valitettavasti kerro kuinka pitkäikäisestä kokeilusta lopulta oli kyse.

Vuonna 1995 Suomessa myytiin jo ennätysmäärä karaoke-kultalevyjä. Pääkaupunkiseudulla pubilaulanta siirtyi Helsingin keskustasta Kehä Ykkösen kautta pääkaupunkiseudun lähiöihin. Mediakomppania-ohjelma päätti vuonna 1996 selvittää, mikä meitä suomalaisia oikein niin hurjan kovasti laulattaa.

Lähiöpubeja kierrettiin sympaattisen sekalaisessa joukossa, laulamisesta innostuneesta neurokirurgista samettiääniseen keittäjään.

Kaikkien aikojen ensimmäinen karaokemaaottelu miteltiin vuonna 1993. Suomen nelihenkinen joukkue kohtasi toverillishenkisessä kisassa etelänaapurimme Viron. Osaotteluita järjestettiin molemmin puolin Suomenlahtea.

Kansan karaokeinto noteerattiin myös poliitikkojen keskuudessa

Vuoden 1999 kansanedustajaehdokkaat päätyivät hekin laulamaan itselleen ääniä, kun Lappeenrannan musiikkiopiston vanhempainyhdistys järjesti hieman erilaisen vaalitilaisuuden.

Kotimaan katsauksen ensimmäisessä insertissä äänenavauksen suorittaa eduskunnan silloinen puhemies Riitta Uosukainen (kok.).

Omat ohjelmanumeronsa esittelivät myös Marja-Leena Leppänen (ps.) (Kotiviini), Ritva Aalto (vas.) (Ranskalaiset korot), Jani Isotalo (kesk.) (Murheellisten laulujen maa), Outi Kauria (kesk.) (Lintu ja lapsi) ja Jukka Kärnä (SDP) (Päivänsäde ja Menninkäinen).

Poliittisen korrektiuden nimissä Kotimaan katsaus esitti heti seuraavalla viikolla loputkin poliitikkojen karaoke-esitykset. Erityismaininnan ansaitsevat Satu Procopén (kesk.) flirttaileva Viva Espanja sekä Kimmo Tiilikaisen (kesk.) taustatanssijatar-duolla maustama Kerran.

Muista esityksistä vastaavat Martti Kunttu (kok.) (Sä kaunehin oot), Eeva Käiväräinen (SKL) (Uralin pihlaja), Tuija-Maaret Pykäläinen (vihr.) (Toivotaan, toivotaan) ja Vuokko Ahoranta (kok.) (Lokki).

Kommentit