Hyppää pääsisältöön

Fingerporin piirtäjä Pertti Jarla paljastaa Rivo-Riitan esikuvan

Sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla kertoo, miten vitsit syntyvät ja kuka on Rivo-Riitan esikuva.

Pertti Jarla // Kuva: YleX / Olli Junes

Jotkut sarjakuvapiirtäjät aloittavat urakkansa kirjoittamalla tai piirtämällä. Tarinan juoni syntyy siinä samalla. Fingerporin luoja Pertti Jarla on eri koulukuntaa. Ennen kuin kynä hipaiseekaan paperia, pitää olla ajatus, vitsi. Ideoita tulee omasta päästä, lukijoilta ja tutuilta.

– Kun aloin tehdä Fingerporia, tuntui, että ideat loppuvat. Sama tunne on ollut sen jälkeen joka viikko. Olisin joutunut turvautumaan ö-luokan ideoihin, ellei ideoita tulisi lukijoilta.

Taiteilija ottaa faniensa ajatukset todesta, ja moni niistä päätyy julkaistuihin sarjakuviin.

Fingerpori tunnetaan sanaleikeistään ja kaksimielisyyksistään. Jos piirtäjä jonain päivänä kyllästyisi sanaleikkeihin tai hahmoihinsa, hän ei epäröisi uudistaa sarjakuvaa.

Rivo-Riitan esikuvana pubin emäntä

Fingerporin hahmot ovat kuvitteellisia, mutta Jarla on ynnännyt niihin tapaamiensa ihmisten piirteitä. Esimerkiksi Rivo-Riitta sai aikoinaan innoituksen lahtelaisen pubin emännästä, jota Jarla kuvailee "vähemmän ujoksi ihmiseksi".

– Hän oli tietoinen siitä, että oli hahmon esikuva.

Taiteilijat maustavat usein teoksensa ripauksella juuriaan. Pertti Jarla on kotoisin Nastolasta, ja kertoo hänkin tuoneensa häivähdyksen kotiseutuaan sarjakuvaansa.

– Esimerkiksi pohjalaiset tutut kehuvat aina kotipaikkaansa. Kun Nastolassa tapaa tuttuja, aletaan puhua kaikista säälittävistä ilmiöistä ja omituisuuksista. Se on kieroutunut versio kotiseutuylpeydestä. Se, että kotiseudulle naureskellaan, näkyy Fingerporissa.

Lähteet: Yle Uutiset