Hyppää pääsisältöön

Itäkeskuksen hulinaan mahtuvat niin tuulipuvut kuin turkiksetkin

Vuonna 1999 esitetty dokumenttisarja Ostoskeskuksen helmet seuraa Itäkeskuksen tiloissa viihtyviä ihmisiä. Sarjan keskiössä on kolme liiketilaa työntekijöineen ja asiakkaineen: klassikkokirjoistaan tunnettu Itä-Helsingin Antikvariaatti, jos jonkinlaisia lemmikkieläimiä myyvä eläinkauppa Faunatar ja tanssin saloja opettava Tanssikoulu Ketonen.

Lähes tosi-tv-tyylisesti tehdyssä sarjassa seurataan yhdeksää keskenään erilaista päähenkilöä. Elämästään Itäkeskuksessa ja sen ulkopuolella kertovat mm. antikvariaatin omistaja Anne, vartijana toimiva ”Santeri”, eläinkaupan myyjä Heli sekä yhdeksänvuotias kilpatanssija Claudia.

Hansasillalla sijaitseva Itä-Helsingin Antikvariaatti on palvellut kirjojen ystäviä kauppakeskuksen alkuajoista lähtien. Monipuolista lukemista tarjoavalla antikvariaatilla on uskollinen asiakaskunta, jota kaupan omistajan Annen lisäksi palvelee Virpi. Katsojille myyjänä työskentelevä Virpi esitellään miekkailua harrastavana vakaumuksellisena sinkkuna. Yksi Annen ja Virpin vakioasiakkaista on Aku Ankka -lehdestäkin tuttu sarjakuvapiirtäjä Jukka Murtosaari.

Näyttävä Heli on eläinkauppa Faunatarin myyjä ja xl-malli. Pitkät rakennekynnet eivät ole esteenä Helin käsitellessä eläinkauppaan palautettua kuningaspytonia. Töiden ulkopuolella Helin rapsutuksista saavat nauttia hänen chihuahuakoiransa. Ensimmäisessä jaksossa Heli yllättäen irtisanotaan työpaikaltaan. Hänen ja näyttelykoirien elämän seuraamista kuitenkin jatketaan takapakista huolimatta.

Yhdeksänvuotias Claudia harrastaa kilpatanssia vanhempiensa omistamassa Tanssikoulu Ketosessa. Valmentaja-isä Heikki Ketonen varmistaa, että Claudian ja tämän tanssiparin Topin koreografiat luonnistuvat, ja että treeneissä on hauskaa samaan aikaan. Juniorisarjaan siirryttäessä Claudia tarvitsee uuden tanssipuvun, onneksi Itäkeskuksesta löytyy myös asiantunteva kangaskauppa.

Vihreässä vartijan univormussa kauppakeskusta ympäriinsä harppova Santeri ei halua työnsä vuoksi esiintyä ohjelmassa omalla nimellään. Itäkeskus onkin vartijoille melko hulppea työmaa, yhden työvuoron aikana Santeri kävelee helposti parikymmentä kilometriä. Lähes 200 liiketilaa sekä runsaat kävijämäärät pitävät huolen, etteivät vartijoilta lopu työt kesken. ”Tämän työn pitää olla haastavaa, että tätä jaksaa tehdä”, toteaa Santeri.

Teksti: Mira Sharma

Tietolaatikko

Kauppakeskus Itäkeskus avattiin vuonna 1984, jolloin ostoskeskuksen ensimmäinen Pasaasiksi nimetty osa avattiin. Kauppakeskusta laajennettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992, jolloin liikkeiden kokonaismäärä kasvoi kahteensataan, mikä teki Itäkeskuksesta Pohjoismaiden suurimman kauppakeskuksen. Viimeisin laajennusosa Piazza valmistui vuonna 2001.

Vuonna 2012 Pohjoismaiden suurin kauppakeskus aloitti kokonaisvaltaisen uudistuksen. Samalla Itäkeskuksen nimi muutettiin Itikseksi, jolloin myös kauppakeskuksen logo uudistui. 90 miljoonaa euroa maksavalla uudistuksella Itiksestä halutaan tehdä Suomen johtava kauppakeskus, kaikilla mittareilla mitattuna. Etenkin viihtyvyyteen panostetaan, ravintolamaailman uudistuksella, uusilla liikkeillä ja Tallinnan aukion siistimisellä. Osa pitkään toimineista liikkeistä ei enää sopinut Itiksen hakemaan imagoon vaan joutui siirtymään uusien myymälöiden tieltä. Uudistuksen on määrä valmistua vuoden 2014 loppuun mennessä.

Työntekijöitä Itiksessä on yli 2000. Hollantilainen kiinteistösijoitusyhtiö Wereldhave omistaa kauppakeskuksen.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto